Guvernul Boc a fost demis, ieri, de Parlament, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, cu sprijinul PSD, ieşit de două săptămâni de la guvernare. Cabinetul Boc a devenit primul Executiv din istoria post-decembristă care este schimbat printr-o moţiune de cenzură. Pentru adoptarea moţiunii "11 împotriva României", dintr-un total de 448 de parlamentari prezenţi, 254 au votat pentru, fiind, astfel, depăşit numărul de 236 de voturi necesar pentru ca ea să fie adoptată. PNL şi UDMR devin, astfel, primele partide de opoziţie care reuşesc să schimbe un Guvern printr-o moţiune de cenzură. Cele două formaţiuni politice au mai încercat acest lucru în luna mai, prin moţiunea de cenzură "Marea Păcăleală PD-L-PSD". Însă "Marea Păcăleală" a fost respinsă în Parlament, Guvernul Boc având la acea dată o largă majoritate legislativă, prin suportul PSD. După retragerea social-democraţilor de la guvernare şi după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea PD-L privind neconstituţionalitatea moţiunii "11 împotriva României", Guvernul Boc 2 a fost victimă sigură în Parlament, marţi, 13 octombrie dovedindu-se o zi cu ghinion pentru democrat-liberali.
Guvernul Boc 2 a rezistat în funcţie doar 12 zile după ruperea coaliţiei cu PSD, iar conform Constituţiei, în continuare, până ce viitorul Executiv va depune jurământul şi va primi votul de încredere al Parlamentului, va gestiona numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice.
La câteva ore după votul moţiunii, preşedintele Traian Băsescu a convocat partidele parlamentare la consultări pentru nominalizarea unui nou prim-ministru. PNL, PSD şi UDMR şi-au anunţat deja susţinerea pentru un guvern de tehnocraţi, numele cel mai vehiculat pentru postul de prim-ministru fiind primarul Sibiului, Klaus Johannis, care şi-a anunţat, deja, disponibilitatea să preia şefia Guvernului. O altă variantă pentru funcţia de premier ar fi cea a consilierului prezidenţial Alexandra Gătej. Potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care desemnează, prin decret, premierul, iar acesta are la dispoziţie zece zile să definitiveze programul de guvernare şi să ceară votul de încredere Parlamentului. În situaţia menţinerii unui guvern interimar, fără iniţiativă legislativă, proiecte importante de lege cum ar fi Legea bugetui de stat nu pot fi iniţiate la termen.
• 54% din Parlament a trântit cele 55% din Guvernul Boc
Votul celor care au votat ieri moţiunea împotriva Guvernului Boc s-a ridicat la aproape 54% din numărul total al parlamentarilor. După retragerea miniştrilor PSD din Guvern, Cabinetul Boc mai număra doar 11 titulari, inclusiv premierul, care s-a desemnat singur şi ministrul interimar al Educaţiei. Astfel, actualul guvern Boc a mai rămas cu doar 55% din ce însemna Guvernul Boc înainte de 1 octombrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ardeleanul în data de 14.10.2009, 09:38)
Boc a "cazut" dar cu fruntea sus.
Pentru comparatie vedeti sfarsitul mandatului premierilor Roman sau Ciorbea. Probabil va trece multa vreme pana un nou Boc va avea curajul sa se opuna clicii politice instalata in Romania. Pacat.....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de d.i. în data de 14.10.2009, 14:36)
vreti sa spuneti ca a cazut pe spate? mai clar, ca n-a mai cazut in cap?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2009, 10:54)
"Maestre" am pus "cazut" in ghilimele; este asa greu sa pricepi ? Vezi ca si maestre este tot in ghilimele !.