Mugur Isărescu, BNR: "Nu orice creştere economică asigură convergenţa"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 mai 2016

Mugur Isărescu, BNR: "Nu orice creştere economică asigură convergenţa"

Convergenţa cu statele dezvoltate din Uniunea Europeană poate fi atinsă printr-o creştere coerentă a economiei, conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Domnia sa a declarat ieri, la lansarea ediţiei de primăvară a Raportului Economic Regional al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru 2016: "Una dintre concluziile raportului este că nu orice creştere economică asigură convergenţa. Raportul avertizează asupra încetinirii procesului de convergenţă. Tema convergenţei pentru România poate uni naţiunea, toată lumea vrea să ne apropiem de nivelul de trai al ţărilor dezvoltate. În lipsa reformelor structurale, nici politicile fiscale, nici cele monetare nu aduc creşterea economică durabilă".

Oficialul BNR a amintit că ţara noastră a avut, înaintea crizei, doi ani consecutivi de creştere economică de circa 7%, creştere care nu a fost sustenabilă, iar efectele acestui lucru "se văd şi acum". Mugur Isărescu a subliniat că este de preferat o creştere economică mai mică, dar constantă, în locul unei creşteri mari, dar care să fie riscantă şi să fluctueze conjunctural.

Mugur Isărescu a afirmat: "BNR sprijină pe toate căile ideea unui proiect de ţară. Dacă am avut comentarii în acest sens (n.r. la adresa unui proiect de ţară), ele s-au referit la calitatea acelui proiect, la soliditatea lui, la consistenţa sa. Vrem un proiect consistent şi solid, nu unul care să susţină, de pildă, o creştere de 7%. Am mai avut asemenea creşteri şi apoi au venit corecţiile. Vrem un proiect de ţară bazat pe o creştere economică durabilă, bazată pe productivitate. Nu există substitut la politicile economice sănătoase. Există un calcul pe care îl regăsim şi în raport. Acesta arată că, dacă productivitatea totală a factorilor ar creşte cu 1% peste media UE în următorii 25 de ani, putem ajunge la 80% din media nivelului de trai din UE".

Mugur Isărescu a lansat un apel către economiştii din bănci să coopereze pentru o analiză economică pertinentă. "Convergenţa în interiorul uniunii economice nu vine de la sine. Economiştii din bănci trebuie să se adune şi să facă o analiză adevărată, întrucât în acest moment avem un deficit de analiză economică", a menţionat domnul Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai amintit că, în ianuarie 2016, România a plătit ultima tranşă din împrumutul de 12 miliarde de euro accesat în 2009 de la FMI. "Acel împrumut a fost luat pentru finanţarea unei ajustări. Niciun ban de la FMI nu s-a dat pentru salvarea vreunei bănci. Din punct de vedere macroeconomic, cel puţin până acum, România este stabilă şi avem un necesar de finanţare externă mult mai scăzut", a spus domnul Isărescu.

Oficialul BNR a menţionat că, pe lângă rambursarea integrală a finanţării de la FMI, România şi-a crescut rezervele internaţionale cu 6 miliarde de euro, iar BNR a redus rezervele minime obligatorii de la 40% la sub 20%.

Mugur Isărescu: "O creştere economică nesustenabilă va fi corectată la un moment dat de pieţe sau prin inversări de politici, cu efecte în timp, astfel că România nu se mai gândeşte la un avans al economiei de 7-8% pe an, ca în perioada de dinaintea crizei. E nevoie de o gândire în termeni mult mai echilibraţi".

Raportul FMI arată că Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) trebuie să implementeze reforme pentru creşterea productivităţii, stimularea investiţiilor şi îmbunătăţirea ofertei de mână de lucru, astfel încât să accelereze procesul de convergenţă.

FMI atrage atenţia că regiunea se îndreaptă către o perioadă turbulentă, în contextul unei creşteri mai reduse în zona euro şi SUA, al înăspririi condiţiilor financiare globale şi al slăbiciunilor din multe economii emergente. Cu toate acestea, FMI estimează că, pe termen scurt, creşterea va rămâne robustă în majoritatea statelor din CESEE, în baza unei cereri interne solide.

FMI estimează că, în România, creşterea se va întări, susţinută de majorarea salariilor, de preţurile reduse la combustibili şi scăderea TVA.

FMI avertizează, însă, că expansiunea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ce limbaj de lemn. inca din titlu. rumegus.

    nu intereseaza pe nimeni despre sustenabilitate, politicienii si afaceristii vor sa puna mana pe bani rapid, ii doare undeva de ce va fi peste un an sau mai multi; daca nu iese bine, altii sunt de vina ca pana acum

    CEAUSESCU cand a luat bani de la Fmi a construit ceva Portile de Fier, Cernavoda, Rosia Montana, Valea Jiului, Cug Cluj, Cap acestia ne vorbesc de rolul bancor.

    Fk the bank! 

    Natura ne invata consumi cat produci di cand produci. 

    Animalele naturi nu au banci, nu pot sa mance pe datorie, asa trebuie sa fie si omul. 

    Rolul banci trebuie sa fie periferic in economie. E o societate comerciala pt lacomi. 

    Bancile au creat falimentul Greciei care se tot amana al Sua, China...

    Datorie 250% din pib cine mai imptumuta? 

    Pentru inteleptii care nu citesc rapoartele finan oare sau pentru imbecili ca moi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb