Moscova acuză Kievul de escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei

C.I.
Internaţional / 30 martie 2021

Moscova acuză Kievul de escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei

Procesul de pace din Ucraina se află în impas din vina Kievului, a acuzat marţi Moscova, în plină escaladare a tensiunilor între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul acestei ţări, informează AFP, citat de Agerpres.

Întrebat despre starea negocierilor de pace în aşa-zisul "format Normandia", care reuneşte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat, într-un interviu pentru publicaţia Argumentî şi Faktî, că "lucrurile evoluează rău".

Potrivit lui Peskov, "nu a fost posibil să se avanseze în punerea în aplicare" a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în 2015, şi a celor încheiate la Paris la sfârşitul lui 2019, acorduri care au dus la o reducere drastică a violenţelor, însă nu au permis o reglementare politică.

Peskov a imputat această situaţie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat că "respinge total orice idee de dialog" cu separatiştii. "Cum să reglementezi un conflict dacă o parte nu vrea să comunice cu alta?", a spus el. "Vedem acum o escaladare a tensiunilor pe linia de contact. De fapt, modestele realizări care au fost înregistrate înainte au fost şterse", a continuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Tensiunile sporesc şi nimeni nu vede un rost pentru o reuniune la cel mai înalt nivel", şi-a exprimat el regretul.

Un armistiţiu a fost respectat până în a doua jumătate a lui 2020, însă confruntările armate s-au multiplicat din ianuarie 2021, soldându-se cu moartea a 19 soldaţi ucraineni, dintre care patru vineri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la începutul lui martie la organizarea unui summit în "format Normandia", pentru a aplana violenţele din estul Ucrainei, însă Moscova a estimat că un astfel de summit ar fi prematur.

Rusia este considerată de mulţi pe plan internaţional susţinătoarea militară şi politică a separatiştilor în Ucraina, în pofida faptului că ea neagă aceasta. Conflictul a început în 2014, la scurt timp după anexarea de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea, alt teritoriu ucrainean, în urma revoluţiei prooccidentale de la Kiev.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Moscova si Putin au acupat un teritoriu din Ukraina si sunt un pericol. Daca nu ne trezim sub ochii nostrii creste un balaur care va inghite multe vieti. Moscova si Putin trebuie sa fie izolat din punct de vedere diplomatic. Europa sa nu mai aiba legaturi cu regimul criminal al lui Putin.....!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb