Modificarea Legii Dării în Plată - aprobată de deputaţii din comisii

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 9 martie 2020

Modificarea Legii Dării în Plată - aprobată de deputaţii din comisii

Proiectul de modificare a Legii Dării în Plată a trecut de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, după cum au anunţat debitorii prezenţi în Parlament, pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

Prevederea votată arată: "Reprezinta criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b)pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

Conform reprezentanţilor Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, prin modul de formulare a acestui amendament, dar şi prin prisma mai multor decizii CCR din ultima vreme pe legea 77/2016, în instanţe nu se va mai analiza capacitatea de plată a debitorului, ci strict dezechilibrul contractual: "De altfel, CCR înlocuieşte noţiunea de «ruină a debitorului» (introdusă prin decizia de tristă amintire 623/2016, prin care a mutilat legea 77/2016) cu noţiunea de «ruină contractuală». Prin urmare, instanţele nu ar trebui să mai ceară milioanele de hârtii cu veniturile debitorului. Se va analiza strict contractul, care, în cazul debitorilor CHF, respectă noua definiţie a impreviziunii".

În cazul intrării în vigoare, legea nu operează de drept în procesele actuale. Procesele pe darea în plată aflate acum pe rol vor merge până la capăt pe legea actuală, conform surselor citate. Acestea adaugă faptul că, în cazul în care debitorul pierde, poate introduce o notificare pe legea nouă.

Legea nouă prioritizează reechilibrarea contractului, dispunând darea în plată efectivă doar în cazuri deosebite, în care nici reechilibrarea nu ajută debitorul să-şi continue contractul.

Urmeaza ca iniţiativa legislativă să fie votată în Plenul Camerei Deputaţilor, după care va merge la preşedinte pentru promulgare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Asteptam Intrarea ..... in deplina putere

    Sa vezi acu trolii bancari cum se reactivează! Dar degeaba ca dreptatea a reușit!

    Bravo! Acum tb sa iasa PSD la alegeri și cercul se va închide.Sper sa se termine si cu fondurile de pensii care chipurile susțin piata de capital!

    Catu o sa faca spume la gura.

    Isarescu o sa prezica apocalipsa sarmanului sistem bancar. 

    Va fi jale..vor pleca banci, iar cele ce vor ramane vor fi in pericol de faliment. 

    Urmeaza cresteri ale cursului leu euro..ce mai..o sa fie sfarsitul. 

    Cei cu credite in euro vor striga ca vor si ei (sa li se dubleze ratele dar nu stiu ce-si doresc) , ca vor fi discriminati, ca bancile le vor mari lor dobanzile... 

    Cunoastem tot scenariul ieftin. L-am mai auzit de atatea ori. 

    Iar armate de avocati vor lupta pentru mazilirea acestor amendamente..in final CCR ul va gasi un motiv sa o faca praf inca odata.

    1. Doare, danescule? :)

      Vorbești prostii, dar ce prostii...

      Bancile nu o sa dea faliment...in cel mai rău caz sunt companii de asigurări care asigura bancile și companii de asigurări care asigura companiile de asigurări . 

      Tu nu ai inteles ironia din mesaj.

      Reciteste. 

    O lege dedicata unui grup de interese, Grupul Clienţilor cu Credite în CHF.

    Prin acesta modificare este introdusa o discriminare evidenta intre cei cu Credite în CHF si cei cu Credite in alte monede, EURO, DOLARI.  

    Impreviziunea a fost introdusa cu dedicatie Bancilor pentru a le permite sa execute silit garantiile si apoi sa continue incasarea ratelor si dobanzilor in conditiile in care banca a acceptat garantia imobiliara in cazul neachitarii creditului. Aceasta este in majoritatea cazurilor suficienta. Exemplu :Volksbank România SA, a acordat un credit de 220.000 euro pentru care a acceptat o Garantie reala imobiliara (ipoteca) de prim rang, constituita asupra unui imobil evaluat de "expertii bancii" la 340.000 de euro.

    Dupa ce am platit 134.411,36 euro in opt ani, nu am mai putut achita in continuare creditul si am apelat la legea 77/2016. Evident ca banca a refuzat si a contestat aceasta dare in plata. Ce s-a intamplat in proces este de neimaginat, lipsa de impartialitate fiind evidenta la toate termenele . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb