DOINA VORNICU, DIRECTOR DE OPERAŢIUNI: "CEZ România a înaintat către Ministerul Energiei o listă de proiecte de 500 milioane euro"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 iulie 2021

"CEZ România a înaintat către Ministerul Energiei o listă de proiecte de 500 milioane euro"

CEZ România a înaintat Ministerului Energiei o listă cu proiecte în valoare totală de 500 milioane de euro, pentru care vrea să acceseze finanţări europene, a spus ieri Doina Vornicu, director de opeaţiuni în cadrul companiei, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Reprezentantul CEZ a declarat: "Noi suntem, din fericire, o echipă cu ştate vechi privind accesarea fondurilor europene. Până în prezent, pe zona de distribuţie am accesat aproximativ 60 milioane de euro, bani care sunt finanţaţi şi deja o parte sunt utilizaţi, iar alţii în utilizare. Aceste fonduri au fost accesate în ultimii patru ani. Acum ne pregătim pentru viitoarele oportunităţi de finanţare şi pot să vă spun că am înaintat către Ministerul Energiei o listă conţinând proiecte, idei de proiecte, pentru că nu toate au studiul de fezabilitate întocmit, dar o parte au şi studiu de fezabilitate, în valoare de aproximativ 500 milioane de euro. Deci suntem foarte activi în această zonă".

Proiectele sunt depuse pe toate axele, inclusiv Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul de Modernizare, şi vor fi utilizate în zona de distribuţie, pentru modernizarea şi digitalizarea reţelei, precum şi pentru implementare anumitor soft-uri, astfel încât CEZ să atingă statutul de companie digitală, a explicat directorul de operaţiuni al companiei.

"Ne dorim foarte mult să ne pregătim şi oamenii pentru această dezvoltare, pentru că nu este suficient să implementezi managementul activelor din distribuţie (...) fără ca oamenii să fie aduşi la nivelul necesar de training, astfel încât să poată utiliza şi să scoată ce este mai bun din aceste sisteme", a spus Doina Vorincu, adăugând: "Iar visurile noastre pentru viitor sunt cu siguranţă legate şi de regerabile, şi de stocare de energie, sunt legate de tot ceea ce ne va putea ajuta să devenim o companie mai verde, şi să aducem beneficii clienţilor noştri".

Pentru anul trecut, Grupul CEZ România a obţinut un profit net de 333,8 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de cel din anul anterior, creştere datorată în principal activităţilor de furnizare şi distribuţie energie electrică, conform raportului anual al companiei.

Recent, CEZ Group şi-a vândut activele din ţara noastră către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), pentru 964 milioane de euro. Activele constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele - Cogealac.

"Pandemia ne-a adus în situaţia de a gestiona noi metode de furt de energie"

Odată cu pandemia de Covid-19 s-au întors în ţară persoane specializate în furtul de energie electrică, astfel încât numărul de fraude înregistrate de CEZ România în aceast an a crescut, a precizat, ieri, Dorina Vornicu, directorul de operaţiuni al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentantul CEZ a spus: "Pandemia ne-a adus şi nişte confruntări, anume că trebuie să gestionăm metode noi de furt (n.r. de energie). Chiar dacă în 2020 au scăzut, în 2021 cazurile de fraudă au crescut foarte mult. Evident că ne-am întrebat ce se întâmplă şi ne-am dat seama că în afară de «specialiştii» locali, cărora le învăţasem metodele şi anticipam cumva din paşii făcuţi de ei, au început să apară «jucători» noi în această piaţă".

Dorina Vornicu a adăugat: "Sunt persoane care au venit din străinătate odată cu pandemia, specializate în furtul de energie electrică şi în diverse dispozitive foarte sofisticate, prin care reuşesc să oprească contoarele de energie electrică, dispozitive bazate pe telecomandă. Nu o să mă credeţi la cel nivel de tehnologizare s-a ajuns în acest domeniu. Astăzi nu mai este suficient să mergem în teren şi să identificăm aceste cazuri, trebuie să lucrăm cu big data. Trebuie să analizăm bazele de date, şi din această analiză să ne dăm seama de un comportament anormal, şi să ne concentrăm eforturile mai ales pe zonele unde identificăm aceste abateri".

Conform celor prezentate de directorul CEZ România, în anul 2020 au fost identificate 2.007 cazuri de fraude la nivelul companiei, din 20.697 de cazuri verificate, în timp ce anul acesta, până la sfârşitul lunii mai, au fost înregsitrate 959 de cazuri de fraude, cu 204 mai multe decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Atunci când creşte frauda în reţeaua de distribuţie se întâmplă câteva lucruri. Apar variaţii de tensiune, apar întreruperi de electricitate, apar tot felul de neajunsuri, iar clienţii corecţi, buni plătitori de energie electrică, suferă. Uneori nu mai putem să îndeplinim condiţiile de standard de calitate a serviciului de distribuţie. Ne confruntăm cu pierderi financiare, cu lucruri destul de complicate (...)", a spus Doina Vornicu.

Pentru anul trecut, Grupul CEZ România a obţinut un profit net de 333,8 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de cel din anul anterior, creştere datorată în principal activităţilor de furnizare şi distribuţie energie electrică, conform raportului anual al companiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb