Moody's: Protestele din România îngreunează implementarea reformelor

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 ianuarie 2012

Moody's: Protestele din România îngreunează implementarea reformelor

Agenţia de rating "Moody's" consideră că protestele care au loc în ţara noastră, descrise ca fiind cele mai ample şi violente din ultimul deceniu, afectează în mod negativ calificativul suveran al ţării şi fac dificilă pentru Guvern continuarea reformelor fiscale şi structurale, se arată într-un raport al agenţiei.

"Moody's" menţionează că protestele au fost declanşate de demisia lui Raed Arafat, ca urmare a intenţiei Guvernului de a privatiza parţial serviciul medical de urgenţă. Agenţia de rating precizează că reformarea sistemului de sănătate este parte a acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM) şi se află la baza unei linii de credit de urgenţă de cinci miliarde de dolari pusă la dispoziţia Guvernului de către cele trei instituţii. Linia de credit este importantă pentru finanţarea deficitului fiscal şi a celui de cont curent, în eventualitatea în care volatilitatea existentă pe pieţele internaţionale, generată de problemele existente în zona euro, ar reduce sursele de finanţare în acest an, potrivit agenţiei.

"Moody's" aminteşte că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile înţelegerii în ultimii doi ani, chiar dacă aceas-ta a însemnat ca Executivul să adopte măsuri nepopulare din punct de vedere politic, dar benefice din punctul de vedere al îmbunătăţirii calificativului suveran al ţării, precum reduceri de salarii şi locuri de muncă în sectorul public şi de beneficii sociale şi creştere a taxei pe valoarea adăugată (TVA), măsuri care au redus deficitul fiscal de la 9% în anul 2009, la 4,4% anul trecut. Agenţia consideră că reducerea cheltuielilor în sistemul de sănătate reprezintă următorul pas pentru reducerea pasivelor viitoare ale Gu-vernului.

Evenimentele care au loc, în aceste zile, împiedică implementarea unei reforme a sistemului sanitar, dar dacă forma finală a Legii Sănătăţii îndeplineşte condiţiile prescrise de către FMI, UE şi BM, atunci urmează să aibă un impact pozitiv asupra calificativului suveran al ţării noastre, potrivit raportului. Posibilitatea unei evoluţii favorabile este redusă de protestele care continuă şi care au luat forma unor manifestări a nemulţumirii faţă de politicile de consolidare fiscală ale Guvernului, nemulţumiri care apar în tot mai multe ţări europene şi sunt mai puternice în alte state, pe fondul reducerii creşterii economice şi a tăierii asistenţei sociale, se arată în raport. Având în vedere că anul acesta este unul electoral, susţinerea protestelor de către opoziţia parlamentară este puţin surprinzătoare, dar nu reprezintă un semn bun pentru a construi pe baza dis-ciplinei fiscale pe care guvernul a demonstrat-o în ultimul an, notează "Moody's".

Ţara noastră are, în prezent, calificativul "Baa3", cel mai redus calificativ recomandat investitorilor, cu perspectivă stabilă, potrivit "Moody's".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din cauza protestelor tara noastra este vazuta din ce in ce mai prost de catre investitori. Nu e ca si cum eram bine vazuti pana acum pentru ca tinem proiecte din care am putea castiga enorm blocate fara motiv

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb