Mona Muscă nu va candida la următoarele alegeri, declarând că şi-a pierdut încrederea "în modul în care funcţionează unele instituţii din România". "Nu pot să candidez pentru a mă integra într-un sistem în care deocamdată nu mai cred", a afirmat Mona Muscă ieri, într-o declaraţie făcută în faţa presei.
Fostul parlamentar a anunţat că nu intenţionează să candideze în numele Partidului Democrat Liberal (PD-L), dar nici ca independent la alegerile din toamnă.
Ea apreciază această formaţiune politică şi "o bună parte din liderii săi", dar nu intenţionează să se alăture acestora. Fostul parlamentar liberal a afirmat că nu doreşte să revină asupra deciziei de a se retrage din viaţa politică, deoarece "şi-a pierdut încrederea în modul în care funcţionează în România unele instituţii care ar trebuie să asigure identitatea unui stat democratic, cum ar fi Parlamentul, partidele politice, Justiţia sau Guvernul".
Ea a subliniat că, în ultima vreme, s-a confruntat cu "semne de solidaritate şi susţinere morală din partea multor oameni" motiv pentru care mai mulţi foşti colegi politici din PD-L şi PNL "i-au oferit posibilitatea de a candida în diferite colegii uninominale din ţară".
"În mod special, domnul Gheorghe Ştefan şi membrii PD-L Neamţ au dat dovadă de o colegialitate rar întâlnită în politica românească, făcându-mi în mod repetat o ofertă sinceră şi generoasă. Le mulţumesc sincer", a mai precizat fost parlamentar liberal.
În discursul său, Mona Muscă a subliniat că "focalizarea atenţiei presei, în ultimii doi ani, pe cazul său este excesivă şi se transformă în diversiune".
Nu în ultimul rând, Mona Muscă a precizat că, în continuare, se luptă în instanţă pentru combaterea "singurei probe" pe care se bazează verdictul dat de CNSAS în cazul său. În 2006, CNSAS a decis că Mona Muscă, fost ministru al Culturii, a colaborat cu fosta Securitate. În martie 2007, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au confirmat decizia Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii conform căreia Mona Muscă a colaborat cu fosta Securitate, ca poliţie politică. Mona Muscă a apelat la justiţie pentru a demonstra că verdictul pe care îl dăduse CNSAS, în 2006, este incorect, însă demersul său a eşuat. Ea a mărturisit public, după ce au apărut informaţii că a fost colaborator al Securităţii, că, în 1977, pe când era profesoară la Timişoara, a semnat un angajament care viza oferirea de informaţii necesare siguranţei studenţilor străini care studiau în România şi că i s-a cerut să semneze eventualele note informative cu numele de cod "Dana". În aceste condiţii, Biroul Permanent Central al PNL i-a retras sprijinul politic şi apoi Delegaţia Permanentă a PNL a votat excluderea Monei Muscă din partid. Ea a demisionat din Parlament în 7 martie 2007, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia CNSAS.
Boc: Nu va mai fi nicio discuţie despre candidatura Monei Muscă în conducerea PD-L
Mona Muscă a închis o discuţie înainte ca aceasta fie deschisă în interiorul conducerii centrale a Partidului Democrat Liberal (PD-L) prin anunţul că nu intenţionează să candideze pentru un mandat de parlamentar, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele PD-L, Emil Boc. "Am luat act de anunţul ei. În consecinţă, nu va mai exista nicio discuţie în interiorul Biroului Permanent Naţional al PD-L, pentru că declaraţia ei e foarte clară şi fără echivoc" - a afirmat Emil Boc. El a mai spus că o asemenea decizie "suverană" nu se comentează. "Din câte am observat, ea nu a avut niciodată intenţia de a candida la alegerile din toamnă", a adăugat liderul democrat-liberal. Emil Boc a precizat că nu a avut o discuţie personală cu Mona Muscă.