Mohamed El-Erian avertizează cu privire la "cea mai mare greşeală a Fed din ultimele decenii"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2023

Sursă foto: Facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Sursă foto: Facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Reputatul economist Mohamed El-Erian, preşedintele Queens' College de la University of Cambridge şi consilierul economic şef la Allianz, a avertizat încă o dată că mişcările recente de politică monetară ale Rezervei Federale se pot dovedi drept "cea mai mare greşeală din ultimele decenii", scrie Business Insider.

El-Erian a criticat în repetate rânduri banca centrală a Statelor Unite pentru că a reacţionat prea târziu faţă de creşterea inflaţiei, care a început în 2021, iar apoi a declanşat o campanie agresivă de înăsprire monetară, ce a sporit riscurile de recesiune şi instabilitate financiară. De altfel, se consideră că falimentele bancare din Statele Unite din ultima lună au drept cauză parţială creşterea ratelor dobânzilor.

"Aşa cum am menţionat în urmă cu aproape un an, mă tem că aceasta poate ajunge să fie cea mai mare greşeală de politică a Fed din ultimele câteva decenii", a scris El-Erian ieri pe Twitter.

În februarie, Rezerva Federală a publicat o serie de scenarii macroeconomice pentru evaluarea testelor de stres ale marilor bănci, în acest an. În opinia Institutului Peterson pentru Economie Internaţională (PIIE), scenariile nu sunt suficient de variate şi nu măsoară posibilele efecte ale ratelor mai mari ale dobânzilor asupra băncilor, a menţionat El-Erian în tweetul său.

Un exemplu a fost prăbuşirea Silicon Valley Bank din martie, cel mai mare eşec al unei instituţii de credit din 2008 încoace, ce a fost declanşată de pierderi masive din portofoliul său de obligaţiuni, ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor. "Din motive ce nu fac parte din această discuţie, băncile de dimensiunea SVB nu au fost incluse în aceste teste de stres. Dar întrebarea rămâne: cât de adecvată este alegerea scenariilor macroeconomice?", se menţiona în raportul PIIE.

De asemenea, El-Erian a făcut referire la comentariile din Financial Times ale CEO-ului Julius Baer, Philipp Rickenbacher, legate de impactul ratelor ridicate asupra sistemului bancar. "Lucrurile vor rămâne foarte complicate - tot ce era acolo acum o lună nu va dispărea", a spus Rickenbacher. "Încă se pot face greşeli de politică la cele mai înalte niveluri când vine vorba de ratele dobânzilor ... simţurile tuturor sunt ascuţite acum".

În opinia lui El-Erian, înăsprirea rapidă a politicii băncii centrale din Statele Unite şi caracterizarea eronată a inflaţiei drept tranzitorie sunt "două mari greşeli care vor intra în cărţile de istorie".

De asemenea, recent el a avertizat că banca centrală are în faţă o "trilemă" complicată, ce include inflaţia, creşterea economică şi stabilitatea financiară. Doar că, de această dată, Fed nu are la îndemână un "prim cel mai bun răspuns de politică monetară", în contextul turbulenţelor din sectorul bancar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A reactionat prea tarziu pentru ca nu avea confirmarea numirii pe functie in Congresul american deoarece democratii doreau sa scape de el. A fost o lupta teribila intre leftisti si Wall Street pentru impunerea lui Powell. Atata timp cat nu era numit oficial, risca sa nu aiba majoritate in FOMC pentru masurile pe care le dorea, si anume QT si ridicarea ratei federale de dobanda. E greu cu politica asta...

    1. Parerea mea e ca au gresit ca l-au pus pe Powell, tocmai cel ce in 2018 a incercat sa ridice rata dobanzii dar cand a vazut ca o ia bursa in jos a renuntat. Apoi in 2020 a printat 3 trilioane intr-un an ca sa poata sa dea guvernul cadou la populatie niste bani sa stea acasa(multi bani 3 mld usd).

      Acum nu are credibilitate, FED mai mult se bazeaza ca spune ce vrea sa faca si piata il asculta. Dar pt ca il cunosc pe Powel money go brrrr din celalalt mandat pietele nu il mai cred. Bine ca poate era acelasi lucru si cu celalalt candidat. Oricum lucrurile sunt nasolale au de ales ori inflatie ori criza finaciara ori recesiune sau poate toate 3 deodata.

      Dc lasa inflatia dolarul va pierde statutul de moneda de rezerva, care se baza mai ales pe faptul ca era stabil. Nimeni nu vrea rezerve intr-o moneda care-si pierde valoarea, nimeni nu vrea sa faca comert intr-o moneda inflationista. In plus toate comodities au preturile exprimate in dolari. Si asta se va termina dc nu e stabil. De-asta cred ca inflatia e prioritara pt ei, dar sa vedem. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb