MOŢIUNEA DE CENZURĂ, ÎN LINIE DREAPTĂ Soarta Cabinetului Orban, decisă luni

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2020

Soarta Cabinetului Orban, decisă luni

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată "Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată" va fi dezbătută şi votată de plenul Parlamentului în ultima zi a sesiunii extraordinare, luni, 31 august, începând cu ora 14:00. Decizia a fost luată ieri de Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Legislativului, înainte ca liderii social-democraţi să se reunească în şedinţa Consiliului Politic Naţional(CPN) în care au discutat despre moţiunea respectivă şi despre numărul de voturi pe care contează pentru dărâmarea Guvernului.

De altfel, în cadrul şedinţei CPN, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, le-a transmis liderilor judeţeni ai partidului, că parlamentarii social-democraţi "sunt asaltaţi de PNL cu bani şi funcţii pentru rude" ca să nu voteze la moţiunea de cenzură. "PNL e disperat să rămână la putere şi a pornit vânătoarea. Nu au scrupule. Nu au nicio limită. Promit orice numai să rămână pe scaune. Vom rezista acestui asalt şi am încredere că luni acest guvern incompetent va fi demis", a afirmat Marcel Ciolacu.

După şedinţa cu liderii social-democraţi, şeful PSD a transmis că nicio organizaţie judeţeană nu a anunţat să existe vreun parlamentar care nu poate să vină la vot, dar că secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, îi cheamă la negocieri pe aleşii social- democraţi.

"Deja sunt sunaţi de celebrul domn Barbu care îi invită la Guvern pe parlamentari să bea cafele. Îl anunţ că nu va reuşi să fure pe ultima sută de metri parlamentari de la PSD. În acest moment sunt suficiente voturi ca moţiunea să treacă. Şi fără UDMR avem suficiente voturi", a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că, dacă actuala moţiune nu va trece luni, este posibil ca PSD să depună, după 1 septembrie, o altă moţiune de cenzură, pentru că se intră într-o altă sesiune parlamentară.

Amintim că, în urmă cu câteva zile, surse politice din PSD susţineau că social-democraţii ar dori să aştepte decizia Curţii Constituţionale în legătură cu sesizarea depusă de Guvern faţă de moţiunea de cenzură şi că dezbaterea şi votul ar fi urmat să aibă loc după 14 septembrie, adică după începerea anului şcolar. Calendarul respectiv a fost modificat de liderii social-democraţi care au fost avertizaţi că PNL discută cu mai mulţi parlamentari PSD pe care încearcă să îi convingă să nu vină la votul moţiunii de cenzură.

În legătură cu demersul PSD, premierul Ludovic Orban a declarat ieri că liberalii negociază cu mai mulţi parlamentari şi că actuala moţiune este un act de iresponsabilitate.

Ludovic Orban a spus: "O să vedeţi rezultatul negocierilor. Voi comunica o previziune înainte de vot aşa cum am mai făcut. Eu nu i-aş spune moţiune de cenzură, i-aş spune poţiunea de cianură cu care PSD vrea să otrăvească România după ce trei ani a avut deplina putere şi şi-a bătut joc de ţară. Din fericire, în 4 noiembrie 2019 guvernarea PSD a fost oprită ca prin minune. PSD nu mai are ce să caute la guvernare, iar cei care vor decide acest lucru vor fi alegătorii în 27 septembrie, la locale, şi în decembrie la alegerile parlamentare. Este un act de iresponsabilitate politică să depui o moţiune de cenzură în acest context. Să laşi ţara fără Guvern în condiţiile în care trebuie să luptăm împotriva coronavirusului, trebuie să lansăm programul de redresare economică, trebuie să absorbim 34 de miliarde euro de la UE, să pregătim baza de parteneriat cu UE pentru cadrul financial multianual 2021-2027 pentru cele 46 miliarde euro alocate, trebuie să pregătim începerea şcolii, este un act de iresponsabilitate".

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a spus recent că nu îşi doreşte să treacă această moţiune de cenzură de votul Parlamentului, deoarece este vorba despre "o moţiune populist-electoralistă şi total neavenită" prin care "PSD doreşte să arunce pur şi simplu ţara în aer" şi să creeze instabilitate politică.

În moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", iniţiată de PSD şi semnată de 205 de senatori şi deputaţi, social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în timpul pandemiei cu noul coronavirus.

Un capitol al moţiunii se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".

Documentul atrage atenţia cu privire la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând drept argument datele din recentul raport al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

Până acum reprezentaţii PSD, ALDE, Pro România şi PPU-sl au anunţat că parlamentarii respectivelor formaţiuni politice vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL. Parlamentarii PMP au decis să nu participe la votul pe moţiunea de cenzură. UDMR va stabili cum va proceda în ziua votului, iar USR nu susţine moţiunea de cenzură.

Dacă 233 de parlamentari votează "pentru" la moţiunea de cenzură, Guvernul este demis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Altu-i năcazu'. Și cu moțiunea sărită peste 233 de ... DAuri "patrioate" , fostul PCR cioara re.vopsită în PSD ( tot în roșu-aprins-bolșevic) ... a ajuns de *râsul curcilor* în toate cele 41 de județe, dar și printre electorii români 'fugiți'... de la Noua Zeelandă până în California.

    1. ... "nu știu alții cum sunt, dar eu de când m-ă știu", sunt cu.... __ Pro PSD în prăpastie, dar nu singurel, / Ci cu toți ALDE-aliații săi lângă el. / Împinși în râpă cu totu' , / Cu buldozerul Kirov și VOTU '. // Și ajută tu, Iisus Doamne, sărmana țară căci (află) este Grădina Maicii Tale. Scap'o de reziduurile ideologiei partidului și roșu și ateu, străin spiritului strămoșesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb