Moţiunea de cenzură a fost respinsă

D.D.
Politică / 18 iunie 2019

Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Actualizare : Votul s-a încheiat: Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit, moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Au fost 202 voturi pentru şi 7 abţineri. Ca să fi trecut moţiunea erau necesare 233 de voturi.

----------

Actualizare : Emil Marius Paşcan (PMP): "Poate nici nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3"

Deputatul PMP Emil Marius Paşcan a afirmat că se aştepta ca, măcar de formă, Guvernul să-şi "pună cenuşă în cap" şi să îşi recunoască greşelile. "Dar poate nici nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3 (...) Doamna Dăncilă nu este zi să nu siluiască limba română, domnul Teodorovici pe lângă faptul că a făcut varză fiscalitatea ţării îndatorează România în fiecare oră cu 4,7 milioane lei (...) Domnul Daea când nu plimbă oaia luptă cu cormoranii", a spus Paşcan, conform News.ro.

"Am urmărit cu atenţie această retorică fastuoasă, glorioasă, eminamente pozitivă a Guvernului şi m-am întrebat dacă oare înţelege Guvernul în ce film ne aflăm, pentru că astăzi vorbim de o sancţiune pe care opoziţia o aplică Guvernului, această moţiune de cenzură, dar sancţiunea de fapt este a cetăţenilor şi a fost vădită prin votul din 26 mai", a spus Emil Marius Paşcan, deputat PMP, la dezbaterea moţunii de cenzură.

El a adăugat că se aştepta ca măcar de formă să vadă că-şi pune cenuşă în cap guvernul, "recunoaşte greşelile pe care le-a făcut şi în mod decent, onest, cinstit îşi asumă nişte nerealizări faptul că i-a supărat pe români şi o face în continuare".

"Dar poate nici nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3, că despre asta vorbim, câtă vreme gândiţi-vă prin ce rămân aceşti oameni în spaţiul public. Doamna Dăncilă nu este zi să nu siluiască limba română, domnul Teodorovici pe lângă faptul că a făcut varză fiscalitatea ţării îndatorează România în fiecare oră cu 4,7 milioane lei (...) Domnul Daea când nu plimbă oaia luptă cu cormoranii, domnul Bădălău are nişte probleme de incontinenţă urinară şi din această cauză face dedicaţii diasporei în ritmuri de manele (...) Acesta este un guvern caricatural, din păcate", a mai spus Paşcan, conform News.ro.

El a spus că alte state îşi protejează legislativ cetăţenii, spre deosebire de ţara noastră, care îi umileşte şi îi obstrucţinează.

"Partidul Mişcarea Populară susţine fără rezerve această moţiune", a mai afirmat el.

(M.I.)

----------

Actualizare : Victor Ponta: "Doamna prim ministru, nu cred că aveţi o problemă azi, la moţiunea de cenzură, nici la Congresul PSD, veţi avea imediat după, cu situaţia economică, socială şi bugetară a României"

Liderul PRO România, Victor Ponta, spune că parlamentarii formaţiunii nu au semnat moţiunea de cenzură pentru că este "un fake", întrucât nu se încearcă să fie dat jos Guvernul, dar totuşi o vor vota. "Doamna prim ministru, nu cred că aveţi o problemă azi, la moţiunea de cenzură, nici la Congresul PSD, veţi avea imediat după, cu situaţia economică, socială şi bugetară a României", afirmă Ponta, conform News.ro.

"Parlamentarii PRO România nu am semnat textul acestei moţiuni, vom vota însă pentru. (...) Nu am semnat textul moţiunii pentru că, din păcate, a fost de la început un fake, şi cred că ştiţi toţi chestia asta, atunci când vrei să schimbi un guvern prin moţiune de cenzură vii şi spui ce pui în loc, cum a fost în 2012. În momentul în care doar spui: vrem să dăm jos guvernul, e clar că de fapt nu vrei să-l dai jos şi e clar că unii dintre semnatari, care au guvernat în 2016, cu Guvernul Cioloş, ştiu foarte bine că dacă ei ajung la guvernare nu-i mai votează nimeni. Ei sunt contra, dacă eşti contra obţii voturi, şi atunci evidetn că nu s-a pus problema ca această moţiune să ducă la o schimbare a acestui guvern. Vom vota însă pentru moţiune deoarece vrem să atragem atenţia doamnei prim ministru, guvernului, asupra adevăratei probleme cu care se va confrunta în următoarea perioadă. Doamna prim ministru, nu cred că aveţi o problemă azi, la moţiunea de cenzură, nici la Congresul PSD, veţi avea imediat după, cu situaţia economică, socială şi bugetară a României", a afirmat Victor Ponta, marţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

El a recomandat vizionarea unui serial despre Cernobâl, "să vedeţi ce înseamnă o bombă bugetară care a explodat deja".

"E adevărat, au fost doi ingineri nebuni, domnul Dragnea, domnul Vâlcov, un inginer care a semnat, domnul Teodorovici. Bomba a explodat deja, chiar dacă nu-i vedeţi efectele, seamănă foarte tare cu anul 2009 şi mi-aş dori foarte tare ca dvs să nu faceţi greşeala pe care au făcut-o conducătorii sovietici, să vă bazaţi pe mincinoşi şi pe laşi. Trebuie să cereţi adevărul despre situaţia economică, socială şi bugetară şi tebuie să luaţi măsuri imediat", a afirmat el, conform News.ro.

(M.I.)

----------

Actualizare : Attila Korodi: "UDMR votează moţiunea de cenzură"

UDMR va vota moţiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Dăncilă, a declarat, în plenul Parlamentului, deputatul Attila Korodi.

"Pentru acţiunile neuniforme, pentru lipsa de asumare a responsabilităţii din partea multor instituţii guvernamentale, pentru lipsa abordării preventive a problemelor cu care se confruntă comunitatea maghiară, suntem obligaţi să sancţionăm coaliţia de guvernare. Prin urmare, UDMR votează moţiunea de cenzură", a spus Attila Korodi., conform Agerpres.

El a mai spus că UDMR consideră că Guvernul şi unele ministere au avut o responsabilitate majoră la cele întâmplate pe 6 iunie la Valea Uzului.

"Instituţiile statului nu şi-au făcut treaba cu responsabilitate. În orice ţară civilizată, elementele provocatoare, persoanele aflate în stare de ebrietate sunt extrase de către forţele de ordine din mulţimea care doreşte să participe de bună credinţă la un eveniment public. Acest lucru nu s-a întâmplat în Valea Uzului. (...) Responsabilii situaţiei create din 6 iunie în Valea Uzului sunt Ministerul de Interne şi cei doi prefecţi din judeţele Harghita şi Bacău", a susţinut Attila Korodi.

Aşteptările pe care UDMR le formulează în moţiune sunt aşteptări faţă de toate guvernele, precum şi faţă de Parlament, a adăugat el, conform Agerpres.

"Comunitatea maghiară nu cere decât respect, egalitate în faţa legii, păstrarea limbii, tradiţiilor şi valorilor culturale, dezvoltarea învăţământului în limba maternă, dezvoltare economică, dialog, administraţii locale puternice în care comunităţile etnice au posibilitatea de a se dezvolta şi administraţie centrală care acţionează într-o manieră europeană în adevăratul sens al cuvântului", a conchis deputatul UDMR.

(M.I.)

----------

Actualizare : Florin Iordache: "Dacă mi s-ar cere să descriu într-un cuvânt textul moţiunii de cenzură termenul folosit ar fi ipocrizie"

Deputatul PSD Florin Iordache spune că, dacă i s-ar cere să descrie textul moţiunii de cenzură într-un singur cuvânt, termenul folosit ar fi ipocrizie, acuzând opoziţia că ceartă guvernul că emite prea multe ordonanţe de urgenţă, dar preşedintele României blochează toate iniţiativele legislative.

"Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moţiunii de cenzură, cred că termenul pe care l-aş folosi este cel de ipocrizie. Acuzaţi modul în care a fost organizat votul în diaspora, dar nu v-am auzit pe niciunul dintre dumneavoastră înainte de alegeri să cereţi Guvernului să organizeze mai multe secţii sau să prelungească durata votării. Nu a protestat nimeni dintre dumneavoastră atunci când Ministerul de Externe a trimis un comunicat în care se spunea că a înfiinţat în diaspora 441 secţii de votare, mai mult decât dublu faţă de precedentele alegeri europarlamentare", a afirmat Iordache, în discursul de la dezbaterea moţiunii de cenzură, conform News.ro.

El a spus că o altă dovadă de ipocrizie este faptul că opoziţia acuză guvernul că nu a anticipat corect prezenţa la vot, când toată lumea a spus că a fost una peste aşteptări.

"La fel de ipocrit este să acuzi guvernul că nu a anticipat corect prezenţa la vot, despre care tot voi spuneaţi că a fost peste aşteptările tuturor. Păi dacă a fost peste aşteptările tuturor, de ce este vinovat guvernul că nu s-a aşteptat la aşa ceva? Este multă ipocrizie să mimaţi grija faţă de românii din diaspora deşi aţi profitat din plin de organizarea referendumului în aceeaşi zi cu europarlamentarele, afectând astfel durata şi procesul de votare. Dacă eraţi oneşti şi dacă v-ar fi preocupat cu adevărat dreptul de vot al românilor în străinătate atunci ar fi trebuit să cereţi preşedintelui să nu afecteze procentul de votare prin organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Dar nu aţi făcut acelaşi lucru pentru că aţi dorit la aceste alegeri să se vorbească despre justiţie şi nu despre Europa", a mai declarat Florin Iordache, informează News.ro.

Deputatul a mai spus că este ipocrizie şi invocarea în cadrul moţiunii de cenzură a Comisiei de la Veneţia care critică reforma Justiţiei, dar în acelaşi timp opoziţia nu a ţinut cont de recomandarea Comisiei ca referendumul să nu fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

Iordache consideră că tot ipocrizie se numeşte şi faptul că un guvern este certat că emite prea multe ordonanţe de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele a blocat toate iniţiativele parlamentare.

(M.I.)

----------

Actualizare : Dan Barna: "Românii nu mai vor un guvern girat de penali. Acest guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său"

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, în plenul reunit, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că românii nu mai vor un guvern girat de penali, iar actualul guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său.

"Acest guvern nu trebuia să guverneze vreodată România, a fost o greşeală de la bun început, a fost creaţia unui om care a crezut că e mai presus de lege. România este o ţară în care nimeni nu e mai presus de lege. Coincidenţa nefericită e că acest guvern s-a suprapus peste un moment care trebuia să fie de glorie pentru noi: preşedinţia Consiliului UE", a spus Barna, scrie News.ro.

"Nu avem şomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungaţi românii din ţară. Vă îndemn să începeţi să ascultăţi voinţa românilor pentru că de doi ani şi jumătate nu aţi făcut-o", a mai declarat Liderul USR.

Dan Barna a subliniat că "românii nu mai vor un guvern girat de penali".

"Acest guvern e creat după chipul şi asemănarea creatorului său şi nu vă doresc soarta dlui Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru toţi cei care au fost abuzaţi, bruscaţi în 10 august şi în alte momente", a menţionat Barna, informează News.ro.

"Dacă veţi refuza încă o dată să ascultaţi ce spune majoritatea românilor, viitorul dvs politic va fi sumbru. Lucrurile se schimbă în România, o nouă clasă politică e vie şi activă", a spus liderul USR.

(M.I.)

----------

Actualizare : Raluca Turcan: "Sunteţi Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte şi cel puţin încă doi miniştri ar trebui să fie alături de el"

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat, în plenul reunit, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Guvernul condus de Viorica Dăncilă este "Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte" şi că cel puţin încă doi miniştri "ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea".

"Tot ce am scris în moţiunea de cenzură şi am spus în ultimii doi şi jumătate - că guvernaţi în favoarea infractorilor, împotriva românilor şi în neştiinţă uluitoare - v-au confirmat-o oamenii la vot. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă, care a decis personal componenţa acestui guvern care l-a servit şi îl serveşte şi împotriva ticăloşiilor PSD-ALDE ridicate la rang de politică de stat", a afirmat Turcan, conform News.ro.

Ea a spus că "oamenii au dat un vot cu năduf".

"Nu încercaţi să vă derobaţi de responsabilitate şi să veniţi azi apretaţi. Sunteţi Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit şi îl serveşte şi cel puţin încă doi miniştri ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea", a mai afirmat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL a acuzat Guvernul că minte atunci când arată că în România curge lapte şi miere.

"E limpede pentru toată lumea şi nu mai puteţi face nimic decât să înghiţiţi în sec şi să plecaţi. Votul la referendum a fost împotriva acestui guvern", a mai spus Turcan, scrie News.ro.

"În urma acestei moţiuni de cenzură, premierul nu iese nici mai competent, nici decis să facă lucrurile în interesul românilor, poate doar mai hotărât să folosească pârghiile puterii în interes partizan", a subliniat Raluca Turcan.

(M.I.)

----------

Actualizare : Dăncilă spune că acuzaţiile din moţiunea de cenzură sunt minciuni

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că acuzaţiile din textul acesteia sunt minciuni şi a susţinut că actuala guvernare construieşte, iar opoziţia demolează, scrie News.ro.

"Spuneaţi că vom duce economia în colaps. Datele vă contrazic. Pe baza acestui program, PIB creşte cu 266 miliarde de lei, mai mult decât în 7 ani înainte de venirea noastră la guvernare. E o realitate pe care vă feriţi să o comentaţi", a afirmat Dăncilă.

Premierul a susţinut că datele economice sunt mult prea evidente, iar opoziţia aruncă cu vorbe goale şi nu răspunde la argumentele incontestabile puse în faţă.

Ea a spus că investiţiile totale s-au majorat cu 5,7%, situând România pe primele locuri în UE, că PPP este un instrument prin care investiţiile sunt atrase rapid, conform News.ro.

"Criticaţi faptul că pierdem şansa de a ne dezvolta cu fondurile UE. E incredibil în condiţiile în care l-aţi susţinut pe dl Cioloş, care a condus guvernul zero, care nu a lăsat nimic în urmă", a susţinut Dăncilă.

Premierul a spus că actualul Guvern are o cotă de 29% la absorbţie, foarte aproape de media europeană.

"Mă voi referi la alte neadevăruri din moţiune. Unul e că am fi crescut pe datorie. Dacă ar fi atât de mare, datoria s-ar vedea în deficitul bugetar, care nu a depăşit 3%. Omiteţi să spuneţi că împrumuturile sting alte împrumuturi mai vechi, făcute în condiţii proaste în guvernarea dvs. Avem a patra cea mai mică datorie netă din PIB la nivelul UE", a mai spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a precizat că este total fals că au crescut facturile la energie.

"O altă minciună este că Guvernul nu ar fi respectat termenul legal de a mări pensiile de la 1 ianuarie 2018. Vă rog să încetaţi cu această mare ipocrizie. Începând din 2017 pensiile au crescut în avans. Vă înţeleg, dvs. sunteţi obişnuiţi cu tăierile. (...) Vă atrag atenţia să nu mai răspândiţi în spaţiul public minciuni, aşa cum aţi făcut atunci când aţi susţinut că nu mai sunt bani de pensii şi salarii", a mai declarat Dăncilă, conform News.ro.

Premierul a spus că cea mai mare minciună este că Guvernul a amânat creşterea alocaţiilor. "Vă recomand să puneţi moţiunea în plic şi să i-o trimiteţi dlui Iohannis la Cotroceni. Blocarea bugetului a dus la amânarea creşterii alocaţiilor", a susţinut Dăncilă.

"Noi creştem venituri, dvs le tăiaţi, noi reducem şi eliminăm taxe, dvs le creşteţi şi puneţi taxe noi, noi creăm locuri de muncă şi reducem şomajul, dvs tăiaţi locuri de muncă şi creşteţi şomajul, noi construim, dvs demolaţi", a mai spus premierul.

(M.I.)

----------

Actualizare : Dăncilă către opoziţie: PSD a adus mai multă creştere economică decât în 2009-2016

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în plen, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că opoziţia este "alianţa austerităţii" şi a susţinut că PSD a adus mai multă creştere economică decât în perioada 2009-2016, scrie News.ro.

"E a treia oară când vin în Parlament la o moţiune de cenzură şi observ: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile, supremaţia jignirilor în faţa bunului simţ", a afirmat Dăncilă.

Ea a susţinut că întregul text al moţiunii arată incapacitatea opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele ţării.

"Nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu", a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a spus că nu a văzut din partea opoziţiei nicio opinie concretă, nicio iniţiativă, ci doar multe metoafore şi sloganuri şi a acuzat opoziţia că vrea să taie subvenţiile agricultorilor, consideră salariul minim nociv, vrea să impoziteze It-iştii, să elimine voucherele de vacanţă, informează News.ro.

"Ce vor câstiga românii prin venirea dvs la guvernare? Sloganuri, austeritate. Să le spuneţi românilor că sunteţi alianţa austerităţii. (...) Amatorismul abordării dvs nu mă surprinde, însă am convingerea că românii ştiu să facă diferenţa între demagogie şi guvernarea responsabilă", a continuat Dăncilă.

(M.I.)

----------

Actualizare : Dăncilă despre moţiunea de cenzură: Nu am nicio emoţie; am încredere în colegii mei şi în partenerii de alianţă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu are nicio emoţie în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură care va fi dezbătută şi votată marţi în Parlament, pentru că are încredere în colegii săi de partid şi în partenerii de alianţă.

Întrebată, la Palatul Parlamentului, dacă are emoţii în privinţa moţiunii de cenzură, Dăncilă a spus: "Nu am nicio emoţie. Am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă".

Ea a adăugat că nu este nevoie de o nouă întâlnire, înainte de moţiune, cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, sau cu parlamentarii PSD.

"Nu cred că este nevoie, sunt oameni în care am încredere, oameni care dau dovadă de foarte multă responsabilitate şi astăzi vom vedea rezultatul", a afirmat ea.

-------------

Actualizare : Valeriu Steriu, despre votul PSD la moţiunea de cenzură: Este opţiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva.

Parlamentarii PSD nu au primit vreo directivă care să-i oblige să rămână în bănci şi să nu participe la votul asupra moţiunii de cenzură, declară la RFI deputatul Valeriu Steriu. Moţiunea e votată marţi după-amiază. Opoziţia are nevoie de 233 de voturi, pentru a demite Guvernul Dăncilă, dar nu are suficienţi parlamentari pentru ca demersul să aibă succes.

Valeriu Steriu ironizează Opoziţia, înaintea votului asupra moţiunii de cenzură: "Este o Opoziţie care a încercat să facă o moţiune chiar şi la băşcălie, dacă ne uităm cum a fost citită de un domn cu nişte ochelari de clovn în Parlamentul României".

Deputatul precizează că parlamentarii PSD nu sunt obligaţi să rămână în bănci: "Este opţiunea fiecăruia, nu a fost vreo directivă dată de cineva. Fiecare hotărăşte dacă participă sau nu la vot, în primul rând. Este mai degrabă sarcina Opoziţiei să asigure cele 233 de voturi şi probabil a găsi forma prin care să existe un cvorum. Tocmai de aceea, pentru cvorum, pentru a avea această moţiune discutată şi votată astăzi, suntem acolo cu toţii pentru a vedea cum îşi strânge Opoziţia voturile necesare".

-------------

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează, marţi, începând de la ora 14.00, moţiunea de cenzură a opoziţiei. Este nevoie de 233 de voturi favorabile pentru ca Guvernul să cadă.

Moţiunea, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă miercuri şi în aceeaşi zi a fost citită în plen, în prezenţa unui număr foarte mic de parlamentari.

"În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!", afirmă semnatarii în textul moţiunii. Premierului Viorica Dăncilă i se transmite că rolul său s-a încheiat şi că trebuie să plece, dar nu înainte să răspundă politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-a condus împotriva a milioane de români din diaspora. "Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili", i se reproşează premierului.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul manjorităţii senatorilor şi deputaţilor, ceea ce înseamnă că este necesar ca 233 de parlamentari să voteze "pentru". Votul este secret, exprimat cu bile.

Moţiunea de cezură a fost semnată de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi UDMR. Victor Ponta a anunţat că parlamentarii Pro România nu semnează moţiunea, dar că vor vota la vedere în favoarea acesteia.

În plus, liberalii poartă negocieri şi cu parlamentari de la putere pentru a obţine voturile necesare. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea joi seară că iniţiatorii moţiunii se bazează pe 214-215 voturi.

Totuşi, PSD a anunţat că parlamentarii săi vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. De altfel, Viorica Dăncilă a anunţat că parlamentarii PSD care votează moţiunea vor fi excluşi din partid.

În 30 de ani, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: în 2012, când a căzut Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi în 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.

Prezentăm integral textul moţiunii:

"Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă - atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!

Doamnă Prim-ministru,

Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră. Atâta vreme cât cetăţeanul de rând răspunde în faţa legii, fără privilegii şi discriminări, şi dumneavoastră trebuie să daţi socoteală pentru fapte premeditate prin care aţi blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota. Recunoaşteţi astăzi, în faţa românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toţi românii din diaspora ar fi putut să voteze!

Din păcate, nu vă dezminteţi şi, în loc să vă daţi demisia şi să vă cereţi scuze românilor pentru atentatul la democraţie pe care l-aţi dirijat, aţi considerat de cuviinţă să sfidaţi pe toată lumea şi să-l numiţi în Guvern pe Titus Corlăţean, cel care şi-a bătut joc de cetăţenii români şi care i-a împiedicat să voteze în anul 2014!

Aţi folosit instituţiile statului român împotriva propriilor cetăţeni, mai ales împotriva celor care au spus cu voce tare că s-au săturat de PSD şi de incompetenţii care conduc ţara. "Duba de Topoloveni", "Parola de Târgovişte" sau "Nimicul de Suceava" sunt mărci înregistrate oficial ale PSD şi ele sunt expresia modului în care voi vă raportaţi de 30 de ani la cetăţenii români. Degeaba PSD şi-a schimbat blana de mai multe ori, din FSN în PDSR, PSDR sau PSD, pentru că nu aţi renunţat niciun moment la mentalităţile şi năravurile de dinainte de 1989. Nu ştiţi să guvernaţi decât prin ameninţări, şantaj, violenţe şi teroare, iar contraperformanţele guvernării sunt ascunse în spatele minciunilor, manipulărilor şi falsificării realităţii.

Aţi destabilizat întreaga arhitectură constituţională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituţiilor constituţionale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenţi şi servili. Mai mult, aţi încercat să destabilizaţi şi subordonaţi justiţia română pentru a vă salva membrii corupţi şi clientela politică, fără a ţine cont de faptul că victimele colaterale au fost cetăţenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis imediat, pentru că vom sta în continuare cu sufletul la gură, ori de câte ori este şedinţă de guvern, iar pe ordinea de zi vor apărea, de nicăieri, noi ordonanţe de urgenţă toxice. Nimeni nu mai are încredere în PSD şi ALDE că nu vor relua atacul la sistemul judiciar şi la adresa legislaţiei penale. Poate că PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, însă noua conducere a partidului-stat este susţinută şi înconjurată de acelaşi grup numeros de inşi cu probleme grave în justiţie, care-şi freacă mâinile de nerăbdare şi abia aşteaptă să scrie ordonanţe de urgenţă în favoarea corupţilor. Cum să mai aibă cineva încredere într-un prim-ministru susţinut de PSD-ALDE, atâta vreme cât şase milioane şi jumătate de români au răspuns cu un DA hotărât la referendum, iar voi vă faceţi că nu vedeţi şi nu înţelegeţi! Românii v-au spus cu subiect şi predicat că ţara nu vrea amnistie şi graţiere pentru corupţi şi v-au interzis categoric să mai daţi ordonanţe de urgenţă care să distrugă şi ceea ce a mai rămas din sistemul de justiţie din ţară. Trebuie să plecaţi pentru că există riscul major să nu ţineţi cont de votul exprimat de români la referendum în chestiunile care privesc justiţia, aşa cum nu aţi dat doi bani pe opiniile şi recomandările venite de la Comisia de la Veneţia, de la Comisia Europeană şi Parlamentul European, de la partenerii noştri internaţionali, atunci când aţi dat ordonanţe de urgenţă care au afectat grav sistemul judiciar. Ştim că v-aţi propus să izolaţi România şi s-o scoateţi, bucată cu bucată, din Uniunea Europeană, însă cetăţenii v-au oprit la timp şi v-au spus să mergeţi acasă!

Doamnelor şi domnilor,

Această guvernare PSD-ALDE a transformat Radioul şi Televiziunea publice în oficine ale propagandei de partid şi de stat, unde până şi emisiunile despre agricultură deveniseră platforme de preamărire pentru Liviu Dragnea. Jurnalişti ai radioului plătit din impozitele cetăţenilor au devenit DJ-i la mitingurile PSD, în timp ce colegi ai lor erau scoşi forţat de pe post.

Domnilor guvernanţi, aţi făcut din instituţiile media nu slujitori ai poporului, ci slugile dumneavoastră personale, aţi folosit banii publici ca să vă plătiţi lăudători în prime-time la televizor şi ca să închideţi nu doar vocile opoziţiei, ci şi vocea libertăţii şi a raţiunii.

Doamnelor şi domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis de urgenţă şi pentru abuzul de încredere de care a dat dovadă semnând, pe bandă rulantă, ordonanţe de urgenţă profund neconstituţionale, care fac rău intereselor economice şi sociale ale românilor.

PSD şi-a consemnat în propria istorie autoratul unor ordonanţe toxice, precum Ordonanţa 7/2019, care a creat haos total în sistemul judiciar şi care a generat premisele unei amnistii mascate, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei de la Veneţia! Tot la presiunile unor persoane din PSD, acest Guvern şi-a pus semnătura pe Ordonanţa 90/2018, ordonanţa care a pus pe picioare Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, adică ghilotina pentru magistraţii care nu salută aplecaţi în faţa liderilor PSD.

Acest Guvern este autorul Ordonanţei de urgenţă 114/2018, care a lovit la temelia sistemului energetic, care a compromis investiţiile în sectorul comunicaţiilor şi care a scumpit creditele pentru tinerii care voiau să-şi cumpere o locuinţă. Printr-o singură ordonanţă aţi scumpit şi mai tare viaţa românilor, care sunt nevoiţi să plătească facturi mai mari la curent electric, la telefonie sau televiziune prin cablu. Printr-o singură ordonanţă aţi pus România pe picior de război cu Comisia Europeană, aţi vulnerabilizat securitatea aprovizionării cu gaze naturale, aţi distrus producţia de cărbune şi aţi împins România să devină importator net de energie electrică.

Deşi a existat un precedent pozitiv în anul 2015, când, cu susţinerea tuturor partidelor parlamentare, s-a dezbătut şi adoptat pachetul de legi privitor la diferite tipuri de alegeri, aţi preferat să reglementaţi de pe o zi pe alta, prin ordonanţă de urgenţă a guvernului, schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Aţi evitat dezbaterea parlamentară pe un proiect aşa de important cum este cel referitor la alegerile locale.

Tot prin ordonanţă aţi decis ca pensiile să nu crească de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie, deşi vă lăudaţi că o sa aveţi excedent la fondul de pensii. Dacă aveţi bani mai mulţi, de ce v-aţi împotrivit să majoraţi pensiile, aşa cum prevede legea, de la 1 ianuarie? Tot acest Guvern a dat şi Ordonanţa 9/2019, ca să întârzie cu o lună, de la 1 martie la 1 aprilie, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii. Degeaba tot faceţi declaraţii în care spuneţi că Parlamentul trebuie să legifereze, pentru că prin abuzul de ordonanţe de urgenţă, Guvernul PSD-ALDE a făcut din Parlamentul României o simplă anexă a Guvernului.

Doamnelor şi domnilor,

Am ajuns să ne temem de consecinţele oricărui act normativ pe care îl adoptă acest Guvern. Agenda publică din România a fost acaparată în ultimii doi ani şi jumătate de problemele pe care le au cu legea unii indivizi din PSD! A sosit momentul ca agenda instituţiilor publice din România - Parlament, Guvern, administraţie centrală - să fie ocupată cu adevăratele probleme ale ţării noastre: dezvoltarea tuturor regiunilor ţării, modernizarea tuturor serviciilor publice şi o prosperitate reală pentru toţi!

România continuă să piardă oportunităţi în fiecare zi petrecută cu Guvernul PSD-ALDE la Palatul Victoria: pierdem şansa de a ne dezvolta pe seama fondurilor europene gratuite; pierdem oportunitatea de a profita de creşterea economică şi de a dirija surplusul economic pentru a construi infrastructură de transporturi, spitale regionale şi şcoli moderne; pierdem credibilitate în afara ţării, în faţa partenerilor noştri; pierdem şansa de a ne păstra tinerii în ţară!

Şi ca să se pună capac tuturor: zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeaşi regie ca la 10 august 2018, cu mulţi actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituţii controlate de către Guvern. Deşi executivul avea cunoştinţă, de mai bine de o lună, de acţiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituţii ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale şi Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar şi măsuri adecvate, prompte soluţionării diferendului şi a preferat o mascaradă de prezenţă la faţa locului a forţelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019. Soluţiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-aţi implementat, dar aţi creat haos şi neîncredere în instituţiile statale!

Doamnelor şi domnilor,

Avem obligaţia să demitem Guvernul PSD-ALDE pentru a da şansa României să intre în normalitate! Cetăţenii ne-au spus categoric că doresc o ţară normală! Orice vot de susţinere pentru PSD sau ALDE este un vot împotriva voinţei exprimată de români în 26 mai! Orice vot pentru moţiunea de cenzură este un vot pentru o şansă acordată României!

România are nevoie urgentă de un Guvern cu o viziune pro-europeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare ale ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene! Viitorul Guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze.

Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...

    1. din nefericire nu mai exista romani in romania.

    In motiunea de cenzura s-a votat cu 202 voturi iar PSD si ALDE au impreuna 159 de voturi in Camera Deputatilor,doar PSD are majoritate in Senat iar ALDE nu are majoritate.Ca sa fim corecti cu aritmetica PSD si ALDE in Camera Deputatilor nu au majoritate iar PSD are o majoritate fragila in Senat.Trebuie sa inteleaga Guvernul nu mai poate functiona.Viorica Dancila trebuie sa accepte situatia,nu este usor dar UDMR a fost clar si a spus clar ca s-a retras de la guvernare deoarece nu s-au inteles cu Cimitirul de la Valea Uzului si a cerut doamnei ministru Carmen Dan sa rezolve acolo scandalul nu trebuia implicata Jandarmeria .Doamna premier si domnul Tariceanu nu au fost informati si nici presedintele Iohannis nu a informat.Dupa ce s-a terminat motiunea de cenzura premierul a ajuns la atac aici nu are dreptate.Stiu ce presedintele Iohannis se va intoarce din Bruxelles va cere din nou consultari cu partidele deoarece trebuie sa adopte Brexitul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb