MOTIVUL MFP PENTRU SUBDEZVOLTAREA BURSEI:  Suntem prea ţărani pentru Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2016

Suntem prea ţărani pentru Bursă

Finanţele nu doresc scutirea de impozit a deţinerilor pe termen lung

"Cauza principală a subdezvoltării pieţei de capital o constituie structura economică a ţării, unde agricultura are o contribuţie la PIB mai mare decât în UE", susţine secretarul de stat Attila Gyorgy, într-o adresă către Viorel Ştefan

Ministerul Finanţelor, prin vocea secretarului de stat Attila Gyorgy, a găsit o justificare haioasă pentru motivul subdezvoltării pieţei noastre de capital - structura economică a ţării, unde agricultura are o contribuţie la PIB mai mare decât în UE. Cu alte cuvinte, suntem prea ţărani ca să avem o bursă dezvoltată.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor Viorel Ştefan, Attila Gyorgy transmite că Ministerul Finanţelor Publice consideră că nu este oportună propunerea de renunţare la impozitul pe câştigurile de capital obţinute pe termen lung (pentru deţineri mai mari de doi ani), adresată de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Domnia sa apreciază că nivelul excesiv al taxării nu reprezintă un motiv pentru stadiul bursei noastre.

AAF mai ceruse scutirea de impozit a dividendelor în cazul fondurilor de investiţii.

Începând cu acest an, investitorii pe piaţa de capital datorează statului un impozit de 5% pe dividende şi unul de 16% pentru veniturile din investiţii, conform Codului Fiscal.

Attila Gyorgy apreciază, conform scrisorii citate: "Propunerea de reducere a taxelor pentru câştigurile de capital, chiar dacă se aplică doar în cazul investiţiilor pe termen lung, are un caracter pro-ciclic în condiţiile în care România se află deja pe un trend pozitiv de creştere economică. Deşi în România piaţa de capital nu este suficient dezvoltată, acest fenomen nu are drept cauză un nivel al taxării excesiv. Dimpotrivă, România se află printre ţările cu un nivel de taxare al capitalului destul de scăzut la nivel european şi mondial.

De exemplu, ţări ca Germania, Franţa sau Canada au rate de taxare a dividendelor de 25%, 30%, respectiv 25%, dar există şi ţări din UE cu un nivel mai scăzut de taxare a capitalului decât România.

Cauza principală a subdezvoltării pieţei de capital o constituie structura economică a ţării, unde agricultura are o contribuţie la PIB mai mare decât în UE (aproximativ 5-6% din PIB în România, faţă de 3% media europeană), iar numărul de angajaţi în agricultură este foarte mare (aproximativ 30%, în cazul României şi 5% la nivelul UE)".

Totuşi, parcă agricultura noastră nu este pe atât de dezvoltată, pe cât este bursa subdezvoltată.

În opinia secretarului de stat, scăderea taxării capitalului contribuie la creşterea inegalităţii deoarece beneficiarii acestor reduceri de taxe sunt persoanele cu un venit ridicat.

Principalele probleme de dezvoltare a României nu depind de rata de taxare a capitalului, ci de probleme precum lipsa infrastructurii, deficienţe de capital uman, productivitate redusă, mai apreciază domnul Gyorgy.

Acesta menţionează că un prim efect al măsurilor care privesc veniturile din investiţii adoptate la 1 ianuarie 2016 a fost o diminuare a încasărilor din impozitul pe câştigul din trasferul titlurilor de valoare, în primele opt luni ale anului 2016, cu 84% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Bursa este in speta locul unde oamenii care se cred destepti isi pierd banii pt restul exista case de pariuri. In Romania rolul bursei este aproape nul, se incaseaza niste salarii babane si cam atat.

    1. Ahmed si nu Ahmet. Despre bursa si despre castig sau pierderi pe bursa nu are sens sa vorbesc cu tine. Accept ca ai dreptate. Fuguta la pacanele, ca vine Lis si iti ia banutii.

      Atat ati inteles din Bursa? Mergeti la pacanele, pt bursa este nevoie de un pic mai multa scoala.

      Te crezi destept!

      Doame feri rolul asta e rezervat pt tine iar cand scoala aia care ai facut-o la ID la Spiru-Haret nu iti mai ajunge tot la pacanele tata e sansa ta. Faptul ca adevarul va agita lantul dovedeste inca o data situatia de cacao a bursei si cum dispar de pe ea actorii.... a nu se intelege Van Damme sau Chuck Norris

      e bestiala faza in care pune mama pe microfon si zice ca vine dupa el. Nici la Chisinau nu mai scapa de filmul Revansa:-)

    acum am inteles de ce a scos BCR prospectul de pe internet, desi in prospect se mentioneaza adresa BCR.ro.Astfel se poate evita ca boii sa ajunga intelepti:-)

    Parlamentul in loc sa strice rostul treburilor cu nesocotitii cu CHF, mai bine dadea legi avantajoase pentru sistemul bursier sa fie castigata toata tara.

    1. criza CHF-ului ne-a invatat sa nu avem incredere in banci si sa cautam alte locuri unde sa ne investim banii. in loc sa ii tinem in depozite la banci necinstite, putem sa ii plasam pe bursa in actiuni cu risc scazut si sa adunam dividende. impartirea poverii cursului chf intre banca si debitor, adica legea conversiei, elibereaza oamenii de o povara enorma. in lco sa se duca 1700 de lei rata la banca, poate se duc dupa legea conversiei, 1200 de lei. omului ii raman bani si pentru alte lucruri. nu zic ca un imprumutat chf o sa faca neaparat investitii la bursa, dar omul a patimit destul si a invatat sa trebuie sa economiseasca in viata, nu sa se imprumute. asta e doar util pentru piata de capital, si bineinteles, rau pentru banca. iar tu, porin postarea ta, nu aperi piata de capital, ci bancile.

    Nu jigniti taranul roman care duce atatea in spate inclusiv pe atila gheorghe de la finante !

    Asta - i strategia ! A fost aplicata de crearea sifurilor ! Ii vom proteja pe mici actionari , pana ia furat aproape de tot si acum ceocea voia sa le dea si banii inapoi la valoare ade acum 20 de ani ! oare oamenii astia din agricultura sau mai putin familiarizati cu investitiile nu vor adera la un plan de dezvoltare a pietei de capital cu economiile lor daca vor vedea beneficiile ? Secretar de stat in MF ? seamana cu blejnar si ala de mintea Vladescu cu carnatii ! Toate veniturile persoanelor fizice pentru investitiile pe piata BVB care se fac de la 01.01.2017 vor fi impozitate cu 5%. MF va castiga din cresterea lichiditatii ! 

    Omul stie ce spune!

    Daca in Romania oamenii ar fi fost angrenati in principal in domeniul forestier, alta era situatia pe Bursa. Sa ne gandim numai la Dl Verestoy, implicat nu doar in investitii dar chiar si in servicii financiare... 

    Un pic mai greu de inteles este fraza asta, simt ceva ezoteric in ea : ''Totuşi, parcă agricultura noastră nu este pe atât de dezvoltată, pe cât este bursa subdezvoltată''.....ca si cea cu faptul ca reducerea impozitului pentru long term investments este masura prociclica...De unde dracu le scoatem, frate???

    .Adina, scrisoarea era in maghiara? sigur ati tradus corect?? Yoy.... 

    1. Era in romana

    Sunt toti niste [Fragment eliminat, conform regulamentului.] care executa ordine venite de afara de la banci si multinationale. Daca ar avea macar un gram de creier ar intelege ce implica lipsa unui impozit pe piata de capital, respectiv o multime mare de finantatori privati pentru afaceri mici si mijlocii care ar crea noi locuri de munca si noi taxe si venituri la buget mult mai mari decat ce se incaseaza acum cu acest 16% din NIMIC!

    Adina, asta nu e domnu' care zicea (la celebrarea a 5 ani de cand FP e listat) ca statul (al carui reprezentant era) nu detine nici o actiune la Fondul Proprietatea ?:)))

    Dupa cum scriam si cu alte ocazii, in tara asta pozitiile de conducere din sistemul bugetar sunt ocupate de nulitati asa incat nu este de mirare ca ne situam la coada Europei. Romania va intra in normalitate atunci cand scara valorilor va fi repusa in pozitia normala (adica cand boii vor cobora din varful ierarhiei la baza ei). Deocamdata acest Attilla al finantelor romanesti este cocotat undeva in varful piramidei in loc sa faca agricultura (unde ii este locul conform pregatirii si inteligentei pe care le afiseaza) tragand la jug pentru a ara ogoarele! Subdezvoltarea Romaniei are la baza "subdezvoltarea" intelectuala si profesionala a celor care o conduc (esaloanele 1 si 2 din ministere, autoritati, agentii, regii etc.). Numai specialisti "unul si unul" cum in alta parte nu mai gasesti!

    1. Omul a definit intr-o scrisoare ce inseamna 'tehnocratia' la romani.Macar pe politicieni ii mai poti sanctiona la vot,dar nulitatile astea reciclate de prin esaloanele inferioare sunt doar numite!Ei au niste principii atat de solide incat nu le ia doua luni sa sara parleazul in politica(aia pe care o defineau ca pe o cloaca).

      Daca e sa judecam srict piata de capital,parca tot politicienii au avut de-a lungul vremurilor o 'bruma' de viziune(dicatat de interese mercantile sau nu,asta nu mai conteaza daca a iesit ceva bun pentru piata). 

    individul asta stie cati tineri corporatisti exista in Romania care au bani, care habar nu au ca exista o bursa in Romania?

    sirul cretinilor care lucreaza la stat este fara sfarsit. 

    invatati oamenii sa economiseasca si sa isi investeasca banii in bursa, in loc sa isi faca credite, overdrafturi si zeci de card avantaj ca sa cheltuieasca pe hanine si telefoane.

    acest individ ar trebui zburat la MF si trimis la Ministerul Agriculturii  

    1. Esti genial anonimule dar spune tu daca toata lumea ar economisi si toata lumea (cei cu bani) ar investi vine intrebarea mea de bun simt sper - in ce ar investi daca nu s-ar produce mai nimic, nu s-ar consuma mai nimic iar nevoie de finantare (creditare) ar fi in galeata. Rolul primordial al bursei este mobilitatea capitalurilor nu sa faca saracii si prostutii corporatisti bani din nimic. Tie ti se pare ca bursa in tara asta este o alternatica la creditarea bancara? Asa zisa crestere economica din tara este sustinuta de ani buni de consum (responsabil sau nu) finantat de creditare nicidecum de avantul economiei reale. Pe hartii si statistici se poate scrie orice realitatea o vezi la supermarket cand acceasi bani de acum 6 luni nu mai ajung si pt chips-uri sau cola.

      prostutii corporatisti? ca asa vreti voi sa ii considerati. nu le-a psus nimeni ca poate exista si o alta cale. daca si-ar investi banii pe bursa, in loc sa ii tina in depozite puturoase la banca, la dobanzi de nimic, acesti corporatisti ar putea dubla numarul investitorilor de la BVB. si piata de capital ar creste. evident ca asta ar fi in detrimentul bancilor. dar ce e rau in asta?

      Da d c nu le spui corporatistilor ca la fel de bine bani lor investiti la bursa pot sa dispara integral peste noapte si ca nu pot dispune de banii lor cand vor si ce comisioane se platesc. De riscuri nu spui nimic pai nu esti tu mai camatar ca bancile? La bursa peste 95% la suta din 'investitori' tre sa piarda ca sa castige cam acceasi 5% care sunt la butoane. In schimb la depozite bancare macar ai garantia de 100.00 eur a statului si poti dispune cand vrei de bani. Asa ca dragi corporatisti lasati aburerile bursei si mai bine va luati Iphone-uri si ce va pofteste inimioara si nu mai credeti in bani din nimic.

      si daca bail-in-ul de la banca iti confisca tot? mi se pare cea mai neinspirata decizie sa tii banii la banca. in loc de iphone, prefer sa imi cumpar actiuni pe care sa le tezaurizez si sa adun dividende.

      Harneli cu dividende. Mai intai vanezi actiuni de pe jos, iar daca li se dubleaza valoarea in perioada predividend, le dai fericit. Altfel aduni dividende sa-ti acoperi gaurile.

      Bail-in-ul este un pericol real, conservarea principalului este altceva decat aruncatul banilor pe detineri fara valoare. 

      No la asta cu tezaurizatu chiar nu stiu de astea nu zic nici ca e bine nici ca e rau o fi vreun fel de pasteurizare sa nu ramana actiunile doar harti fara valoare. Oare la bail-in se poate aplica?

    Tovarasul secretar de stat vrea sa spuna ca avem cam mult teren agricol si ar fi bine sa il vindem sau sa il poluam cu ceva ,ca sa nu mai fie asa mare pondere in PIB:)

    "un prim efect al măsurilor care privesc veniturile din investiţii adoptate la 1 ianuarie 2016 a fost o diminuare a încasărilor din impozitul pe câştigul din trasferul titlurilor de valoare, în primele opt luni ale anului 2016, cu 84% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. "

    Diminuarea incasarilor pe câştigul din transferul titlurilor de valoare, provine din lipsa investitorilor, lichiditate scazuta, NU din masurile adoptate de MF. In 2015 fata de 2014, lichiditatea fiind cu 32,23% mai mică față de anul 2014. 2015 a fost primul an după 2011 în care indicele BET s-a depreciat, după ce în perioada 2012 — 2014 a crescut în medie cu 11,21% pe an.

    Pacat, ai terminat finante-banci dar ai luat-o pe arătură!  

    1. Sunt curios cum a ajuns grotescul finantist la concluzia cu scaderea colectarii de pe bursa,atat timp cat fisierele de impozit sunt trimise,in cazul persoanelor fizice,abia in 2017-ianuarie de catre SSIFuri.

      Ca sa nu mai vorbim despre cauzalitatea eronata din fraza lui.Ce fiscalitate s-a redus in cazul transferului de titluri de valoare incepand cu 2016?Ori el incurca transferul de titluri cu veniturile din investitii de tipul dividendelor?

      Se poate ca a evitat sa scrie despre acestea din urma,avand o dilema daca se scrie 'dividende' sau 'dividente'. 

    Dupa numarul de comentarii fiscalitatea pe investitiile din piata de capital este un subiect interesant si nu cred ca aici au postat doar agrigultori.Curaj in abordarea mai pe larg a situatiei aberante a codului de procedura fiscala la adresa investitorilor de retail.

    blajinul Attila Gyorgy - uitati ce mutra de copilas crescut la bloc/ indopat cu hamburgheri are, ne face tarani? este dur de tot; seamana, blajinul de el cu hunul Attila' mparat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb