Grupul alimentar american Mondelez, producătorul ciocolatei Toblerone şi Milka, a decis să investească mai mulţi bani în boabele de cacao realizate în laborator pe bază de celule, investiţia făcând parte din eforturile companiei de a răspunde la lipsa de predictibilitate a costurilor şi livrărilor de boabe de cacao, transmite Bloomberg.
Este pentru a doua oară când Mondelez investeşte în Celleste Bio, un start-up din Israel care ia culturi de celule din boabe de cacao pe care le creşte în laborator şi produce pudră şi unt de cacao, materia primă din care se fabrică ciocolata. Mondelez, care a făcut investiţia via divizia sa SnackFutures Ventures, nu a dorit să dezvăluie care este participaţia sa la Celleste Bio.
"De la prima investiţie din 2022, echipa de la Celleste şi-a dovedit capacităţile ştiinţifice şi locul de pe piaţă. Acum a venit timpul să ne concentrăm pe extinderea producţiei", a spus Richie Gray, director global la SnackFutures Ventures, divizie care identifică şi investeşte în firmele care pot ajuta Mondelez să crească. Ciocolata este o prioritate de investiţii şi Mondelez analizează modalităţile prin care poate creşte oferta de cacao pe termen lung, a adăugat Gray.
Preţurile la cacao rămân la un nivel apropiat de maximul istoric, din cauză că recoltele din Vestul Africii au fost afectate de fenomenele meteo extreme şi dăunători. În prezent, la bursa de la New York cotaţiile futures la tona de cacao se situează la aproximativ 9.000 de dolari, dublu faţă de nivelul la care erau în urmă cu un an. Vârful absolut de aproape 12.000 de dolari tona a fost atins în luna aprilie a acestui an, notează Bloomberg.
Producătorii de ciocolată au început să caute alternative, de la diversificarea portofoliilor de produse şi până la oferirea de batoane de ciocolată cu alte arome decât cele tradiţionale.
În timp ce încercările de a produce carne în laborator pe bază de celule au fost afectate de probleme tehnice şi financiare, directorul general de la Celleste, Michal Beressi Golomb spune că celulele de plante sunt mult mai uşor, şi mai ieftin, de cultivat în laborator, scrie Bloomberg.
Spre deosebire de producătorii de ciocolată alternativă care se bazează pe ingrediente care înlocuiesc boabele de cacao, startup-ul din Israel spune că produsele sale sunt identice cu boabele naturale de cacao, numai că acestea cresc în bioreactoare şi nu în arbori.
Michal Beressi Golomb se aşteaptă ca primul unt de cacao al Celleste să apară pe piaţă în 2027, pentru ca la scurt timp după să apară şi pudra de cacao, firma având intenţia de a oferi ambele produse la acelaşi preţ ca şi ingredientele convenţionale, informează Bloomberg.
Golomb se aşteaptă ca cea mai mare parte a obstacolelor să fie pe partea de reglementare. Chiar dacă produsele firmei vor fi identice cu ceea ce este disponibil în prezent, noua modalitate de a creşte boabe de cacao are nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare de pe diferite pieţe, inclusiv SUA şi Uniunea Europeană.