Modificarea legii offshore, pe ordinea de zi a plenului Senatului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2022

Modificarea legii offshore, pe ordinea de zi a plenului Senatului

Plenul Senatului ar urma să dezbată şi să voteze astăzi modificarea legii offshore după ce, ieri, comisia de energie şi comisia de buget, finanţe bănci şi piaţă de capital au avizat favorabil, în şedinţă comună, proiectul de act normativ înaintat de liderii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR. Au fost înregistrat 17 voturi "pentru" şi două "împotrivă".

În cadrul şedinţei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat principalele modificări la legea offshore, subliniind că prin adoptarea acestora se vor debloca investiţiile din Marea Neagră, vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionarea ţării în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma. El a menţionat că, faţă de legea iniţială, la regimul fiscal, acel impozit pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.

"Pragul de impozitare sub 85 lei este până în 45 lei. În condiţiile actuale de piaţă, preţurile de cost de producţie se apropie de nivelul de 85 lei şi nu era normal să impozităm preţul de cost. În plus, modificarea la regimul fiscal are şi clauză de asigurare a securităţii în aprovizionare cu gaze naturale a României. (...) Pentru stabilitatea preţului şi a stabilităţii în aprovizionare, contractele bilaterale vor fi doar notificate către ANRE, dând posibilitatea şi dreptului de preempţiune a statului român să-şi rezerve gazul natural la acelaşi preţ cu care cumpărătorul cumpără de la cei care exploatează gazele din Marea Neagră", a afirmat Virgil Popescu.

El a menţionat că actuala iniţiativă legislativă a fost asumată de liderii coaliţiei şi în comisii au fost aprobate amendamente de corelare, de tehnică legislativă, inclusiv o definiţie referitoare la perimetrul onshore de adâncime.

"Referitor la amendamentul colegilor de la USR ( n.red. - prin care se dorea ca o parte din taxe şi redevenţe să se ducă spre Pilonul II de pensii) eu am spus încă din 2020 că nu pot fi de acord ca taxele şi impozitele care se duc la bugetul de stat, să se ducă în altă parte. Chiar dacă sunt un susţinător şi un promotor al pensiilor private, taxele şi impozitele se duc la bugetul de stat; nu se pot duce în altă parte", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, imediat după încheierea şedinţei comisiei de specialitate din Senat.

Întrebat dacă va avea loc şi o modificare a regimului fiscal privind exploatările offshore, ministrul energiei a precizat: "Nu am văzut din partea investitorilor vreo problemă referitoare la impozitare. Acum, normal, fiecare investitor doreşte să câştige cât mai mult, dar eu nu cred că putem discuta de o modificare a regimului fiscal, care există în această lege şi care este actualizat cu rata inflaţiei".

Virgil Popescu s-a referit şi la articolul 20 din proiectul de act normativ referitor la dreptul de preempţiune a statului cu privire la achiziţionarea cantităţilor de gaz extrase din Marea Neagră.

"Statul are tot dreptul să se protejeze în caz de criză energetică, în caz de probleme în securitatea de aprovizionare cu gaze naturale. Cred că articolul 20 tocmai asta vrea: să protejeze statul român şi implicit cetăţenii şi companiile din România într-o situaţie de criză energetică, asemănătoare cu aceea cu care ne confruntăm în prezent. Eu nu cred că acest articol va suferi modificări esenţiale, pentru că noi ne dorim ca să avem posibilitatea ca în caz de criză energetică sau de întrerupere a aprovizionării să putem avea acces la gazul românesc din Marea Neagră", a spus Virgil Popescu.

Ministrul energiei a reiterat că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua jumătate a acestui an de către compania Black Sea Oil&Gas.

"Următoarea reducere a dependenţei faţă de gazul rusesc cred că va fi în anul 2024, când zăcământul de la Caragele (n.red. - onshore) va produce mult mai mult decât produce acuma. După care vorbim de cel mai mare zăcământ - cel de la Neptun Deep - care va fi extras la sfârşitul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care vom produce cu certitudine mai mult decât consumăm şi când va rămâne şi o cantitate de gaze ce va putea fi livrată ca securitate regională", a precizat Virgil Popescu.

Ministrul de resort a mai spus că, aşa cum a afirmat şi senatorul social-democrat Radu Oprea, atunci când ai mai mult gaz decât ai nevoie este clar că şi preţurile vor scădea.

"Cel mai important însă este să scoatem cât mai repede gazele din Marea Neagră şi după aceea lucrurile vor merge de la sine. Gazele care se vor scoate în acest an din Marea Neagră se vor vinde conform legislaţiei în vigoare. Dacă proiectul de lege va fi aprobat înainte de extragerea lor, legea va acţiona pentru toţi producătorii de gaze din Marea Neagră. Dacă ANRSPS (n.red. - Administraţia Natională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale) consideră că e nevoie de activarea dreptului de preempţiune a statului în achiziţionarea acestor gaze, vom vedea. Dacă gazele se vând pe piaţa românească şi au acces companiile, nu ai nevoie să cumpere statul. Cumpără gaz companiile şi vând mai departe în România, deci nu e nevoie de intervenţia statului decât atunci când cu adevărat nu există gaze pentru consumatorii din ţara noastră", a afirmat Virgil Popescu.

După ce proiectul va trece de plenul Senatului, el va fi înaintat spre dezbatere şi vot Camerei Deputaţilor, care este for decizional cu privire la acest act normativ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Puțin ne stoarce de bani . Se duc în rachete. 

    Prea tirziu

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb