Moscova denunţă retragerea ''precipitată'' a forţelor americane din Afganistan

G.B
Internaţional / 16 iulie 2021

Serghei Lavrov

Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că plecarea ''precipitată'' a americanilor din Afganistan este responsabilă de degradarea situaţiei din această ţară, unde talibanii desfăşoară mai multe ofensive care le aduc câştiguri pe teren, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"În ultimele zile, am asistat la o deteriorare rapidă a situaţiei din Afganistan. În contextul retragerii precipitate a contingentelor americane şi ale NATO, incertitudinea militară şi politică în interiorul şi în jurul ţării a crescut brusc", a declarat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile de presă ruse.

"În circumstanţele actuale, există un risc real ca instabilitatea să se extindă în statele vecine", a adăugat Lavrov, vorbind în Taşkent, Uzbekistan, unde participă la o conferinţă regională cu ţările din Asia Centrală.

De la lansarea la începutul lunii mai a unei ofensive împotriva forţelor afgane, profitând de retragerea forţelor străine, talibanii au ocupat zone vaste rurale, în special în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.

Insurgenţii au preluat controlul asupra mai multor puncte de frontieră cheie cu Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul, încercuind totodată capitalele unor provincii afgane.

Lipsiţi de sprijinul american, soldaţii afgani au opus o slabă rezistenţă. Peste 1.000 dintre ei s-au refugiat de exemplu săptămâna trecută în Tadjikistanul vecin, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la graniţa sa cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rahmon a efectuat o vizită vineri în regiune pentru a inspecta pregătirea de luptă a armatei sale.

Rusia, o putere regională apropiată de fostele republici sovietice din Asia Centrală, îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu destabilizarea situaţiei în regiune unde are baze militare.

"Criza afgană exacerbează ameninţarea teroristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent", a declarat vineri Serghei Lavrov, citat de AFP.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Asta e dorinta poporului afgan,sa ramana batut in cap,daca voiau sa schimbe ceva pana acum,in 20 de ani schimbau.Ei vor sa urmeze calea talibanilor,ce sa le faci?

    1. Bătuți în cap?

      Dacă despre talibani poti spune asa ceva, cum poți caracteriza criminala clica securista din România? 

      Jidano-americanii împreună cu aliații lor strategici, NATO, acum, iar mai înainte Rossia (URSS), au "luat-o peste bot" de la măreață națiune afgană.  

      Multe din acțiunile talibanilor au deranjat sistemul jidanesc mondial iar unul dintre acestea este eradicarea consumului și mai ales a fabricarii drogurilor! În prezent sistemul jidanesc mondial a găsit alte surse: Chile, Peru, etc.

      Chiar o mare națiune poate avea, în sinul ei, o parte de nemernici slujitori ai intereselor străine. Aceștia sa i-si găsească refugiul în alte țări. Vre-o 20.000 plus familii vor trebui admiși în Jidano-america. 

      Vrei sa spui ca talibanii nu vand droguri(altor popoare)?De unde au bani pentru arme si toate celea?Nici macar autoritatile afgane nu au arme si alimente ca ei.Din aceasta cauza pierd teren autoritatile.Talibanii au avut timp sa se organizeze si sa faca toate cele rele in cei 20 de ani.Mai sunt si mincinosi pe deasupra,ca buni credinciosi ce sunt!

      Ce,nu stii de la cine au luat arme ca sa lupte impotriva armatei afgane si a trupelor internationale? Talibanii au fost sustinuti atat de Iran cat si de Rusia,ca sa continue lupta impotriva americanilor! Acum occidentul isi retrage trupele,iar talibanii pun din nou stapanire pe intreaga tara! Problema cea mare a rusilor este ca acesti fanatici pot sa-i atate si pe musulmanii din fostele republici sovietive ca sa lupte pentru independenta! Cata ipocrizie la guvernul rus! Pana acum platea cu bani grei pe talibanii ca ucida cat mai multi soldati americani si facea propaganda la greu ca USA a invadat Afganistanul ca sa le ia "uriasele" bogatii din muntii tarii! Acum,chipurile, rusii vor ca americanii sa mai stea in Afganistan ca sa nu fie destabilizata regiunea!

      Bvo, o să le rupă scula talibanii și rușilor acestor votkari comunistoizi care nu stiu decît război dus pe spatele altor popoare slab înarmate.

      O mișcare inteligentă a NATO,îl lasă pe Putin cu dosul gol în zona exsovietică

      musulmană,

      Acum să vedem dacă are tupeu cu talibanii ca în Ukraina. 

      Cred ca moderatorul e in vacanta cand expresii precum “ jidano-americanii” trec fara probleme .

    Talibanii sint creatia Pakistanului.Ei sint in majoritate pashtuni care este un popor de vreo 20 mil suflete care traieste si in Afganistan si in Pakistan.Amerlocii n-au avut niciodata nici o sansa sa cistige la fel ca in Vietnam.

    Talibanii au fost tot timpul sustinuti de ISI serviciile secrete pakistaneze deoarece Afganistanul are o importanta megastrategica pentru Pakistan in confruntarea cu India. 

    Este un joc de strategie cu bataie lunga!

    Banuies slabirea "caracatitei Ruse" in unele zone prin presiuni conflictuale exact in zonole unde ei "plateau" ca americanii sa fie ucisi. 

    Un test rapid cu IZOTOPI la armament si etc se poate dovedi destul de rapid provenienta armamentelor si etc. 

    Eu cred ca Aliatii i-au dat Rusiei o si mai mare Treaba ca sa o tina ocupata cu cat mai multe "fronturi" in timp ce "Aliatii" se vor concentra real pe un singur front (sau doua). 

    Stiti de care fronturi este vorba!  

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb