Monedele Rusiei şi Ucrainei scad după încheierea armistiţiului

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2015

De la stânga la dreapta: Alexander Lukaşenko - preşedintele Belarus-ului, Vladimir Putin - preşedintele Rusiei, Angela Merkel - cancelarul Germaniei, Francois Hollande - preşedintele Franţei, Petro Poroşenko - preşedintele Ucrainei.

De la stânga la dreapta: Alexander Lukaşenko - preşedintele Belarus-ului, Vladimir Putin - preşedintele Rusiei, Angela Merkel - cancelarul Germaniei, Francois Hollande - preşedintele Franţei, Petro Poroşenko - preşedintele Ucrainei.

Grivna, la minim record faţă de dolar

Indicii Bursei de la Moscova cresc

---

Actualizare 12:21 Rusia vrea să reia negocierile comerciale cu UE pe 3 martie

Rusia şi Comisia Europeană (CE) intenţionează să reia dialogul pe 3 martie, în Bruxelles, pe tema consecinţelor apropierii economice dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, consecinţe evocate în timpul negocierilor de pace din Minsk, a anunţat azi ministrul Economiei de la Moscova, Aleksei Uliukaev, citat AFP.

Demnitarul a explicat: "Am căzut de acord cu Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerţ, pentru o întâlnire pe 3 martie, la Bruxelles, ca să discutăm întregul spectru al relaţiilor noastre, inclusiv problemele legate de aplicarea Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. Trebuie să găsim soluţii asupra acestui punct".

La sfârşitul lunii iunie, UE a semnat acorduri de asociere ce prevăd în special înfiinţarea unor zone de liber schimb, cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, trei foste republici sovietice ce vor să se apropie de Europa.

Totuşi, Moscova a avertizat că Ucraina nu va putea să facă parte din zone de liberă circulaţie a bunurilor economice şi cu UE, şi cu Rusia, din cauză că acest lucru ar putea atrage pătrunderea de mărfuri europene pe piaţa rusă, prin teritoriul ucrainean.

După negocierile-maraton de la Minsk, din noaptea de miercuri spre joi, François Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au îndemnat la "discuţii trilaterale între UE, Ucraina şi Rusia, pentru a găsi soluţii practice la îngrijorările Rusiei în legătură cu punerea în aplicare" a Acordului de asociere UE-Ucraina.

În plus, Uliukaev s-a declarat "profund convins" că acordurile de pace semnate la Minsk vor permite ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei.

(Valentin Busuioc)

---

Moneda Rusiei, rubla, s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, la fel şi cea a Ucrainei, grivna, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat încheierea unui acord pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina.

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei au convenit ieri dimineaţă, la Minsk, după negocieri maraton, un acord de încetare a luptelor din estul Ucrainei. Putin a precizat că acordul intră în vigoare duminică, 15 februarie.

Dar, acordul nu aduce prea mari speranţe. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu îşi face iluzii în privinţa acordului de la Minsk, care oferă doar "o rază de speranţă".

Grivna ucraineană a scăzut la un minim record, din cauza temerilor că armistiţiul convenit la Minsk nu va duce la oprirea violenţelor din Ucraina. Moneda nu a fost influenţată în mod pozitiv nici măcar de faptul că Ucraina a ajuns la un acord preliminar cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru un program de sprijin de 40 de miliarde de dolari, din care Fondul să asigure 17,5 miliarde dolari.

Grivna s-a depreciat cu 2,6% ieri, la 26,6810 unităţi/dolar.

Moneda Ucrainei a pierdut 67% în ultimul an, înregistrând cel mai mare declin la nivel mondial.

Tot ieri, după un avans consemnat în prima parte a zilei, rubla a scăzut cu peste 1%, la 65,91 unităţi/dolar.

De la începutul anului, rubla s-a depreciat cu peste 6% faţă de moneda SUA.

"Încetarea focului este o evoluţie binevenită, dar rămâne de văzut cât va dura", a declarat, potrivit Bloomberg, Viktor Szabo, manager de fonduri la "Aberdeen Asset Management" din Londra. Acesta a adăugat: "Din păcate, principalele obiective ale părţilor nu au fost îndeplinite, aşa că riscul reescaladării conflictului nu este neglijabil".

Menţionăm că Bursa de la Moscova a crescut ieri, iar costurile de finanţare ale Rusiei s-au redus pentru a doua zi la rând. Indicele RTS a urcat cu 3,4% la finele zilei, însă pe parcursul sesiunii a consemnat un avans mai mare, de 5,7%. Indicele Micex a sporit cu 2,2%.

Randamentul obligaţiunilor ruseşti cu scadenţa la cinci ani a scăzut cu 0,13 puncte procentuale ieri, la 13,68%. Cu toate acestea, costul la care Rusia se poate împrumuta pe pieţele externe rămâne cu aproape 6 puncte peste nivelul de la finele lunii februarie 2014, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea.

Acordul de la Minsk reduce riscul aplicării de noi sancţiuni împotriva Rusiei, de către Occident. Analiştii sunt de părere că, în cazul în care armistiţiul nu va fi respectat, iar ostilităţile vor fi reluate, pieţele vor reacţiona în mod negativ.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb