Ucraina şi Statele Unite au înregistrat progrese semnificative în negocierile pentru un acord privind resursele minerale şi urmează să semneze în curând un memorandum, a anunţat miercuri prim-vicepremierul Iuliei Svyrydenko, informează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Preşedintele american Donald Trump doreşte încheierea unui acord bilateral în domeniul mineralelor, considerându-l un pas esenţial pentru încheierea războiului din Ucraina şi pentru recuperarea miliardelor de dolari cheltuite de SUA în sprijin militar. De cealaltă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina nu va recunoaşte sprijinul militar anterior drept datorie sau împrumut.
"Echipele noastre tehnice au colaborat în profunzime la acest acord şi am înregistrat un progres substanţial. De asemenea, echipa juridică a ajustat mai multe elemente din proiectul de document", a transmis Svyrydenko, într-o postare pe platforma X.
Ea a precizat că negocierile vor continua şi că ambele părţi au convenit să semneze un memorandum în viitorul apropiat, ca prim pas pentru consemnarea progresului realizat.
La rândul său, viceministrul Economiei, Taras Kaşka, a declarat pentru televiziunea naţională ucraineană că discuţiile avansează şi că un document provizoriu ar putea fi semnat foarte curând. Totuşi, el a precizat că acordul final nu va fi încheiat în această săptămână, întrucât propunerile înaintate de partea americană necesită o dezvoltare suplimentară.
Potrivit agenţiei Bloomberg, administraţia americană a redus estimarea privind costurile totale ale asistenţei acordate Ucrainei de la începutul invaziei ruse din 2022, de la 300 de miliarde la aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Luna trecută, administraţia Trump a propus un nou acord extins privind resursele minerale, care nu oferă Ucrainei garanţii de securitate pentru viitor, dar prevede ca toate veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale de către companiile de stat şi private din Ucraina să fie direcţionate către un fond comun de investiţii, potrivit sursei citate.
Potrivit Iuliei Svyrydenko, viitorul acord va necesita ratificarea de către parlamentul ucrainean şi este de aşteptat să contribuie la relansarea economică în ambele ţări.
"Acest acord va crea oportunităţi de investiţii şi dezvoltare în Ucraina şi va pune bazele unei creşteri economice concrete, atât pentru Ucraina, cât şi pentru Statele Unite", a subliniat ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 09:00)
Circarul doreste enorm sa faca pace, dar:
- nu anuleaza decretul de interzicere a negocierilor cu Putin
- nu cedeaza nimic
- nu da metale rare sau altceva, toate sant ale popo(r)ului, sa fie clar
- sa i se mai dea 500 de miliarde pe luna
- sa se continue ajutorul militar si informational la infinit pe gratis
- sa i se dea imediat 50 de F35, 3 miliarde de obuze, 5.000 de rachete cu raza lunga
- ucraina sa intre lunea viitoare in NATO
iar pe Trump daca e obraznic il va urechea una-doua
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 11:06)
Ucraina a lămurit administrația bufonului că ajutorul american nu trece de 100 miliarde, iar acum se leagă prin contract de asigurarea securității teritoriale.
Rușii nu vor mai vedea niciodată lumea civilizată. :
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2025, 13:01)
Trump nu se lasa escrocat de circarul mincinos penibil ingamfat fost planetar cu sprijin sub 4% din zelenskokiewiaslava, deja negociaza cu Rusia care are rezerve imense de tot felul de resurse,
cu circarul se joaca sa vada ce da din el