Ministrul Justiţiei, Monica Macovei şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea cu privire la semnalele din Parlamentul European (PE) privind o posibilă amînare a momentului integrării României în Uniunea Europeană. "Sînt îngrijorată de aceste semnale. Aşa cum am mai declarat, mă culc şi mă trezesc cu gîndul la rezolvarea marilor cazuri de corupţie şi la data integrării", a afirmat Monica Macovei, într-o declaraţie de presă făcută la încheierea Conferinţei organizate, la Bruxelles, de Clubul România-UE, cu sprijinul Parlamentului European, pe tema reformei sistemului judiciar românesc.
Ministrul justiţiei a subliniat că a făcut "tot ce se putea face" în acest domeniu, schimbînd conducerea PNA, "care nu şi-a făcut treaba trei ani", din toam-nă existînd o nouă conducere la DNA.
"DNA lucrează dosarele pe care le-a găsit, nu avem cum să creăm dosare peste noapte. Vor fi pînă în martie cîteva dosare de corupţie, iar presa, populaţia, instituţiile europene vor aprecia cît sunt de mari. Eu repet: tot ceea ce s-a găsit acolo, se lucrează cu bună-credinţă. Mai mult decît atît, nu cred că ni se poate cere", a spus ministrul Macovei, citată de Rompres.
Monica Macovei a precizat că vor veni şi cazuri "mai multe şi mai mari", dar în timp, pentru că "nu se pot face cu hei-rup în două luni de zile". "Aşa cum a declarat şi Joost Lagendijk, reprezentantul Verzilor în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, nu vrem procese care să fie făcute numai de formă în faţa instanţelor, doar pentru că cere Uniunea Europeană. Nu ne batem joc de oameni şi nici de noi şi nici de Uniunea Europeană", a declarat Macovei. Pe de altă parte, ministrul justiţiei susţine că semnalele venite din PE privind reforma justiţiei în România sunt "bune". "Trebuie să punem în aplicare cît mai repede, cu bună-credinţă şi în mod corect prevederile legale, care sunt foarte bune. S-au adus critici cu privire la conduita membrilor CSM, pentru că acolo trebuie să fie cei mai buni, cei mai curaţi şi mai integri. Evenimentele recente, din păcate, au condus spre o altă percepţie. Sigur, au fost discuţii şi pe cazurile de mare corupţie. DNA lucrează şi să sperăm că pînă la următorul raport de monitorizare va putea veni cu cîteva trimiteri în judecată, nu numai privind cazuri mari, ci şi cazuri la nivelul instituţiilor care aplică legea, precum şi în sectorul privat, acesta din urmă fiind de asemenea menţionat în raportul de monitorizare", a afirmat ministrul Monica Macovei.
Referindu-se la problema adopţiilor, ministrul justiţiei a menţionat că există o Agenţie care se ocupă de acest sector şi o "lege adoptată la solicitarea Uniunii Europene". "Legea este într-adevăr strictă pe adopţiile internaţionale. Vă reamintesc, de asemenea, că recent Comisia Europeană a reafirmat că legea este corectă şi că România nu trebuie s-o schimbe. Sigur, suntem cîteodată între ciocan şi nicovală, dar mergem pe drumul cel drept. Am adoptat aceas-tă lege şi vrem s-o respectăm", a spus Macovei.
Întrebată, în context, dacă presiunile venite din partea SUA rămîn fără ecou, ministrul a răspuns: "Nu ştiu dacă vom mai analiza aceste situaţii şi cazuri individuale pe viitor, tot ce-i posibil. Însă legea nu o schimbăm şi o aplicăm ferm. Nu deschidem uşiţe prin spatele legii".