Moţiune cu succes, în premieră: Trântit de Parlament

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2009

Moţiune cu succes, în premieră: Trântit de Parlament

Guvernul Boc a fost demis, ieri, de Parlament, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, cu sprijinul PSD, ieşit de două săptămâni de la guvernare. Cabinetul Boc a devenit primul Executiv din istoria post-decembristă care este schimbat printr-o moţiune de cenzură. Pentru adoptarea moţiunii "11 împotriva României", dintr-un total de 448 de parlamentari prezenţi, 254 au votat pentru, fiind, astfel, depăşit numărul de 236 de voturi necesar pentru ca ea să fie adoptată. PNL şi UDMR devin, astfel, primele partide de opoziţie care reuşesc să schimbe un Guvern printr-o moţiune de cenzură. Cele două formaţiuni politice au mai încercat acest lucru în luna mai, prin moţiunea de cenzură "Marea Păcăleală PD-L-PSD". Însă "Marea Păcăleală" a fost respinsă în Parlament, Guvernul Boc având la acea dată o largă majoritate legislativă, prin suportul PSD. După retragerea social-democraţilor de la guvernare şi după ce Curtea Constituţională a res­pins sesizarea PD-L privind neconstituţionalitatea moţiunii "11 împotriva României", Guvernul Boc 2 a fost victimă sigură în Parlament, marţi, 13 octombrie dovedindu-se o zi cu ghinion pentru democrat-liberali.

Guvernul Boc 2 a rezistat în func­ţie doar 12 zile după ruperea coaliţiei cu PSD, iar conform Constituţiei, în continuare, până ce viitorul Executiv va depune jurământul şi va primi votul de încredere al Parlamentului, va gestiona numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice.

La câteva ore după votul moţiunii, preşedintele Traian Băsescu a convocat partidele parlamentare la consultări pentru nominalizarea unui nou prim-ministru. PNL, PSD şi UDMR şi-au anunţat deja susţinerea pentru un guvern de tehnocraţi, numele cel mai vehiculat pentru postul de prim-ministru fiind primarul Sibiului, Klaus Johannis, care şi-a anunţat, deja, disponibilitatea să preia şefia Guvernului. O altă variantă pentru funcţia de premier ar fi cea a consilierului prezidenţial Alexandra Gătej. Potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care desemnează, prin decret, premierul, iar acesta are la dispoziţie zece zile să definitiveze programul de guvernare şi să ceară votul de încredere Parlamentului. În situaţia menţinerii unui guvern interimar, fără iniţiativă legislativă, proiecte importante de lege cum ar fi Legea bugetui de stat nu pot fi iniţiate la termen.

54% din Parlament a trântit cele 55% din Guvernul Boc

Votul celor care au votat ieri moţiunea împotriva Guvernului Boc s-a ridicat la aproape 54% din numărul total al parlamentarilor. După retragerea miniştrilor PSD din Guvern, Cabinetul Boc mai număra doar 11 titulari, inclusiv premierul, care s-a desemnat singur şi ministrul interimar al Educaţiei. Astfel, actualul guvern Boc a mai rămas cu doar 55% din ce însemna Guvernul Boc înainte de 1 octombrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Boc a "cazut" dar cu fruntea sus.

    Pentru comparatie vedeti sfarsitul mandatului premierilor Roman sau Ciorbea. Probabil va trece multa vreme pana un nou Boc va avea curajul sa se opuna clicii politice instalata in Romania. Pacat..... 

    1. vreti sa spuneti ca a cazut pe spate? mai clar, ca n-a mai cazut in cap?

      "Maestre" am pus "cazut" in ghilimele; este asa greu sa pricepi ? Vezi ca si maestre este tot in ghilimele !. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb