Monitorizate de FMI, dar tot mai pline de datorii...

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2010

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Şase din cele zece companii de stat supravegheate de FMI pentru restanţele la bugetul public au continuat să-şi crească datoriile în perioada monitorizării

    Una din măsurile de forţă pentru echilibrarea bugetelor publice convenită de autorităţile noastre cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost cea a reducerii drastrice a datoriilor restante ale marilor companii către bugetele publice (arierate).

    Pentru asta, în luna ianuarie, Guvernul a făcut un plan de reducere a arieratelor companiilor de stat care, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi adevărate găuri negre pentru bugetul de stat.

    Zece societăţi de stat, în marea lor majoritate din subordinea ministerelor Economiei şi Transporturilor, au intrat, la începutul anului, într-un proces de monitorizare din partea experţilor FMI.

    Autorităţile noastre îşi luaseră atunci angajamentul că vor aplica planuri de restructurare la societăţile cu probleme, pentru rentabilizarea activităţii, dar şi pentru reducerea deficitului bugetar, subiect extrem de "fierbinte" acum , când se discută fie despre lărgirea bazei de impozitare, fie despre înăsprirea fiscalităţii.

    De atunci, însă, au trecut aproape patru luni, dar problema datoriilor celor zece companii de stat nu numai că nu a fost rezolvată, ci s-a acutizat.

    Nici măsura concedierilor nu şi-a dovedit eficienţa, dacă, la şase din cele zece societăţi aflate în supravegherea FMI, datoriile au continuat să crească în primul trimestru din acest an.

    "Găurile negre" s-au adâncit cu 48,9 milioane lei

    Un exemplu este Compania Naţională a Huilei (CNH) ale cărei datorii la bugetul de stat au crescut, în primele trei luni ale anului, cu 39 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), după cum reiese din listele marilor contribuabili cu obligaţii restante publicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la 31 decembrie 2009 şi la 31 martie 2010.

    CNH avea, la finele anului trecut, datorii la bugetul de stat de 1,539 miliarde lei, iar după primul trimestru al anului curent, datoriile companiei erau de 1,578 miliarde lei.

    Un alt exemplu (din subordinea Ministerului Economiei) este Termoelectrica, ale cărei datorii la bugetul de stat au crescut cu 9,9 milioane lei (circa 2,3 milioane euro). Termoelectrica avea datorii la buget de 59,4 milioane lei la finele anului trecut, iar după primele trei luni ale anului curent, compania figurează cu o datorie de 69,4 milioane lei.

    Deraiaj la CFR: 56,1 milioane lei

    Şi companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, supravegheate de către FMI, au datorii în creştere în primele trei luni ale anului curent.

    CFR SA are datorii în creştere de 25 de milioane lei (circa 6,2 milioane euro). CFR SA înregistra, la finele anului trecut, datorii de 128,3 milioane lei, iar la sfârşitul lunii martie, compania feroviară figura cu datorii de 153,6 milioane lei.

    Şi datoriile CFR Călători au crescut cu 4,2 milioane lei (circa un milion de euro). Compania avea, la 31 decembrie 2009, datorii de 15,2 milioane lei, iar la 31 martie 2010, datoriile totale ale societăţii erau de 19,4 milioane lei. De asemenea, la CFR Marfă, datoriile au crescut, în primul trimestru al anului curent, cu doar 2,9 milioane lei. Societatea de transport feroviar avea, la 31 decembrie 2009, datorii totale la bugetul de stat de 64,6 milioane lei, iar la 31 martie 2010, valoarea totală a creanţelor statului a fost de 67,5 milioane lei.

    Nu în ultimul rând, datoriile Electrificare CFR au crescut, în primul trimestru, cu 24 de milioane lei (circa 6 milioane de euro). Electrificare CFR avea datorii restante la bugetul public, la finele anuluui trecut, de 162 milioane lei, iar la finele lunii martie, compania figura cu datorii de 186,1 milioane lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb