Moscheea are certificat, contestatarii au petiţii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 15 aprilie 2016

Primul pas important în vederea construirii unei moschei în Capitală a fost făcut în acestă săptămână. Primăria Sectorului 1 a eliberat certificatul de urbanism pentru această construcţie, acesta fiind un element palpabil într-o dezbatere în care s-a consumat multă energie fără să existe prea multe lucruri concrete. Pe reţelele de socializare, unde există inclusiv o pagină cu titlul "nu vrem mega-moschee în Bucureşti", care are peste 24.000 de susţinători, acest anunţ a produs agitaţie, s-a propus inclusiv organizarea unui mare miting împotriva acestui proiect sau a unui referendum în care cetăţenii să decidă. De altfel, în mediu virtual s-au formulat mai multe petiţii, adresate actualilor sau viitorilor edili, prin care se cere anularea certificatului de urbanism şi blocarea definitivă a proiectului. Unul dintre cei mai aprigi contestatari ai acestui proiect, Cătălin Berenghi, care săptămâna trecută a plasat prin toată Capitala 500 de cruci din lemn cu mesajul "Creştinii nu vor mega moschee!", i-a invitat pe toţi cei care vor blocarea acestei construcţii să intre pe site-ul Primăriei Bucureşti şi să-şi exprime acolo punctul de vedere. Tot în mediul virtual există şi voci, care invită la calm şi toleranţă.

În comunicatul de presă, autorităţile din Sectorul 1 au făcut câteva precizări legate de etapele necesare realizării acestei construcţii: "Primăria Sectorului 1 a eliberat, în data de 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30. Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu care nu dă beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapă legală, premergătoare eliberării autorizaţiei de construire. (...) Având în vedere că amplasamentul pe care urmează să fie construită moscheea este situat în zona CB5 -zonă situată în afara perimetrului central, care grupează funcţiuni complexe de infrastructură municipală şi supramunicipală - pentru autorizarea construcţiei este necesară obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intră în competenţa exclusivă a Primăriei Municipiului Bucureşti. Prin certificatul de urbanism, Primăria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obţinerea avizului de oportunitate al arhitectului şef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal şi aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Primăria Capitalei este obligată să pună în dezbatere PUZ-ul. Acesta se supune dezbaterii publice, iar competenţa asigurării dezbaterii publice şi realizării procedurii de consultare a populaţiei revine structurilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Totodată, facem precizarea că documentaţiile de urbanism de tip PUZ nu se supun aprobării consiliilor locale de sector, ci sunt aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Numai după ce Municipalitatea va delibera şi aproba Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul construcţiei va putea solicita Primăriei Sectorului 1 eliberarea unei autorizaţii de construire.

Muftiatul Cultului Musulman din România a depus, în data de 26 ianuarie 2016, la Primăria Sectorului 1, documentaţia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapa premergătoare obţinerii autorizaţiei de construire. Întrucât documentaţia depusă a fost incompletă, instituţia noastră a transmis petentului o adresă de completare, prin care i s-a cerut precizarea scopului pentru care solicită eliberarea certificatului de urbanism, precum şi prezentarea planurilor anexă, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. La rândul lor, reprezentanţii cultului musulman au revenit cu o completare la documentaţia de urbanism, în care au prezentat documentele solicitate. În aceste condiţii, Primăria Sectorului 1 avea obligaţia legală de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul construcţiei."

Disputele pe marginea acestei construcţii au revenit în atenţia opiniei publice luna trecută, după întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său turc, Recep Erdogan. Înaltul oficial turc a anunţat că va acorda sprijin construirii unei moschei la Bucureşti, iar Klaus Iohannis a confirmat că în curând vor fi demarate lucrările. În mai 2015, cabinetul condus de Victor Ponta a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit gratuit un teren în suprafaţă de 11.295 mp, situat în Bucureşti pe Bulevardul Expoziţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb