Parlamentarii social-democraţi ar trebui să stabilească, astăzi, calendarul dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură depusă împotriva guvernului Orban şi citită în plenul Legislativului de săptămâna trecută.
Conform declaraţiilor de vineri după şedinţa fostului Comitet Executiv Naţional al PSD - actualul Consiliu Politic Naţional - şi după Congresul extraordinar de sâmbătă, liderii social-democraţi ar urma să stabilească ziua în care vor încerca să dea jos actualul Cabinet.
Amânarea acestei decizii a fost cauzată, aşa cum chiar social-democraţii au recunoscut, de faptul că mai mulţi parlamentari PSD au trecut cu arme şi bagaje în tabăra PNL şi că nu au numărul necesar care să le asigure succesul moţiunii de cenzură, adică dărâmarea guvernului Orban.
Demersul PSD a intrat şi în atenţia Curţii Constituţionale, după ce, vinerea trecută, Guvernul a sesizat instituţia cu un conflict juridic cu Parlamentul în legătură cu data depunerii moţiunii de cenzură.
Referitor la acest demers, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Şerban Nicolae (PSD), a declarat, vineri, că este inadmisibilă sesizarea depusă la CCR. El a arătat: "Moţiunea de cenzură este una dintre modalităţile prin care Parlamentul exercită controlul politic asupra Guvernului. Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului. Controlul politic se exercită, pe toată durata mandatului, cu caracter permanent. Concluzie: cererea Guvernului pentru constatarea conflictului juridic de natură constituţională este inadmisibilă".
Premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat, ieri, că liberalii vor discuta "individual" cu toţi parlamentarii pe tema moţiunii de cenzură pentru a-şi prezenta punctul de vedere, subliniind că, politic, "cu PSD nu avem ce discuta".
"Suntem în discuţii, în negocieri cu formaţiunile, normal, cu care am avut înţelegeri de-a lungul timpului şi, de asemenea, negocieri individuale cu toţi parlamentarii. (...) Suntem cu 3 luni de zile înainte de alegerile parlamentare, românii hotărăsc cine va conduce România. În această perioadă Guvernul este implicat în lupta contra epidemiei (...), de asemenea, trebuie să pregătim şi pregătim începerea anului şcolar, elaborăm poziţia Guvernului privitoare la Acordul de parteneriat cu UE privitor la bugetul UE 2021-2027 (...) Obiectivul nostru este să nu treacă această moţiune", a spus Ludovic Orban.
Şeful Guvernului a precizat:"Să vii să depui o moţiune de cenzură cu 3 luni înainte de alegeri mi se pare un gest lipsit complet de responsabilitate, un gest politicianist. Somez din nou PSD să nu-şi bată joc de democraţie, să nu-şi bată joc de România şi să oprească procedura moţiunii până la decizia Curţii Constituţionale".
În demersul lor, liberalii îi au aliaţi şi pe cei de la PMP. Eugen Tomac, liderul respectivei formaţiuni politice, a afirmat că moţiunea de cenzură nu va trece şi că, în vreme ce toată Europa se concentrează pe măsuri de combatere a crizei generate de pandemia de coronavirus, în România stăm şi discutăm despre moţiunea de cenzură a PSD. Liderul PMP a adăugat că noua conducere a PSD s-a discretitat imediat după ce a fost aleasă pentru că a pus din nou partidul deasupra românilor şi a ţării.