Mugur Isărescu: BNR nu va modifica ţinta de inflaţie

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iunie 2008

Banca Naţională a Româ­niei (BNR) nu va modifica ţinta de inflaţie pentru anul 2008, a declarat ieri, la Forumul Financiar Central şi Est-European de la Bucureşti, domnul Mugur Isăres­cu, guvernatorul BNR.

Domnia sa a subliniat că banca centrală îşi menţine ţinta de inflaţie, în ciuda faptului că inflaţia s-a situat în aprilie la 8,62%, cu mult peste intervalul ţintit de BNR pentru acest an, de 3,8%, plus sau minus un punct procentual.

În 23 mai, guvernatorul spunea că BNR consideră, în prezent, că nu are motive să schimbe prognozele de inflaţie şi creştere economică pentru 2008, dar nu exclude o revizuire până la următorul raport asupra inflaţiei, în cazul agravării riscurilor externe.

Domnia sa a menţionat: "Abordarea noastră rămâne aceeaşi şi anume că o ţintă chiar dacă pare să fie mult prea ambiţioasă este de natură să constituie fundamentul unei politici adecvate care să aducă inflaţia acolo unde ne-am propus".

Rata inflaţiei în luna aprilie a fost de 0,52%, iar inflaţia anuală (aprilie 2007- aprilie 2008) a rămas la un nivel aproape similar - 8,62% - cu cel din luna precedentă, când rata anuală a inflaţiei a atins un maxim al ultimelor 26 de luni - 8,63%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deficitul de cont curent nu se va deteriora în 2008

Deficitul de cont curent al României nu se va deteriora în 2008, conform datelor disponibile până în prezent, a declarat guvernatorul BNR.

Domnia sa a explicat: "Până acum, după datele noastre preliminare, nu o să asistăm la o deteriorare a deficitului de cont curent. Nu aş vrea să spun mai mult pentru că s-ar putea să fiu prea optimist".

Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de 14% din PIB şi a fost menţionat în mod constant ca un element de îngrijorare de către agenţiile de rating şi instituţiile financiare internaţionale. Majoritatea analiştilor consideră că depăşirea unui nivel de 6-7% din PIB pentru deficitul de cont curent reprezintă un semnal serios de alarmă pentru o economie.

Domnul Mugur Isărescu a mai spus: "Dacn creşterea economică din România s-ar baza numai pe sporul de productivitate şi nu s-ar reflecta într-o lărgire a deficitului de cont curent, atunci totul ar fi bine. Trebuie să dovedim în perioada următoare că România este capabilă de creştere economică fără deteriorarea contului curent - aceasta este tema României".

Referitor la creşterile salariale, Mugur Isărescu a spus că aceasta este o îngrijorare mai veche a băncii centrale dar că, în prezent, economia României evoluează mai prudent faţă de 2007. Guvernatorul a atras atenţia, din nou, că trebuie în continuare evitate derapajele fiscale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb