PROIECT PREZIDENŢIAL Reforma educaţiei: liceu pe trei rute şi cu examen de admitere

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 7 iulie 2021

Reforma educaţiei: liceu pe trei rute şi cu examen de admitere

Învăţământul se schimbă, elevii şi profesorii sunt în alertă. O nouă reformă este pusă la cale de la cel mai înalt nivel. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor, prevede o variantă de lucru a proiectului "România Educată". Pe baza acestui proiect, preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat consultări cu conducerea Parlamentului, cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere, cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Revenind la schimbările propuse, va exista posibilitatea ca liceele pentru care cererea depăşeşte oferta să organizeze examen de admitere. Pentru învăţământul liceal, ar urma să existe trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional - fiecare de 4 ani, finalizate cu examen de bacalaureat. Toate cele trei linii de învăţământ sunt considerate ca având un prestigiu comparabil, anual elevii putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor. În cazul rutei profesionale există varianta obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3, după clasa a Xl-a. Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată. O noutate este reprezentată de posibilitatea de a institui examen de admitere la liceu, înainte de desfăşurarea Evaluării Naţionale, pentru liceele în care cererea depăşeşte oferta. Locurile neocupate în urma examenelor de asmitere se vor ocupa în ordinea notelor de la Evaluare. Structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale: educaţie antepreşcolară - 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi; educaţie preşcolară - 3 - 6 ani, în grădiniţe; ciclul primar - clasa pregătitoare - clasa a lV-a; ciclul secundar inferior - clasele V - Vlll; ciclul secundar superior - clasele lX - Xll. "România Educată" este proiectul naţional iniţiat de preşedintele României menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate. Proiectul "România Educată" a început în 2016 şi a fost structurat în următoarele trei etape: Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de activităţi, precum opt consultări cu privire la viziunea şi obiectivele de ţară pentru educaţie (dezbateri regionale), dezvoltarea şi diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terţi; A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educaţie la orizontul anului 2030; A treia etapă (2018- 2021) a presupus lansarea în dezbatere publică a documentelor rezultate în demersurile anterioare.

Proiectul "România educată" a fost supus dezbaterii publice din decembrie 2018.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Practic, vom avea de-a face cu "Romania Educata"... in fund si penetrata profund!

    Dle Iohannis, să nu obosiți, ați muncit destul!Propun să vă luați soția de mână, așa cum doar dvoastra știți si să vizitați prietenul cu case multe din America!

    Puteți să stați acolo mai mult ! De fapt,cât vreți! Vacanță plăcută! 

    Inteligenta fara margini!

    Președintele Werner: Noi trebuie să-i pregătim pentru meseriile secolului XXI. ...Evident!...Dar care sunt acestea? Dragii mei... dacă vă întreb, n-o să știți!...Președintele Werner: "...Și nu știe nimeni." 

    1. Cum care?culegator de sparanghel in jermania

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb