Banca Naţională a României (BNR) aniversează, în luna aprilie, 144 de ani de la înfiinţare. Instituţia a fost creată prin Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune, devenind prima bancă din ţara noastră cu drept exclusiv de emisiune monetară, informează Agerpres, care indică cele ce urmează. Capitalul său era integral românesc, o treime aparţinând statului şi două treimi investitorilor privaţi.
La 1 decembrie 1880, BNR a început operaţiunile propriu-zise, iar câteva zile mai târziu, pe 5 decembrie, Eugeniu Carada a fost numit director general, înlocuindu-l pe G. C. Cantacuzino.
În perioada 1880-1914, BNR a susţinut dezvoltarea economiei prin acordarea de credite şi menţinerea unei taxe de scont reduse. A fost implicată în tranziţia de la bimetalism la monometalism aur (1890), iar între 1900 şi 1925, a funcţionat ca instituţie particulară, după retragerea statului din acţionariat.
În timpul Primului Război Mondial, BNR a finanţat efortul de război, iar administraţia sa a fost nevoită să se refugieze la Iaşi, acceptând transferul tezaurului în Rusia - care nu a mai fost returnat.
După război, BNR a contribuit la stabilizarea monetară, revenirea statului în acţionariat (1925) şi extinderea reţelei de sucursale. În anii '30, Banca şi-a asumat atribuţii sporite de supraveghere şi reglementare în contextul Marii Crize Economice, participând la înfiinţarea unor institute de credit specializat.
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, BNR a susţinut financiar statul şi a emis monedă proprie pentru a înlocui însemnele străine puse în circulaţie în teritoriile româneşti ocupate.
După 1946, Banca a fost etatizată şi reorganizată, devenind Banca RPR, iar din 1965 - Banca Naţională a Republicii Socialiste România. În 1990, şi-a reluat titulatura iniţială, preluând roluri-cheie în tranziţia spre economia de piaţă.
Din 2007, BNR este parte a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), iar guvernatorul său face parte din Consiliul General al Băncii Centrale Europene, potrivit sursei citate.
În 2020, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de activitate, au fost organizate evenimente aniversare, inclusiv o emisiune filatelică, o campanie dedicată momentelor-cheie din istoria instituţiei şi publicarea unui articol special pe blogul OpiniiBNR.ro.
În prezent, BNR administrează şi Muzeul Băncii Naţionale, Muzeul Tezaurului de la Mănăstirea Tismana şi Biblioteca instituţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 14:40)
.......145 ani de la infiintare