Plenul Parlamentului este convocat astăzi, la ora 12, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de social-democraţi la adresa Cabinetului Orban.
În moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", semnată de 205 de senatori şi deputaţi, social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.
Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".
Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".
PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.
Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD". Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".
Amintim că premierul Ludovic Orban a afirmat la începutul săptămânii că Guvernul nu exclude sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict între Executiv şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură în sesiunea extraordinară. Ieri, liberalii au făcut un pas înapoi şi au susţinut că vor aştepta acţiunea PSD în legătură cu moţiunea respectivă.
Referitor la declaraţiile lui Ludovic Orban, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, consideră că fiecare sesiune parlamentară ordinară sau extraordinară este de sine stătătoare şi, ca urmare, pe parcursul fiecăreia se poate depune, în mod constituţional, câte o moţiune de cenzură.
"Sesiunea extraordinară are un statut de sine stătător. Avem o ordine de zi stabilită pentru sesiunea extraordinară, de aceea convocăm Senatul sau Camera în sesiune extraordinară. Nu se spune niciodată nici în Constituţie, nici în documentele constitutive, nici în legile de organizare că sesiunea extraordinară este o prelungire a sesiunii ordinare. Dacă facem sesiune extraordinară în fiecare săptămână, putem să depunem moţiune de cenzură în fiecare săptămână. Fiecare sesiune în sine are un statut special. E ca o sesiune obişnuită, cu o structură independentă", a afirmat Robert Cazanciuc, ieri, la sediul PSD, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al social-democraţilor.
Potrivit lui Cazanciuc, data la care va fi votată moţiunea va fi stabilită prin dialog cu toate partidele, iar dacă PNL va depune, până la stabilirea calendarului, o sesizare la CCR va trebui să se ţină cont de acest lucru.
Imediat după şedinţa de la sediul PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt al social-democraţilor a spus: "Vineri vom avea o nouă şedinţă CEx, în care va fi stabilit calendarul de vot al moţiunii de cenzură. Noi ne dorim să votăm cât mai repede, pentru că orice zi în plus cu guvernul Orban este o zi pierdută în plus pentru ţară. Din punctul nostru de vedere, suntem în litera şi spiritul Constituţiei, care nu face diferenţă între acţiunile Parlamentului din sesiunea ordinară sau extraordinară. Vom afla vineri (n.r. - mâine) când vom vota moţiunea de cenzură. În principiu se spune că trebuie votată după trei zile de la citirea în plenul Parlamentului. Poate fi votată după trei zile sau după şapte zile. Această moţiune de cenzură este un act fundamental democratic, prin care sancţionăm toate derapajele acestui guvern". El a precizat că social-democraţii poartă discuţii şi cu parlamentarii USR, partid care a criticat în mai multe rânduri performanţa guvernului Orban, şi că se aşteaptă ca o parte dintre deputaţii şi senatorii formaţiunii politice condusă de Dan Barna să voteze pentru moţiunea de cenzură introdusă de PSD.
În legătură cu legalitatea introducerii actualei moţiuni de cenzură, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat: "Nu este nicio problemă cu moţiunea de cenzură depusă în timpul aşa zisei vacanţe parlamentare. De fapt, nu este vacanţă parlamentară, ci sesiune extraordinară. Când se referă la sesiuni, Constituţia spune că sunt două sesiuni ordinare şi între ele pot să fie sesiuni extraordinare şi spune în ce condiţii se pot organiza. Dar nu face distincţie între ce se poate face în sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Ei sunt tot parlamentari şi au aceleaşi puteri, aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii şi în sesiunea ordinară, şi în sesiunea extraordinară".
Acesta a subliniat faptul că Guvernul României rămâne răspunzător în faţa Parlamentului, indiferent dacă Legislativul este în sesiune sau nu.
"Guvernul trebuie să răspundă faţă de Parlament indiferent dacă Parlamentul este în sesiune sau în afara sesiunii, dacă este în sesiune ordinară sau în sesiune extraordinară. În pauza între cele două sesiuni ordinare Parlamentul nu este suspendat, el există. Faptul că într-o zi nu este şedinţă nu este nicio problemă. (...) Parlamentul este acolo şi poate să tragă Guvernul la răspundere oricând", a precizat Augustin Zegrean.
De aceeaşi părere este şi fostul membru al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader - fost ministru al Justiţiei, care a afirmat: "Parlamentul lucrează în sesiuni ordinare şi extraordinare. Adică, Parlamentul are şi pauze, vacanţe legislative. (...) Guvernul nu are vacanţă. Guvernul trebuie să asigure gestionarea corectă şi permanentă a intereselor ţării. Prin urmare, o diferenţă majoră: unii au, alţii nu au vacanţă. Dar Guvernul, ca parte a executivului, se află permanent sub control parlamentar. Nu putem să spunem că Parlamentul controlează Guvernul numai în timpul sesiunilor, pentru că indirect am accepta faptul că Guvernul scapă de sub controlul oricui în perioada când parlamentarii sunt în vacanţă, ceea ce este de neconceput. (...) Art. 113 din Constituţie nu distinge că-i sesiune ordinară sau sesiune extraordinară, pentru că avem un alt articol 66 care vorbeşte despre sesiunile Parlamentului şi ne spune că în sesiunile extraordinare Parlamentul poate fi convocat la solicitarea preşedinţilor celor două camere, dar nici aici Constituţia nu spune pentru ce-i convocat Parlamentul. Asta înseamnă că Parlamentul poate fi convocat şi pentru o moţiune, poate fi convocat şi pentru o altă problemă".
Amintim că Tudorel Toader a întocmit ilegal raportul prin care a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, fapt constat şi de decizia din luna mai a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a subliniat că întreaga procedură nu a ţinut cont de dreptul la apărare a actualului procuror-şef al Parchetului European.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.08.2020, 09:15)
USR-iștii lui haBarnam se declară/mai sunt de dreapta?