Autorităţile din Republica Moldova au extins investigaţiile privind finanţarea unui grup politic pro-rus interzis, la două zile după reţinerea Evgheniei Guţul, liderul autonomiei Găgăuzia, conform Reuters, care afirmă următoarele.
Guţul a fost reţinută pe aeroportul din Chişinău şi urmează să fie condamnată într-un dosar privind corupţia şi finanţarea unui bloc electoral pro-rus, condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor. Incidentul a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Moscova. Rusia a criticat reţinerea sa, iar Guţul a solicitat sprijinul preşedintelui Vladimir Putin pentru eliberare.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a respins criticile venite din partea Rusiei, subliniind că instituţiile judiciare moldovene îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia naţională. "Toate procesele, inclusiv cele judiciare, sunt o problemă internă a Republicii Moldova. Această ţară (Rusia) nu ar trebui să se amestece în treburile noastre", a declarat Grosu, potrivit sursei.
O instanţă din Chişinău a amânat până decizia privind prelungirea reţinerii Evgheniei Guţul. Procurorii au anunţat că analizează posibilitatea ca aceasta să fi încercat să evite urmărirea penală.
În acelaşi context, un alt politician pro-rus, Alexei Lungu, a fost oprit pe aeroportul din Chişinău şi împiedicat să părăsească ţara în cadrul unor investigaţii similare. Totodată, doi deputaţi pro-ruşi acuzaţi de corupţie au dispărut în ultima săptămână, iar poliţia a investigat dacă unul dintre aceştia s-ar fi ascuns în ambasada Rusiei.
Toate aceste persoane sunt asociate cu Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicarea în frauda bancară de un miliard de dolari din 2014-2015. Autorităţile moldovene îl acuză că a finanţat ilegal activităţi politice pentru a influenţa alegerile parlamentare din acest an în favoarea candidaţilor pro-Moscova.
Preşedintele Maia Sandu, care conduce eforturile de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, nu a recunoscut oficial victoria lui Guţul la alegerile din 2023 pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, precizează Reuters..
Rusia a ridicat problema reţinerii Evgheniei Guţul în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că situaţia din regiune este instabilă şi că Moscova a considerat necesar să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra acestui caz.
În replică, ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Gheorghe Leucă, a afirmat că reţinerea lui Guţul nu are legătură cu poziţia sa politică, ci cu implicarea într-o organizaţie criminală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 28.03.2025, 09:11)
CoNSTIPATA DIN FRUNTEA DEMOCRATIEI MOLDOVENE,finantata cu ce bani din usaid si nu numai,laudata de multi gogomani si de pe aici ce o vedeau presedinta RO,e mai rau decat cozile de topor staliniste,atunci erai dusmanul poporului si lupta de clasa,acum ii zice democratie si influenta prorusa,parca Moldova ar fi locuita de chinezi,nu de moldoveni si rusi jumi juma!
si apoi,vorbim de agresiunea rusa,vai vai,pana la Oder,drobul de sare,vai,vai!
ati vazut pt ce e razboiul din Ucraina,pentru cei mai prosti ca mine,e pt resurse IEFTINE,pe care poti sa le iei la SChIMB CU ARMAMENT VECHI!!!
INVELISUL E DEMOCRATIA,DREPTURILE OMULUI SI ALTE TROMPETE!
MIEZUL ESTE LI,Lantanidele,petrolul ,gazele,centralele nucleare facute de rusi ,pamantul agricol cumparat pe nimic,tranzitul hidrocarburilor!
Restul,e abureala pe care si unul cu alcolemie de 0.1% o simte!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 09:28)
ați înțărcat bălaia, scăparea voastră e doar la Moscova! :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 09:38)
Eu nu pot sa pricep cum, in Romania anului 2025, exista idivizi / individe care sa fie de acord cu politica rusiei. Mai mult, nu pot pricepe cum rusia clameaza Carta ONU, dar ea e cea care a inceput razboiul si se afla pe teritoriul Ucrainei. MAi mult, ce treaba are rusia cu administratia de la Kiev?
Trumf a inceput sa dea rateuri - vezi numirea ambasadorului la ONU. Acceptarea unor conditii de genul asta va scufunda complet administratia.
Datele spun ca Trumf a avut mai putin de 1.5% diferenta la numar de voturi. Ce zic republicanii ca a fost o victorie mareata e datorita modului de impartire a voturilor, respectiv electorilor. Pierderea independentilor (astia deja sunt 60% impotriva lui Trumf, cu 10% pro, restul indecisi) va consfinti pierderea alegerilor pt senat si camera, ca acolo nu ai elector sa distorsioneze rezultatul.
Tic-tac, tic-tac. Nuo rfi toti trepanati!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 10:35)
Sunt platiti și serviciile noastre erau la somn.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 10:15)
Cuvintele importante de aici sunt investigatie pentru coruptie. CORUPTIE, a unor pro rusi. nu-i interzis sa fie pro rusi. doar hoti.
3.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.03.2025, 10:37)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2025, 11:23)
"Reteta Georgescu"
se perfectioneaza,
ar trebui sa scoatem licenta,ca altfel toata lumea plagiaza,
fara sa plateasca nimic,ca doar profitul e sfant.