MOODY"S CĂTRE GUVERNANŢI: RESPECTAŢI ACORDUL CU FMI Veniturile românilor vor ajunge la nivel european, în 40 de ani

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 septembrie 2009

Veniturile românilor vor ajunge la nivel european, în 40 de ani

Perspectiva stabilă a calificativului acordat de agenţia de rating Moody"s ţării noastre depinde de respectarea acordului cu instituţiile internaţionale (Fondul Monetar internaţional şi Comisia Europeană), precum şi a angajamentului semnat de băncile străine că îşi vor menţine expunerea totală pe România şi vor respecta cerinţele de capital pentru subsidiare, potrivit unui raport al agenţiei.

Moody"s a confirmat, în martie, ratingul Baa3 cu perspectivă stabilă pentru România, cu puţin înainte de anunţarea acordului cu FMI şi UE.

"România trece printr-o recesiune severă, ce este aşteptată să dureze până la mijlocul anului 2010", se arată în raportul Moody"s. În opinia analiştilor agenţiei de rating, acordul cu instituţiile internaţionale reduce nevoia de finanţare externă a guvernului şi riscul unei crize a balanţei de plăţi. "Totuşi, acesta nu a reuşit să evite o cădere abruptă a producţiei sau o slăbire a poziţiei financiare a guvernului", conform raportului citat.

Moody"s se aşteaptă la o revenire graduală a economiei româneşti, de 3-4% pe an, în medie, dar atrage atenţia că aceasta este cu două-trei procente peste ratele de creştere estimate pentru ţările din zona Euro.

În ciuda recesiunii severe actuale, economia României are perspective bune pe termen mediu, sunt de părere analiştii Moody"s, deoarece "România este semnificativ mai săracă decât cele mai multe state din UE". Pentru acest an, Moody"s estimează că economia României se va comprima cu 7 până la 10%, înainte de revenirea din 2010.

Costurile cu forţa de muncă din ţara noastră le depăşesc numai pe cele din Bulgaria

Cu 50-60% mai mici decât în Europa Centrală şi cu 15-20% sub cele din Europa de Vest, costurile cu forţa de muncă din ţara noastră le depăşesc numai pe cele din Bulgaria, la nivelul Uniunii Europene, potrivit Moody"s. În 2007, costul lunar mediu cu forţa de muncă în ţara noastră se cifra la 527 de euro, faţă de 1.000 de euro în Polonia, 1.200 de euro, în Republica Cehă, 2.280 de euro, în Spania, 3.220 de euro, în Franţa şi 3.950 de euro în Austria.

Astfel, deşi combinaţia între mediul rezonabil de afaceri, statutul de membru al UE şi îmbunătăţirea infrastructurii - stimulată de fonduri europene - ar trebui să susţină în timp investiţii mai mari, ceea ce ar însemna creşterea veniturilor reale spre media europeană, analiştii agenţiei de rating estimează că acest proces va fi de durată, "probabil în jur de 40 de ani".

Activele băncilor se deteriorează rapid

Deşi sectorul bancar din ţara noastră este deţinut în mare parte de străini şi bine capitalizat, calitatea activelor bancare scade rapid, în ton cu evoluţia economiei, ceea ce ar putea însemna probleme de solvabilitate pentru unele bănci, apreciază Moody"s.

Totuşi, angajamentul semnat de băncile străine atenuează îngrijorările agenţiei de rating, analiştii acesteia fiind de părere că cea mai mare parte a sistemului financiar ar trebui să rămână sănătoasă. "Guvernul ar trebui să rămână punctul de sprijin pentru restul băncilor (n.r. care nu au semnat angajamentul de susţinere a subsidiarelor din România cu FMI), ceea ce ar putea duce la o cristalizare a posibilelor pierderi în valoare de 2-3% din PIB", potrivit raportului citat.

România, vulnerabilă la evenimentele de pe piaţa financiară est-europeană

Ţara noastră este sensibilă la evenimentele de pe pieţele din Europa de Est, potrivit studiilor agenţiei de rating. Mai mult, cursul leului este speculat de cei care îşi doresc expunere pe pieţele noilor membri UE, cu lichiditate scăzută.

"O depreciere semnificativă a leului ar avea consecinţe serioase asupra economiei şi a sistemului bancar, întrucât 60% din împrumuturile sectorului privat sunt denominate în valută", se arată în raportul Moody"s, care mai precizează că moneda naţională ar trebui să aibă susţinere, totuşi, având în vedere angajamentul asumat de băncile străine şi rezervele minime obligatorii în valută.

Analiştii agenţiei de rating sunt de părere că FMI şi UE vor accelera plata fondurilor alocate României sau chiar le vor creşte, în cazul în care ne-am confrunta cu atac financiar, pentru a susţine balanţa de plăţi şi a preveni acutizarea crizei.

Instituţiile din România sunt la nivelul celor din Surinam şi mult mai slabe ca în ECE

România are o capacitate instituţională sub cea a multor ţări din Europa Centrală şi de Est, având calificative similare celor din Surinam sau Brazilia, însă instituţiile statului îşi pot îmbunătăţi activitatea datorită aderării la UE şi sprijinului financiar aferent, consideră Moody"s.

Agenţia acordă instituţiilor româneşti un calificativ mediu, datorită aderării ţării la Uniunea Europeană.

Moody"s a luat în calcul, în stabilirea calificativului pentru instituţii, indicatori stabiliţi de Banca Mondială, respectiv "eficienţa guvernamentală" şi "statul de drept", cărora le-a adăugat parametri proprii. România a obţinut un calificativ de 31 din 100 la indicatorul eficienţă guvernamentală şi 43 din 100 în ce priveşte "domnia legii", ceea ce denotă că instituţiile au un nivel scăzut faţă de stadiul de dezvoltare economică al ţării, precizează agenţia.

"Ţări care au obţinut calificative similare din partea Băncii Mondiale sunt Surinam, Maroc, Columbia şi Brazilia. Multe alte ţări din Europa Centrală şi de Est au calificative mult mai bune decât România, precum Polonia (în jur de 55 la ambii indicatori), Slovacia (circa 60) sau Turcia (47)", se spune în raportul Moody"s.

"De fapt, doar câteva ţări din Balcanii de Vest (Albania şi Bosnia-Herţegovina) şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au calificative mai slabe privind instituţiile", mai arată raportul.

Moody"s aminteşte că România, ca şi Bulgaria, a fost nevoită să se supună unui mecanism de cooperare şi verificare când au intrat în UE, în 2007, tocmai pentru că "nu a făcut suficiente progrese în reformarea sistemului judiciar şi prevenirea corupţiei".

Comisia Europeană a criticat deseori autorităţile României pentru lipsa unui progres în aceste domenii, deşi România nu a avut fonduri suspendate din acest motiv, cum s-a întâmplat în cazul Bulgariei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb