MOTIV DE RĂFUIALĂ ÎNTRE PARTENERII SOCIALI: Sindicatele revendică un patrimoniu de 500 de milioane de euro

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 19 decembrie 2007

Sindicatele revendică un patrimoniu de 500 de milioane de euro

Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, Cartel "ALFA", BNS, CNSRL "Frăţia" şi CSDR au propus Guvernului un proiect de lege care reglementează procedura de retrocedare a bunurilor imobile care au aparţinut fostelor sindicate comuniste.

Actul normativ prevede înfiinţarea Uniunii Naţionale pentru Preluarea Patrimoniului Sindical (UNPPS), ca organism abilitat în scopul obţinerii în proprietate a imobilelor care au aparţinut Confederaţiei Generale a Muncii, Consiliului General al Sindicatelor şi ale Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structuri care s-au reorganizat după anul 1989.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, ne-a declarat: "Acest proiect de lege reprezintă un amendament sau o consecinţă care completează legea proprietăţii din anul 2005. La acea vreme, când, la nivel de individ, s-au demarat procesele de retrocedare, patrimoniul sindical nu a fost luat în discuţie. Am rămas singura ţară din Europa Centrală şi de Est, unde problema patrimoniului fostelor sindicate socialiste nu a fost rezolvată".

Potrivit liderului de sindicat, "dobândirea imobilelor care au fost proprietatea patrimoniului sindical din România şi care au fost preluate în mod abuziv, cu sau fără titlu, de statul român, de organizaţiile cooperatiste sau de alte persoane juridice, în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989", se preiau în gestiune de către UNPPS, pentru consolidarea instituţională a mişcării sindicale din ţară. Ulterior, odată cu obţinerea patrimoniului - cel mai probabil în primăvara anului viitor, odată cu sesiunea parlamentară, UNPPS ar putea lua în calcul şi varianta dizolvării.

"Legea privind retrocedarea patrimoniului sindical va fi un prilej de dispută atât între partenerii sociali, cât şi între sindicate", ne-a declarat Paul Păcuraru, ministrul Muncii şi Egalităţii de Şanse.

În situaţia în care patrimoniul a fost înstrăinat, Dumitru Costin a precizat că sindicatele ar putea primi ca despăgubiri titluri de proprietate sau pot deveni acţionari la Fondul Proprietatea. Patrimoniul în discuţie, format din terenuri, hoteluri, staţiuni de agrement şi imobile, a fost realizat din cotizaţiile sindicaliştilor şi va deveni cu certitudine subiect de răfuială atât între sindicate, cât şi în relaţia acestor instituţii cu patronatele, susţine şi Nicolae Creţu, vicepreşedintele CSDR. "E la modă, la noi la români, acest tip de discuţii, care cu siguranţa vor fi alimentate de zonele de interes", a subliniat Dumitru Costin.

Patronatele cer coproprietate la bunurile foştilor colegi de breaslă

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) va face toate demersurile necesare şi va negocia problema retrocedărilor la Comisia de Dialog Social, ne-a declarat Florian Costache, co-preşedintele ACPR. Domnia sa ne-a explicat: "Nu suntem interesaţi de banii lichizi, dorim coproprietate în privinţa clădirilor şi a sediilor. Între sindicatele comuniste şi cele de acum nu există continuitate juridică. Dorim administrarea în coproprietate a patrimoniului, între sindicate şi patronate, deoarece actualii patroni au fost la rândul lor sindicalişti şi au anumite drepturi". În acest sens, reprezentanţii ACPR au propus înfiinţarea unui consorţiu (fundaţie de utilitate publică), care să administreze în comun "moştenirea comunistă".

Potrivit preşedintelui Cartel "ALFA", Bogdan Hossu, miza acestui demers o reprezintă valoarea totală a patrimoniului deţinut de sindicate care se cifrează la 500 de milioane de euro.

"Deşi ne-am separat ca domenii de activitate după Revoluţie, cu toţii am fost sindicalişti şi avem drepturi la acest patrimoniu imens", ne-a declarat Ioan Dedu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR). Domnia sa ne-a explicat: "Ar trebui înfiinţate SRL-uri, pentru organizarea patrimoniului, iar taxele să fie redistribuite către sănătate, pensii şi alte domenii. De acest patrimoniu ar trebui să se bucure şi pensionarii sau copiii orfani".

Problema patrimoniului a fost "rezolvată mai demult", apreciază Gheorghe Naghiu, preşedintele Patronatului Român. Domnia sa ne-a explicat: "Sindicatele au fost moştenitoare doar cu numele. Atât sindicatele, cât şi partidele politice au luat după Revoluţie iar patronatelor nu s-a oferit mai nimic. Noi nu avem sedii să funcţionăm, în timp ce, PDL-ul a primit înainte de înregistrare un sediul central".

Sindicatele nici nu vor să audă de propunerea patronală şi consideră aberant demersul foştilor colegi de breaslă. Dumitru Costin ne-a declarat: "Patronatele ar trebui să-şi rezolve mai întâi problema lor. Problema patrimonială dintre UGIR şi UGIR 1903 este cel mai concludent exemplu. Este aberant demersul lor şi justificarea că au fost sindicalişti. Au fost, dar ca indivizi, nu ca structuri patronale".

"Este exclusă o înţelegere deoarece ca simplu membru de sindicat nu poţi să ai pretenţii", a conchis Nicolae Creţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb