• Deputaţii cer Guvernului să publice acodul de împrumut cu FMI şi să arate condiţiile de rambursare a împrumutului extern
• Liberalii şi udemeriştii avertizează că ţara noastră "s-ar întoarce în categoria statelor ale căror politici de dezvoltare economică sunt dictate de autorităţi străine"
Deputaţii PNL şi UDMR au depus, ieri, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă intitulată sugestiv "Dumneavoastră aţi promis, noi plătim. Spuneţi-ne adevărul", pe tema acordului de împrumut al ţării noastre cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Prin intermediul moţiunii, liberalii şi udemeriştii cer Guvernului să publice scrisoarea de intenţie transmisă de către România la FMI, precum şi memorandumul încheiat ulterior, dar şi acordurile în baza cărora s-au împrumutat sau se vor împrumuta bani de la celelalte organisme internaţionale implicate în pachetul de 19,95 miliarde euro.
"Grupurile parlamentare ale PNL şi UDMR au depus la doamna preşedintă a Camerei Deputaţilor moţiunea simplă adresată ministrului de Finanţe pe tema publicării acordului cu Fondul Monetar Internaţional", a declarat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu.
Deputaţii celor două formaţiuni din opoziţie menţionează că nu doresc ca prin acest demers să provoace demisia cuiva, ci doar să solicite Executivului să spună adevărul. Semnatarii moţiunii au explicat: "Nu dorim, prin această moţiune, plecarea cuiva. Nu dorim, prin această moţiune, să împărţim lumea politică în putere şi opoziţie, pentru că nici cetăţenii nu sunt împărţiţi pe această temă. Alegătorii noştri, ai tuturor, au interesul comun de a afla adevărul ce le este ascuns şi, de aceea, vă rugăm, doamnelor şi domnilor colegi, să cerem împreună Guvernului să ne spună adevărul".
Deputaţii mai doresc să ştie cum va fi restituit împrumutul extern şi invocă trei argumente în favoarea publicării rapide a scrisorii de intenţie transmise FMI şi a memorandumului.
În primul rând, autorităţile au obligaţia de a fi transparente în luarea unor decizii de politici publice şi care implică bani publici.
Un al doilea argument este legat de nevoia de a judeca oportunitatea acordului, iar cel de-al treilea priveşte nevoia de a măsura corect efectele economice, sociale şi fiscale. Parlamentarii PNL şi UDMR mai susţin că România s-ar întoarce în categoria statelor ale căror politici de dezvoltare economică sunt "dictate de autorităţi străine".
Reprezentanţii UDMR şi PNL pun la îndoială oportunitatea acordului cu FMI, susţinând că acesta este avantajos mai mult pentru bănci: "Primul mare semn de întrebare este dat de beneficiarii direcţi ai acestui acord. Potrivit informaţiilor prezentate de autorităţi, aceştia sunt băncile comerciale din România, care îşi pot utiliza o parte a rezervelor obligatorii reţinute până acum la Banca Naţională, în vederea desfăşurării de operaţiuni proprii. Vedem, deja, că Guvernul a eşuat în a determina băncile să finanţeze relansarea economică din aceşti bani. În lipsa unui stimulent public în acest sens, băncile îşi folosesc banii cum ştiu mai bine şi nu băncile sunt de condamnat aici, ci oficialii care au fost viteji la conferinţe de presă, dar neconvingători la masa negocierilor. Vedem astfel că eşecul Guvernului de a negocia cu băncile injectarea efectivă a acestor bani în economia românească face ca românii să ramburseze un credit care nu ajunge la ei".
Liberalii şi udemeriştii mai consideră că ţara noastră nu se confruntă cu grave probleme economice şi, ca urmare, nu trebuia să accepte un acord stand-by care presupune o serie de dezavantaje.
"Cunoaştem şi resimţim numeroasele măsuri antieconomice şi antisociale luate în ultima vreme de guvernanţi. În ce măsură ele se datorează lipsei de viziune economică, unei anumite duşmănii faţă de liberii întreprinzători, proastei gestiuni a administraţiei sau predării frâielor economiei către FMI, nu vom putea afla decât odată cu publicarea acordului", mai spun semnatarii moţiunii, informează Agerpres.
Parlamentarii PNL şi UDMR fac astfel referire la majorarea principalelor impozite şi a contribuţiilor sociale, dar şi la introducerea impozitului forfetar care, potrivit semnatarilor moţiunii, a dublat cuantumul cotei unice.