• Cu numai cîteva ore înainte, procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a solicitat eliberarea sa din funcţie
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a transmis spre avizare, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), propunerile de revocare din funcţie a, practic, întregii conduceri a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA). Propunerea îl priveşte, în primul rînd, pe Ioan Amarie, procuror general al instituţiei.
Ioan Amarie a cerut, însă, eliberarea sa de la conducerea PNA şi din funcţia de procuror cu numai cîteva ore înainte să fie publicat comunicatul minis-trului justiţiei privind propunerile de revocare. Domnia sa nu şi-a motivat solicitarea. Amarie conduce PNA de la înfiinţarea sa, respectiv 1 septembrie 2002. Domnia sa a fost desemnat în acest post de către CSM pe vremea în care era procuror general al Parchetului Curţii de Apel Suceava.
Monica Macovei a declarat, într-un comunicat de presă, că activitatea eficientă de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate este vitală pentru integrarea României în Uniunea Europeană, iar, în acest context, înlocuirea unor procurori cu funcţii de conducere care şi-au dovedit ineficienţa a devenit o necesitate. Domnia sa a invocat şi concluziile auditului realizat de Freedom House (FH) privind Strategia anticorupţie 2001-2004, care recomanda reorganizarea PNA în vederea unei integrări mai eficiente în lupta anticorupţie pe ansamblu. Una dintre recomandările FH presupunea reorganizarea PNA pentru a fi mai bine pus în relaţie cu partea de prevenire a corupţiei, respectiv cu organismele de control şi cu o nouă instituţie care, în opinia FH, ar trebui să apară, şi anume Agenţia de Integrare.
Menţionăm că, potrivit prevederilor legislative incluse în pachetul privind reforma justiţiei, procurorii generali sau adjuncţi ai PNA şi ai Parchetului General vor putea fi revocaţi din funcţie de preşedintele ţării, la propunerea ministrului justiţiei şi cu avizul CSM.
Fostul ministru al justiţiei în Cabinetul Năstase, Cristian Diaconescu, actual purtător de cuvînt al PSD, a declarat, pentru ziarul "BURSA", că refuză să comenteze "bătaia de joc" a actualului ministru al justiţiei, pe motiv că nu există nici un raport clar de evaluare a activităţii PNA, din care să rezulte ineficienţa instituţiei, şi care să stea la baza unei sesizări a Consiliului Magistraturii.
În ceea ce-l priveşte, senatorul PNL Nicolae Popa, ne-a spus: "Conform legii, ministrul justiţiei poate propune schimbarea conducerii PNA, fie şi numai în baza auditului independent al unor instituţii europene, din care reiese că, în ultimii ani, corupţia a luat amploare". În opinia domniei sale, acest fapt denotă ineficienţa PNA şi consideră că schimbările făcute de Monica Macovei vor da rezultate.
În legătură cu măsura minis-trului justiţiei, senatorul PSD Antonie Iorgovan a precizat, pentru ziarul "BURSA", că Alianţa PNL-PD "a scos o lege cu forcepsul, neconstituţională, nedemnă, care a creat o presiune foarte mare asupra Curţii Constituţionale". Iorgovan acuză, totodată, şi Curtea Constituţională de faptul că nu a observat "soluţiile aberante" ale Alianţei, declarînd doar patru legi neconstituţionale din pachetul proprietatea şi justiţia, pe care şi-a asumat răspunderea Executivul. În acest fel, spune domnia sa, Curtea s-a făcut părtaşă la procesul de politizare a întreg procesului penal. Antonie Iorgovan consideră că, de acum înainte, puterea îşi va infiltra propria clientelă în structurile juridice, expresie a începutului unui regim autoritar în ţara noastră, instaurat de Traian Băsescu.