OPINII Cine ne salvează de stagflaţie?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iulie 2021

Cine ne salvează de stagflaţie?

Să ai creştere de preţuri şi îngheţare a economiei e cel mai negru scenariu pentru lumea occidentală. Nouriel Roubini anunţa, de altfel, că "ne apropiem de momentul în care stagflaţia anilor "70 va întâlni criza datoriilor post 2008. Şi nu dacă, ci când e acum întrebarea". Este rezultatul unor politici exagerate de stimulare a economiilor, de ani buni cu dobânda apropiată de zero, strategie amplificată de criza coronavirusului. Încet-încet, inflaţia a început să crească mai peste tot. Se tot scumpesc materialele de construcţii, combustibilii, energia, produsele alimentare. Dorinţa de speculaţii alimentată de banii ieftini care băltesc în pieţe şi dorinţa de revenire la normalitatea consumului compulsiv post-pandemie şi-au dat acum mâna şi trag în sus preţurile. Bula din piaţa crypto poate fi pusă, de asemenea, în mare parte pe seama excesului de lichiditate.

Ce este de făcut? O majorare agresivă a dobânzilor precum cea de la sfârşitul anilor "80 nu mai este posibilă, în condiţiile în care statele sunt mult mai îndatorate acum decât atunci (după 2008, pe fondul eforturilor de salvare a băncilor şi după 2020, pe fondul combaterii pandemiei, s-a sărit mult coarda în această direcţie). Şi atunci nu ne-ar mai rămâne decât să combatem inflaţia alungând o parte a banilor speculativi din pieţe. Cum speculatorii folosesc mult mai mult efectul de levier decât pe vremuri, o creştere a dobânzilor fie şi spre 1% ar scoate multă lume din poziţii, eliberând o parte din presiunile inflaţioniste. Mai mult nu cred că este posibil fără a pune în pericol serviciul datoriilor publice în anumite state.

Va fi suficient pentru a calma lucrurile? Greu de spus, mai uşor este de sperat. Alternativa ar fi o creştere mai accentuată a dobânzilor şi un moratoriu al datoriilor, cum se vorbea la un moment dat în cazul Greciei. Chiar, îşi mai aminteşte cineva de norii negri adunaţi la un moment dat deasupra statelor PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania)? Ceea ce ar implica o cădere mai accentuată a pieţelor financiare. În tot cazul, lucrurile nu pot rămâne multă vreme în echilibrul instabil de astăzi, iar unele state încep să mute uşor-uşor pe frontul dobânzilor (Ungaria, Cehia, în curând Polonia).

Unde se află România în tot acest puzzle? Din păcate, situaţia nu e deloc roz. Ne-am îndatorat accelerat post pandemie, am ajuns la 50% din PIB, deşi în timpul odioasei guvernări Dragnea eram la 35%, rulăm deficite bugetare mari (peste 7% din PIB), deficitul de cont curent e al doilea ca mărime din UE, după cel al Franţei (dar, în mod ciudat, BNR nu mai trage semnale de alarmă în acest sens deşi presiunile pe curs vor apare mai devreme sau mai târziu). Nu mai avem parghiile de intervenţie din timpul crizei financiare, când ne îndatoram la FMI pentru ca băncile să îşi primească repede o parte dintre rezervele minime obligatorii, având în vedere că datoria publică în 2008, când criza începea să muşte, termină anul la 21% din PIB, iar acum e mai mult decât dublă. În disperare de cauză se pot încerca ajustări dure în economie, care ne vor adânci şi mai mult în criză, cum s-a mai întâmplat - vezi salariile tăiate ale bugetarilor, creşterea taxelor, majorarea dobânzilor în perioada 2009-2010. Pentru noi, ca economie, cu cât începe mai devreme majorarea dobânzilor în marile economii ale lumii, cu atât mai bine. Cu cât procesul se amână mai mult, cu cât măsurile de echilibrare vor fi mai dure.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Oficial nu va fi stagflatie. Nu uitati ca indicatorul numit "inflatie" e controlat de guverne. Daca ascunzi acest indicator sub presh, sau il controlezi din condei, nu ai cum sa ai stagflatie decat in buzunarele populatiei..

    Nu vor creste imediat dobanzile pentru ca rolul lor este altul - adancirea planetei in sclavia datoriilor deci un obiectiv cu bataie lunga. Cand planul elitei mondiale va fi finalizat (cca. 10 ani) vom putea vorbi si despre cresterea dobanzilor.  

    Mecanismul datoriilor e un mecanism politic inainte de a fi unul economic. Cine pune in circulatie masa monetara fara acoperire cu nemiluita cu siguranta stie ce face, are un plan de dus la indeplinire.

    Asta nu inteleg economistii, ca e cu bataie lunga.  

    1. Scopul emiterii de masă monetară ar putea fi eliminarea banilor fizici și înlocuirea lor cu banii la purtător- numărul economic. Primul pas este deja făcut prin codul QR, care, se estimează că nu va mai fi o aplicație pe telefonul mobil ci se va transforma treptat în cip. Vaccinarea cu proteina spike, care generează modificări fizice și psihice vizibile-ex.alungirea feței, îmbătrânirea organismului, scăderea IQ-ului și accentuarea conformismului social, manifestat prin inapetența pentru revoltă este primul pas globalist spre ciparea populației, un imens succes al elitei globaliste. Ultimul pas va fi ciparea, dar, până atunci, gloata ascultătoare trebuie pusă în imposibilitatea de a-și achita datoriile, sistemul trebuie să colapseze și ultima soluție va fi ciparea. Veți fi invadați reclame gen covid 19: ,,Vrei să duci o viață fără griji? Cipul încorporat este soluția. Primește cu bucurie cipul economic. Suflecă- ți cămașa și primește cipul (numărul economic)!!!".

      Vaccinul cipat ce ne alungește fețele. Oh nuuu!

      Teribil de prost trebuie să fie cel care se adapă la texul de mai sus ce constituie nutreț bio pentru cretini.  

      Prost e cine nu vede modificarile grave produse de vaccinurile rna.

    Stagflatia apare in doua cicluri din trendul economic al unei natii:

    Imediat dupa boomul lung al natiei (cel ce include mai multe cicluri scurte de corectie pe crestere) - se numeste Stagflatia din ascendent (se poate vizualiza destul de simplu ca su Curba Randamentelor / Legea diminuarii profiturilor - raportat la natie si nu la ciclu mic de afacere in acest context) 

    Stagflatia din ascendent are rol de curatare toxicitati din piata si simultan da soc treptat in disparite bunuri si servicii vechi tranzactionate in piata pana spre un minim ce o sa fie protejat de guvern. 

    Stagflatia din Descendent e atunci cand economia deja a trecut prin 7-9-10 ani reali fe Cadere ce a dus la disparitia vechilor mentalitati / modalitati / bunuri servicii ce dominau economia trecuta. 

    Stagflatia din descendent se manifesta istoric supa fiecare RESET Economic Real al Natiei respective ( revolutie, razboi, schimbare constitutie, adoptare alta moneda dupa reset - razboi;) ea o sa fie mereu recunoscuta ca Inflatie severa in masa monetara circulata (hiperinflatie) urmata de fuga populatiei in AUR in momentul in care REAL ei trebuiau sa vanda aurul si sa cumpere Active tangibile. 

    Dupa acest eveniment banii noi si rai alunga banii vechi si buni din piata (ponderea aurului si argintului de la purtator / populatie va scadea dramastic). 

    Oamenii vor prinde iar incredere in NOUA moneda FALSA dar legal tranzactionata, o vor folosii la alte schimburi si servicii si vor uita in 10-15-20 de ani trecutul violent. 

    Dar TRECUTUL este dat istoric sa se repete!!!! 

    Modul in care bancile centrale si guvernele manipuleaza puterea compusa a productivitatii natiei pe ciclul nou de moneda se va consuma sever cu tepuirea populatiei ce a contribuit ca pondere la viaul / ideologia respectiva si va constata ca averea lor a fos furata pe trend. 

    In general se propaga aceat soc cand in piata sunt ca pondere BATRANI si copii foarte mici nascuti ca boom sever. 

    Aceste doua intersectari de trend anunta mereu resetul!!! 

    Vezi natii ce au bubuit in hiperinflatie acele natii au avut reset iar populatia nu stie ca ii va lovii in 12-017 ani un mare boom de credit speculativ exact pe noua moneda! 

    Cele mai intense boomuri sunt in primii ani de moneda (procentual - acceleratiole din 0 spre etc procente). 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Ca si Roubini e usor sa spui ca urmeaza una sau alta. Ca si cum ai spune ca urmeaza un cutremur: urmeaza... candva!

      Deci, ce faci pana atunci? Si ce faci cand a sosit? 

      romania nu are inca stagflatie!

      A avut in 73-82...(stagflatie din ascendent) urmat de caderea reala pana in 89, 89-99 stagflatie din descendent, minim istoric in financiar 99-2001... urmat de alt boom. 

      Romania (teritoriul roman) a avut dtagflatie din ascendent 1902, alt reset in 1918, stagflatie din dedcendent 1929-1945, alt reset ideologic pa alt ascendent 1952 urmat de alt boom economic pana in 81(cu efect de propagare in disparitie bunuri 89). 

      Romania avanseaza spre platou, rata de indatorare a natiei este egala cu curba randamentelor (crestere economica lunga; pentru romania o crestere schioapa si chioara dupa 99 restectiv 89 - mai mult ciordeala economica pe indatorare populatie). 

      Avem totusi semnale pozitive incepand cu 2012-2015-2018 in dezvoltare infrastructura si etc forme de retele (drumuri, poduri, canalizare, gaz, electric, etc). 

      Dar avem si semnale negative ce persista: coruptie (atat in sistem financiar cat si in gov, local, etc institutii), birocratie, perpetuare activitati ce merg pe pierdere, etc. 

      Ps: cat despre stagflatie, deflatie, boom si bust pe natii poti sa analizezi foarte simplu PE din multe burse internationale. 

      Toate vor forma la zeci de ani parabole ascendente si descentente. 

      Atunci economia este sus sau jos petrend ca pondere! 

      Baga datele in sistem log! 

      PSs: USA are ultima faza in PE la S&P 500 din ciclul de 30 de ani de crestere (arcuire- a atins platou in 2007-2017; acum e ultima bula urmata de o acalmie lunga), urmeaza un trend descendent in PE fata de trend si bule trecute. 

      Adica Reduceri Reale pe minim 10-20 de ani dupa ce se sparge ultima bula (actuala). 

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb