Modificările fiscale - prezentate CE de premierul Ciolacu, la finalul lui august

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat ieri, la deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că eliminarea facilităţilor fiscale nu va fi "una brutală, care să strice activitatea", şi că excepţiile fiscale vor fi scoase gradual. România are trei sectoare în care angajaţii au anumite facilităţi fiscale: IT, construcţii şi agricultură.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat ieri, la deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că eliminarea facilităţilor fiscale nu va fi "una brutală, care să strice activitatea", şi că excepţiile fiscale vor fi scoase gradual. România are trei sectoare în care angajaţii au anumite facilităţi fiscale: IT, construcţii şi agricultură.

Modificările fiscal-bugetare vor face obiectul a trei proiecte de ordonanţă de urgenţă, iar înainte de adoptarea actelor normative, reprezentanţii Guvernului vor discuta, la finalul lunii august, la Bruxelles, cu reprezentanţii Comisiei Europene, toate aceste măsuri menite să contribuie la reducerea deficitului bugetar, au afirmat, pentru mass-media, surse guvernamentale.

Cele trei proiecte de OUG vor fi discutate în prealabil cu experţii Comisiei Europene, iar în perioada 28-30 august o delegaţie a Guvernului din care va face parte premierul Marcel Ciolacu se va deplasa la Bruxelles să prezinte Comisiei Europene măsurile pe care doreşte să le implementeze.

Guvernul ia în calcul adoptarea a trei ordonanţe de urgenţă, câte una pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar (printre măsuri se numără tăierea a 200.000 de posturi, eliminarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă pentru salariile care trec de un anumit prag), schimbarea regimului de impozitare (eliminarea unor facilităţi fiscale pentru anumiţi angajaţi), precum şi pentru combaterea evaziunii fiscale.

În discuţie sunt mai multe variante, dar toate presupun eliminarea unor facilităţi fiscale, modificarea unor impozite şi chiar introducerea unor taxe noi şi toate nemulţumesc mediul de afaceri şi angajaţii.

Potrivit unei propuneri de act normativ care a apărut în spaţiul public, posesorii de maşini scumpe de lux care costă peste 100.000 euro ar urma să plătească o taxă. Şi cei care lucrează în domeniul IT, care acum nu plătesc impozit, vor urma să-l plătească dacă depăşesc salariul de 10.000 lei pe lună. Cei din construcţii şi din agricultură vor plăti asigurările de sănătate de care acum sunt scutiţi. Angajaţii de la stat care au un salariu brut lunar de peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanţă. De asemenea, Guvernul se gândeşte să crească acciza la zahăr, să impună doar două cote de TVA, de 9% şi 19%, IMM-urile cu venituri de până la 300.000 lei vor avea un impozit de 1%, iar celor care depăşesc acest venit li se va aplica un impozit de 3%. Vor fi supraimpozitate şi sumele de transfer în cazul companiilor care îşi externalizează profitul, taxa aflată în discuţie fiind de 15%.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, ieri, că eliminarea facilităţilor fiscale nu va fi "una brutală, care să strice activitatea", şi că excepţiile fiscale vor fi scoase gradual. România are trei sectoare în care angajaţii au anumite facilităţi fiscale: IT, construcţii şi agricultură.

"Avem programe în desfăşurare, start-up-uri, încercăm să le dăm o latură şi pentru românii care sunt plecaţi în străinătate să aibă acces la această platformă, poate revin în România. Toate aceste programe continuă. Microîntreprinderile, există o singură abordare diferită a Comisiei, faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poţi să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, dar să rezolvăm problemele, primele cinci, fără sărăcie, fără foamete, educaţie, infrastructură. Deci, undeva nu func­ţionează. Şi Comisia a spus, înţeleg, haideţi să vedem unde gradual scoatem aceste excepţii. Dar discuţia şi scoaterea excepţiilor nu este una brutală, care să strice activitatea", a declarat Marcel Ciolacu, la deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni.

Şeful Guvernului a mai spus că "nimeni nu va modifica nimic din ceea ce funcţionează".

"Totuşi, HORECA, microîntreprinderile, revenim şi după o perioadă de pandemie când ele au fost susţinute cu bani de la buget ca să depăşească acel un an şi jumătate în care nu au mai avut activitate. Au fost hotelurile închise, restaurantele, cinematografele, teatrele. Atunci, statul român a venit cu fonduri foarte multe, s-a întors până aproape de 6% din PIB către această zonă. Nimeni nu va modifica nimic din ceea ce func­ţionează. Pentru mine este foarte important parteneriatul cu partenerul social. Domnul Jianu, de când a intrat PSD la guvernare, este preşedintele la Garantare, deci preşedintele de la IMM-uri este şi la Fondul de Garantare, pentru că el cunoaşte şi şi-a făcut echipa, nu i-am impus nicio echipă. Start-up Nation continuă", a mai spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce priveşte pensiile speciale, coaliţia de guvernare PSD-PNL a renunţat la convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare şi aşteaptă ca noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, care va discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene în 23 august la Bruxelles, să prezinte o soluţie viabilă care să treacă de controlul Curţii Constituţionale a României.

Amintim că legea privind pensiile speciale şi prevederile privind interzicerea cumulului salariului cu pensia în sistemul public, a fost retrimisă la Parlament de către CCR din cauza a două articole care nu s-ar înscrie normelor constituţionale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. adica intrebi stapinii pe cine mai jupuiesti si cui ii dai.....celor care ti dau banii de supravietuire, via PNRR.

    1. ...

    ca de obicei tot prostimea plateste iar imbuibatii si specialii infloresc...

    incapabili sa faca un buget, incapabili de reforme si apoi se duc la stapanire, gasesc scuze si ne servesc textele ca nu au ce face si trebuie sa mareasca taxele, niste incompetenti, ar trebui impuscati. 

    Incompetentul local da raportul incompetenților de la UE.

    Ca sa aiba pe cina da vina. Economia frineaza, probabil ca la inceputul lui 2014 vor fi alte cresteri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb