Aflată la şedinţa săptămînală de guvern, ministrul justiţiei Monica Macovei a trimis vorbă Comisiei juridice din Camera Deputaţilor să amîne dezbaterea proiectului de lege a camerelor de comerţ, programată pentru ziua de ieri, deoarece vrea să poată să participe.
Deputaţii s-au conformat.
Legea concentrează o dispută acerbă între sistemul cameral şi Ministerul Justiţiei pentru guvernarea asupra serviciilor de Registru de Comerţ, confiscate de la primii de Guvernul Năstase, în anul 2002.
Atunci, trecerea Registrului Comerţului în căprăria Ministerului Justiţiei nu a ţinut seama de loc de protestele camerelor de comerţ, care s-au văzut lipsite de o sursă de venituri importantă (în 2005, veniturile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului s-au ridicat la 960 de miliarde lei vechi, din care un excedent de 170 de miliarde).
Dacă la data aceea camerele au acuzat că statul le-a confiscat rezultatele unor investiţii din capital privat, acum, simetric, Ministerul Justiţiei se împotriveşte proiectului legislativ care prevede ca Registrul să le fie înapoiat, susţinînd că, între timp, Statul a investit în Registru.
Ambele părţi în dispută invocă în sprijinul lor, în mod egal, practicile şi tendinţele europene.
Ambele părţi susţin că, prin guvernarea lor asupra Registrului, au asigurat servicii mai bune - scurtarea perioadei de înregistrare, ieftinire.
Un argument în plus aduc, însă, camerele: ele susţin că, sub controlul Justiţiei, informaţia Registrului a devenit mai greu accesibilă şi că acesta a şi fost motivul confiscării la Guvern, pentru a îngreuna posibilitatea dezvăluirilor de corupţie a demnitarilor.
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor amînă pentru a doua oară dezbaterea acestui proiect de lege, la interval de o săptămînă.
În pofida unor deputaţi PD şi PSD care au propus respingerea completă a proiectului de lege, totuşi, Comisia a decis să îl dezbată cu toate părţile implicate de faţă.