Ciprul trebuie să-şi intensifice lupta împotriva spălării banilor iliciţi proveniţi din afara acestei ţări, conform Moneyval - Comitetul pentru evaluarea măsurilor anti-spălare de bani şi finanţarea terorismului, din cadrul Consiliului Europei.
Un raport Moneyval, citat de Associated Press, arată că aplicarea legii cipriote ar trebui să fie mult mai agresivă în contextul în care în acest stat insular sunt spălaţi bani "murdari" pe care infractorii îi obţin în străinătate.
Conform sursei, Cipru a devenit un punct vital în lupta împotriva spălării banilor deoarece este un centru financiar internaţional în care operează mulţi clienţi străini. Moneyval arată că principalele riscuri de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului cu care se confruntă Ciprul sunt banii murdari din străinătate care intră în băncile cipriote sau doar trec prin acestea.
Deşi Cipru are "un registru rezonabil" cu privire la urmărirea spălării banilor din activităţi infracţionale interne, Moneyval consideră că autorităţile locale ar trebui să facă mai mult pentru depistarea veniturilor "murdare" generate în afara ţării. Deşi ameninţarea terorismului este considerată scăzută în Cipru, autorităţile spun că riscul de finanţare a acestui fenomen este ridicat din cauza proximităţii ţării cu zonele de conflict. În urma crizei financiare din 2013, care a adus ţara în pragul falimentului, băncile cipriote au adoptat o serie de măsuri, printre care verificarea strictă a clienţilor lor. Moneyval apreciază sectorul bancar cipriot pentru măsurile luate în vederea contracarării riscurilor, inclusiv o supraveghere puternică din partea băncii centrale.
Dar, conform Moneyval, este nevoie de mai multă muncă, iar avocaţii şi contabilii trebuie să furnizeze informaţii despre proprietarii reali ai companiilor din ţară, precum şi despre raportarea tranzacţiilor suspecte cu bani.
Potrivit Moneyval, autorităţile cipriote au ajutat alte ţări să îngheţe şi să confişte bani ilegali străini, dar trebuie să dea dovadă de mai multă iniţiativă pe plan local, în acest sens.
Moneyval subliniază că riscul de spălare a banilor în sectorul imobiliar din Cipru "a crescut exponenţial" în cadrul Programului de investiţii care le permite terţilor din exterior care cumpără proprietăţi în ţară să obţină cetăţenie cipriotă şi europeană.
Aproape 4.000 de paşapoarte cipriote au fost emise pentru investitorii în programul amintit, care a generat aproximativ şapte miliarde de euro de la înfiinţarea sa, în 2013.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2020, 18:26)
Este amuzant cind mafiotii cheama la ordine alti mafioti....adica spalati banii care trebuie mai cipriotilor !!!