MUGUR ISĂRESCU CĂTRE PRESĂ: "CREDEŢI CĂ NOUĂ FINANŢELE NE SPUN MAI MULTE DECÂT DUMNEAVOASTRĂ?" "Apciza" pentru 2015, o necunoscută chiar şi pentru Guvernatorul BNR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2014

"Apciza" pentru 2015, o necunoscută chiar şi pentru Guvernatorul BNR

Ministerul Finanţelor încă nu a anunţat nivelul accizelor pentru 2015, deşi era obligat să publice formula de calcul până în 20 octombrie

Oamenii de afaceri, în special fabricanţii de produse accizate, dar şi presa şi chiar Banca Naţională a României, cu toţii aşteptăm ca ministrul finanţelor Ioana Petrescu să se hotărască asupra miraculoasei formule de calcul în baza căreia va fi stabilit nivelul accizelor pentru 2015.

Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat, ieri, în conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei, că nu are precizări de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) privind accizele, bugetul sau alte măsuri fiscale, BNR făcând prognozele pe inflaţie în baza documentelor în vigoare convenite cu forurile internaţionale.

"Credeţi că nouă ne spune MFP mai multe decât dumneavoastră?

Avem aceeaşi comunicare cu Finanţele...nu vă faceţi alte idei (...) Finanţele spun că o să calculeze, să vadă cât va fi acciza...când vor veni cu un comunicat cu aceste cifre le vom introduce în model. Până atunci, lucrăm cu datele oficiale".

Deşi, potrivit Codului Fiscal, MFP era obligat ca până la data de 20 octombrie să publice pe pagina sa de internet modul de determinare a valorii în lei a accizelor exprimate în euro, acest lucru nu s-a întâmplat (amintim că de mai bine de jumătate de an aşteptăm ca Ministerul Finanţelor să posteze pe site proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală).

Mai mult decât atât, reprezentanţii ministerului de resort susţin că încă nu ştiu care va fi această formulă.

În data de 18 octombrie, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget, a declarat că nu a fost stabilit modul în care va fi calculată acciza, anul viitor, precizând că încă se fac analize tehnice: "O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat".

Vâlcov a menţionat că modalitatea de calcul va fi făcută publică odată cu prezentarea bugetului.

Proiectul de buget va fi disponibil, însă, abia la jumătatea lunii ianuarie, când este programată următoarea vizită a FMI, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de Ioana Petrescu, aceasta subliniind că primele discuţii asupra bugetului vor demara la începutul lunii viitoare.

Ministrul finanţelor a spus, zilele trecute, că bugetul statului pentru anul viitor nu va fi prezentat preşedintelui Traian Băsescu, ci va fi însuşit de noul premier şi promulgat de noul preşedinte.

Celebră pentru faptul că, în cadrul unei emisiuni televizate a pronunţat "apciză", în loc de acciză, Ioana Petrescu a oferit, recent, o explicaţie amplă despre calculul acestei taxe, în stilul său caractaristic: "Faptul că acciza are ca mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că ea intră în vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi, în momentul în care ei (n.r. grupul de lucru) vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunţa, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015. (...) Eu pot să comentez pe măsuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat în momentul de faţă referitor la cursul actual al accizei, decât că lucrăm cu un grup de lucru şi este posibil un alt mod de calculare sau poate să rămână acelaşi. (...) Repet, această acciză, dacă se schimbă modul de calcul - nu am zis că se schimbă - ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie să avem o formulă de calcul înainte de acea dată, cu cât de mult timp înainte, pentru a avea o dezbatere publică normală".

Ulterior, domnia sa a completat: "Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilitati. Ultima dată erau cel puţin trei. Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformam în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză".

Cursul de schimb leu/euro în functie de care sunt stabilite accizele pentru anul viitor a fost anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) la începutul lunii octombrie. Potrivit informaţiilor de pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro era, la data de 1 octombrie 2014, de 4,4093 lei/euro, mai mic decât cel din 1 octombrie 2013, care se ridica la 4,4485 lei/euro.

Codul Fiscal prevede că valoarea în lei a accizelor, stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Potrivit reglementărilor fiscale, prin excepţie de la prevederile menţionate anterior, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoare actualizată cu media anuală a inflaţiei calculată în luna septembrie din anul precedent.

În baza acestor dispoziţii şi ţinând cont de faptul că valoarea cursului de schimb leu/euro la 1 octombrie 2014 (4,4093 lei/euro) este mai mică decât cea din 1 octombrie 2013 (4,4485 lei/euro), cursul de schimb în baza căruia ar trebui calculate accizele pentru 2015 ar fi cel din 2013, de 4,4485 lei/euro, care ar urma să fie actualizat cu media anuală a inflaţiei calculată în septembrie 2014.

Pe aceleaşi considerente, anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, accizele fiind plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Isărescu: "Tutunul şi alcoolul se vor ieftini, iar benzina va costa mai mult, în 2015"

Preţurile din sectoarele tutunului şi alcoolui vor scădea, în 2015, întrucât a fost parcurs calendarul de aliniere a nivelului accizelor, a spus, ieri, Mugur Isărescu.

Banca Centrală prognozează o ieftinire medie pentru produsele din tutun şi alcool de 0,1%, în special din accize, în timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%.

"La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a declarat Mugur Isărescu.

Reprezentanţii industriei tutunului menţionează că, de fapt, calendarul de accizare pentru acest domeniu este prevăzut până în anul 2018.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. toanta de la finante nu se dezminte

    Dar Hapciza se stie? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb