Sentix: Boom-ul economic a ajuns şi în Europa de Est

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iulie 2021

Andrzej Krzysztoforski, "Doi urşi pe o minge" (1968)

Andrzej Krzysztoforski, "Doi urşi pe o minge" (1968)

Călin Rechea

Situaţia economică din zona euro a continuat să se îmbunătăţească şi în iulie 2021, în condiţiile unui nou declin al indicelui aş­teptărilor, conform ultimului raport de la Sentix GmbH.

Indicele agregat al încrederii a crescut uşor sub aşteptări, cu 1,7 puncte faţă de luna precedentă, până la 29,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, în condiţiile în care indicele situaţie curente a crescut cu 8,5 puncte, până la 29,8 puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 5,5 puncte, după un declin de 1,5 puncte în luna precedentă, până la 29,8 puncte, cel mai redus nivel din de­cembrie 2020 (vezi graficul).

Sentix: Boom-ul economic a ajuns şi în Europa de Est

Analiştii de la Sentix au inclus şi Europa de Est în categoria de boom economic, iar în categoria redresare a rămas doar America Latină.

Autorii raportului se întreabă dacă se poate să fie şi mai bine, în condiţiile în care "economia globală aleargă la viteza maximă". Răspunsul arată că "există tot mai multe semnale de supra-stimulare, iar scăderea indicelui aşteptărilor poate contribui la creşterea volatilităţii burselor în perioada verii".

Evoluţia bună a economiei din zona euro este determinată de ridicarea pe scară largă a restricţiilor impuse de autorităţi pentru oprirea pandemiei. Astfel au crescut contribuţiile comerţului şi a sectorului serviciilor la creşterea economică, pe lângă dinamica pozitivă a industriei prelucrătoare din ultimele 12 luni.

Banca Centrală Europeană se menţine în atenţia investitorilor, după cum se mai arată în raportul de la Sentix, pe fondul absenţei oricărui semnal privind renunţarea la politica monetară ultrarelaxată, în ciuda creşterii pericolului inflaţionist.

Performanţa bună a zonei euro a beneficiat de creşterea puternică a indicilor încrederii pentru economia Germaniei. Indicele agregat a crescut până la 33,8 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 32,9 puncte în luna precedentă, pe fondul unei noi scăderi a indicelui aşteptărilor, până la 30 de puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, de la 36,3 puncte în luna anterioară. Indicele situaţiei curente a crescut până la 37,8 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, de la 29,5 puncte.

Economia SUA a înregistrat a treia scădere consecutivă a indicelui aşteptărilor în iulie 2021, până la 27,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2021, de la 33,8 puncte în luna precedentă. Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut până la 39,1 puncte, de la 39,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 51,3 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018.

Intrarea Europei de Est în categoria de boom economic a fost determinată de a cincea creştere consecutivă a indicelui agregat al încrederii, până la 16,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 14,9 puncte în luna anterioară. Indicele situaţiei curente a crescut cu 7,2 puncte, până la 12 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o nouă scădere, până la 21,3 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2020, de la 25,5 puncte.

A continuat creşterea indicelui agregat al încrederii şi pentru economia Elveţiei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011, de 36,2 puncte, pe fondul creşterii cu 5,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 44,8 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la 28 de puncte, de la 31,8 puncte în luna anterioară.

O creştere uşoară s-a înregistrat la nivelul încrederii în economia Austriei, care şi-a consolidat poziţia în categoria de "boom" pe fondul avansului cu 0,7 puncte a indicelui agregat, până la 45,4 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2018. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 35,3 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, de la 40 de puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 6,5 puncte, până la 56 de puncte, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat a treia scădere consecutivă, cu un punct, până la 33,1 puncte, după o scădere de 1,9 puncte în luna precedentă. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 3,8 puncte, până la 28,5 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2020, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 37,8 puncte, de la 36 de puncte în luna anterioară.

Încrederea investitorilor a scăzut uşor în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a ajuns la 25,7 puncte, de la 26,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 26,8 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, de la 21,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 5,7 puncte, până la 24,8 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020.

Procesul de redresare a continuat în America Latină, unde indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut cu 4,1 puncte, până la 3,4 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2018, pe fondul creşterii indicelui situaţiei curente cu 10 puncte, până la -8,8 puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, şi a scăderii cu 3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 16,3 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 29,4 puncte în luna iulie 2021, cel mai ridicat nivel din februarie 2018, de la 29,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 4,7 puncte, până la 32,2 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2018, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 4,5 puncte, până la 26,6 puncte, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Indicele încrederii de la Sentix pentru iulie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.114 investitori, dintre care 256 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eu as face o diferenta intre boom economic si situatia de "bubble" in care se afla Romania.

    Nu am incredere in acel "indice agregat al increderii" pentru ca oamenii pot declara orice, atunci cand sunt intrebati, mai ales dupa ce au fost tinuti in lant si in cusa o vreme.  

    Oamenii de afaceri compara (inevitabil) situatia lor din prezent cu cea de anul trecut care a fost dezastruos pentru ei. E normal sa spuna (formal) ca au incredere dar datele trebuie trecute printr-o sita ca sa reflecte realitatea.

    Mai corect e sa spunem ca avem de-a face cu un bubble, adica cu un impuls de a toca bani care va duce imediat la cresterea preturilor. 

    1. Am zis sa dau o fuga prin tara:

      Macarale INTEPENITE; fuga investitorilor, fuga bancilor din piata; usi inchise; birouri imobiliare de bate vantul prin ele; agenti ce freaca menta; creditarea face cucui sever in piata!!! 

      Nu stiu ca pondere cine preia diferenta nominala de crestere in credit da populatia de rand mai putin. 

      Am apartamente la chirie si pot sa spun ca restantele la blocuri au inceput sa se adune violent; extrem de violent... 6-8-10 luni de restante... groasa treaba. 

      Sa vedem cum joaca govul gazele, taxele si impozitele caci va forta saracimea sa vanda apartamentele sau sa intre in executari silite cu cardul...!! 

      Rata de ocupare a apartamentelor a cazut efectiv la 50-60% in blocurile de inchiriat si 60-70% in cele rezidentiale. 

      Avem foarte multi “investitori” ce bat la usa bancilor sa predea “colateralele si derivatele” speculate pe trend; bancile ii rup la premium ca sa le inchida creditele fara obligati (exista credite iar in cazul in care se sparge bula te duci si predai activul fara alte costuri sa penalitati; pentru institutii si fonduri mari). 

      Datoriile speculate nu dispar din sistem ci se vor spala prin defaulturi de natii, inflatie masa monetara si etc politici gov de recuperare / reciclare datorii in sistem. 

      semnat comenturi “cretine” 

    europa are 11 milioane de locuinte goale si 4 milioane de oameni fara adapost!!!

    semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb