Privatizarea primăriilor este singura soluţie viabilă pentru buna administrare a staţiunilor de pe litoral, a afirmat, ieri, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, la Bursa de turism de la Venus.
"Există o discrepanţă între sudul şi nordul litoralului. Toată lumea se întreabă de ce Mamaia arată mai bine, iar staţiunile din sud arată mai rău. Municipiul Constanţa are peste 400.000 de locuitori, cu un buget de cel puţin zece ori mai mare decât Mangalia şi administrează doar Mamaia. De aceea, în sud, trebuie introdus, de urgenţă, sistemul de management privat al staţiunilor", spun reprezentanţii FPTR, citaţi de Agerpres.
Investitorii, de cealaltă parte, se confruntă cu alte probleme. Hotelurile şi clădirile abandonate nu au ajuns aşa doar din cauza crizei: pe lângă lipsa fondurilor, reticenţa băncilor şi scepticismul investitorilor, există multe procese aflate pe rol, care vizează dreptul de proprietate asupra unor active şi care se prelungesc ani de zile.
Chiar şi după ce se câştigă un proces, unii proprietari nu au puterea financiară să recondiţioneze şi să promoveze hotelurile dobândite, au spus reprezentanţii patronatului de profil.
Conform unui studiu al FPTR, prezentat la Bursa de turism de la Venus, cele mai dificile probleme de gestionat se referă la curăţenie, spaţii verzi, lacuri, parcuri, sistematizarea tramei stradale, crearea de noi locuri de parcare actualizate, atât pentru situaţia de astăzi, cât şi pentru următorii 15 - 20 de ani. O altă problemă este iluminatul public. La fel de supărătoare, pentru turişti şi investitori, rămâne problema terenurilor şi clădirilor aflate în paragină, abandonate şi neîngrijite.
Pentru anul 2016, primarul municipiului Mangalia a promis să rezolve sistematizarea şi punerea în valoare a celor 5-6 zone de promenadă, prin design, să deruleze acţiuni de promovare şi să extindă perioada de funcţionare a hotelurilor.
Patronatele din turism spun şi că fondurile europene pentru promovarea litoralului românesc au fost accesate şi utilizate necorespunzător, nefiind realizată în prealabil o analiză a necesităţilor.
Numărul turiştilor care au ales ca destinaţie de vacanţă litoralul românesc a crescut, în 2015, cu circa 18-20%, au precizat reprezentanţii asociaţiilor patronale hoteliere, în deschiderea Bursei de turism. Creşterea numărului de turişti se datorează unei mai bune comunicări cu hotelierii, agenţiile de turism şi autorităţile locale, dar şi afectării pieţelor turistice din Bulgaria, Egipt, Tunisia şi Grecia.
În ceea ce priveşte tarifele, reprezentanţii FPTR spun că, anul acesta, pentru serviciile turistice de pe litoral au rămas aceleaşi sau că au înregistrat o uşoară creştere de 5%. Scăderea TVA la 9% la serviciile de cazare, dar şi la alimentaţie, a fost principalul motiv care i-a determinat pe hotelieri să menţină tarifele aferente serviciilor turistice la nivelul celor din 2014.
Cele mai ieftine sejururi s-au consemnat anul acesta în Eforie Sud, Costineşti, Cap Aurora, cu preţuri medii cuprinse între 335 de lei şi 410 lei.
1. o idiotenie
(mesaj trimis de fane în data de 19.09.2015, 22:06)
cum sa privatizezi administratia publica locala, bai oligofrenule???? o tampenie mai mare nici ca puteai sa debitezi. cum naiba te-au reales aia presedinte???
1.1. mai sint ca mine (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de arabu de servici în data de 20.09.2015, 15:46)
citeste mai atent si apoi ai sa vezi cine este oligofren...doar titlul este tradus gresit din araba in romaneste