Băncile din Italia ar putea avea nevoie de o perioadă de zece ani ca să-şi reducă nivelul creditelor neperformante (NPL) până la media europeană, sunt de părere specialiştii Morgan Stanley, care consideră că înfiinţarea unei "bănci rele" ar ajuta acest proces.
Băncile din Italia au NPL-uri de 349 de miliarde de euro, sumă care reprezintă o treime din totalul creditelor neperformante din Europa.
Morgan Stanley notează: "Credem că a fost făcut un progres În Italia, dar vulnerabilităţile se menţin".
Analiştii băncii americane sunt de părere că înfiinţarea unei "bănci rele" în Italia sau a unei companii de management al activelor, care să beneficieze de finanţare de la stat, ar fi un pas important către rezolvarea problemei NPL-urilor. Ideea unei "bănci rele" este susţinută de instituţiile UE, inclusiv de BCE şi autoritatea bancară regională, însă se loveşte de opoziţia Germaniei.
Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a salutat propunerea UE de înfiinţare a unor vehicule susţinute de stat pentru cumpărarea de NPL-uri de la bănci, dar a declarat că participarea la acestea ar trebui să fie voluntară.