Grupul MOL a anunţat, ieri, acordul de vânzare - cumpărare cu Eni, vizând entităţi de afaceri în Cehia, Slovacia şi România, inclusiv reţele de distribuţie de carburanţi (care funcţionează în prezent sub marca Agip). Acest pas contribuie într-o mare măsură la strategia Grupului MOL pentru segmentul rafinare şi marketing (Downstream) de a spori prezenţa pe piaţă, acoperirea geografică şi numărul de clienţi, informează un comunicat al companiei. Preluarea activităţii de vânzări engros de carburanţi de la Eni, în ţările respective, este de asemenea inclusă în acest acord.
Lars Höglund, Senior Vice President pentru divizia de retail a Grupului MOL, a declarat: "Această achiziţie reprezintă un moment marcant al strategiei noastre de creştere a reţelei de benzinării în Europa Centrală şi de Est. În Cehia, vânzările medii ale staţiilor achiziţionate se situează între primele trei poziţii, într-un clasament al companiilor de retail de carburanţi. În plus, Grupul MOL va deţine a doua mare reţea de benzinării din Cehia. MOL îşi lărgeşte semnificativ acoperirea geografică în România şi face un pas înainte în ceea ce priveşte percepţia brandului în Slovacia".
În România, achiziţia reprezintă un punct de referinţă pentru îndeplinirea strategiei Grupului MOL de a-şi creşte cota de piaţă. Prin integrarea celor 42 noi benzinării, MOL România va ajunge la o reţea de 189 unităţi.
Tranzacţia MOL - Eni vizează, printre altele, operaţiunile de vânzări engros şi preluarea gestiunii entităţilor locale. Poziţia Grupului MOL în Cehia va fi puternic susţinută prin această achiziţie: cele 125 noi benzinării, alături de cele 24 sub marca Slovnaft şi cele 125 staţii PAP Oil, vor majora cota de piaţă a Grupului MOL la peste 10%. Vânzările medii ale reţelei nou achiziţionate reprezintă aproape dublul mediei naţionale.
În Slovacia, reţeaua Grupului MOL va ajunge la 253 unităţi. Cele 41 benzinării nou integrate vor contribui la îmbunătăţirea vânzărilor medii şi a portofoliului de produse şi servicii destinate clienţilor.
MOL a convenit să achiziţioneze şi participaţia Eni în Ceska Rafinerska (CRC); totuşi, Unipetrol, ca acţionar majoritar al CRC, deţine dreptul de preempţiune pentru acţiunile CRC.
Finalizarea acordului depinde de îndeplinirea unor condiţii prestabilite, printre care şi obţinerea avizului din partea autorităţilor de reglementare în domeniul concurenţei.