MUGUR ISĂRESCU:  "Căutăm soluţii noi pentru păstrarea economiilor populaţiei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2014

Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că, în ultima lună din T3 2014, inflaţia a reintrat în intervalul ţintit, după ce ieşise din acest interval, în partea inferioară.

Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că, în ultima lună din T3 2014, inflaţia a reintrat în intervalul ţintit, după ce ieşise din acest interval, în partea inferioară.

Guvernatorul BNR: "Depozitele bancare reprezintă o soluţie pozitivă de păstrare a economiilor"

Creditarea persoanelor fizice în lei se află pe un trend pozitiv, dar finanţarea economiei reale nu este mulţumitoare, în opinia lui Mugur Isărescu

Banca Centrală a redus prognoza privind rata anuală a inflaţiei

Depozitele bancare reprezintă o soluţie pozitivă de păstrare a economiilor, la noi, a precizat, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

Domnia sa a adăugat, însă, că Banca Centrală lucrează la identificarea de noi modalităţi pentru păstrarea banilor, un exemplu în acest sens fiind fondurile de pensii.

Mugur Isărescu a explicat: "În România, faţă de alte ţări, dobânzile sunt real pozitive. (...) Nu suntem în situaţia altor ţări să facem represiune financiară".

Creditarea în lei se află în creştere, pe fondul derulării programului Prima Casă, dar finanţarea economiei reale, cu precădere a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, este "mai rău decât firavă", a mai spus, guvernatorul BNR.

Contractarea unui credit în monedă naţională pe 15-20 de ani reprezintă un semnal de mare încredere pentru BNR, a ţinut să precizeze Mugur Isărescu, subliniind: "Avem o expansiune clară a creditului în monedă naţională pe seama reducerii ratelor dobânzii. Se restabileşte un echilibru necesar între creditarea în lei şi valută. Înseamnă că măsurile noastre au avut efectul dorit. Stocul total de credite este încă în teritoriu negativ, dar creşterea creditării în lei este mai mare decât scăderea la valută. (...) Însă creditarea în lei pentru firme nu mă mulţumeşte".

Legat de creditare, guvernatorul s-a adresat, ieri, atât băncilor, cât şi consumatorilor: "Unii spun că firmele sunt subcapitalizate - şi au dreptate -, dar trebuie ajutate să se capitalizeze. (...) De partea cealaltă, (n.r. consumatorii spun) că băncile au condiţii greoaie, nu fac analize corecte. Pe scurt, personal, nu sunt mulţumit. Am date din economia reală, de la talpa ţării - este mult de lucru".

Întrebat în ce măsură consideră oportună înfiinţarea unei bănci de stat pentru dezvoltare, Mugur Isărescu a subliniat că există Eximbank, înfiinţată pe model american, şi că statutul acestei bănci ar putea fi regândit: "Eximbank s-a capitalizat cu bani de la Banca Naţională din reevaluarea rezervei de aur a BNR. (...) După 25 de ani se poate regândi statutul Eximbank, să se transforme în bancă de dezvoltare. Să faci acum o nouă bancă... Există o tendinţă în Uniunea Europeană de a se crea sisteme de stimulare a creditului, dar trebuie să discutăm, să aprofundăm (...) nu este o decizie pe care să o ia numai Banca Naţională. În principal, este o decizie a Guvernului. Dincolo de orice, ca să închid discuţia, este vorba de oameni. Să faci acum o nouă bancă de stat îţi trebuie soliditate. Imediat ne uităm în trecut şi încep discuţiile. Nu avem un trecut prea glorios aici".

Rata inflaţiei pe 2014, revizuită de la 2,2%,

la 1,5%

Banca Naţională a României şi-a revizuit prognoza privind inflaţia, anunţând, ieri, o rată anuală pentru acest an de 1,5%, în scădere faţă de ultima prognoză a BNR, de 2,2%. Pentru 2015, Banca Centrală prognozează o rată a inflaţiei de 2,2%, de la 3% - nivelul prognozat în august pentru anul viitor.

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va coborî, în primul trimestru al lui 2015, sub 1,5% - limita inferioară a intervalului din jurul ţintei de 2,5% -, pentru ca, ulterior, în trimestrul al doilea, să revină la acest nivel şi să urce până la 2,6%, în trimestrul al treilea 2016.

Astfel, BNR şi-a refăcut în scădere prognozele din august pentru toate trimestrele, la vremea respectivă Banca Centrală estimând o rată a inflaţiei de 3,1% pentru primele două trimestre din 2016.

Rata medie anuală a inflaţiei va continua să se menţină sub limita inferioară a intervalului ţintei (1,5%) până la finele anului 2015, după care va reveni în acest interval, dar va rămâne sub ţinta centrală de 2,5%, până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru din 2016.

Guvernatorul Mugur Isărescu a subliniat că, în ultima lună din T3 2014, inflaţia a reintrat în intervalul ţintit, după ce ieşise din acest interval, în partea inferioară.

"Trebuie să apreciem că inflaţia din România este puţin mai ridicată decât în alte ţări şi că nu avem deflaţie. (...) Suntem în zona criteriilor de convergenţă", a ţinut să precizeze oficialul BNR, adăugând: "Nu aş adera deloc la ideea că avem inflaţie prea scăzută. Această inflaţie ne ajută să continuăm programul de politică monetară".

Traiectoria revizuită în jos a inflaţiei este, în principal, "rezultatul reconfigurării ipotezelor privind evoluţia subgrupei gaze naturale, ca urmare a suspendării majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă, prevăzută pentru luna octombrie 2014"; a prelungirii termenului de furnizare a gazelor naturale la preţuri reglementate (de la 31 decembrie 2018 până la 1 iulie 2021); a dinamicii preţurilor alimentare volatile ce reflectă impactul favorabil al recoltei agricole din 2014, similare celei din 2013, şi al suplimentării ofertei de fructe şi legume de pe piaţa internă (cantităţi importante de astfel de produse au intrat din Polonia şi Moldova), ca urmare a unor evoluţii atipice în comerţul internaţional cu produse din această grupă, în contextul măsurilor adoptate de Rusia cu privire la importuri, potrivit raportului asupra inflaţiei.

De asemenea, prognozele pe inflaţie au fost revizuite în scădere ca urmare a disipării efectului reducerii cotei TVA la unele produse de panificaţie, a diminuării presiunilor inflaţioniste din partea grupei combustibililor pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului pe pieţele internaţionale şi a unui PIB mult sub aşteptări, potrivit guvernatorului BNR.

Domnia sa a precizat că reducerea investiţiilor private şi a celor publice duc la slăbirea creşterii economice.

Scăderea cheltuielilor cu investiţiile publice ar putea însemna o disciplinare a modului în care este cheltuit banul public, ca urmare a acţiunilor DNA din ultima vreme, opinează guvernatorul Isărescu, care a revenit, ieri, asupa unei declaraţii făcute cu câteva zile în urmă: "Cred că şi bătălia asta cu corupţia are rostul ei. Din ce am citit, nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (...) Am lansat o ipoteză, pentru că succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale şi a corupţiei are efecte financiare şi economice pe termen lung".

Zilele trecute, Mugur Isărescu sublinia că reducerea investiţiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, dacă aceasta a fost făcută pe baza întăririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor nerealiste şi a corupţiei, chiar dacă afectează creşterea economică pe termen scurt.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Socialismul nu va dauna Romaniei !

    Cumpatarea si echilibrul in economie va face chiar bine, oricat sar ca arsii apostolii capitalismului salbatic, votantii lui Iohannis ; deci nu "prostii si stirbii"din Moldova, Oltenia sau Muntenia rurala vor vota cu Ponta ci chiar oamenii rationali ; in toata lumea sunt manifestatii contra banditismului escrocilor capitalisti, alaltaieri la Londra, ieri la Bruxelles si noi tot cu BANDITII LUI VIDEANU sa votam ??? Haida, la munca cu dreptacii , cu banatenii si ardelenii obraznici si infatuati si ciocul mic, bine v-a spus Lia Olguta Vasilescu de la Craiova, ce stie si karate , bravo ei, hotarasc ardelenii si cei ce au dat bir cu fugitii in strainatate viitorul Romaniei ??? Ba bine ca nu ; si mai veniti si cu SECESIONISTI tip Sabin Gherman , cu idei criminale... Asta-i culmea : deci nu ungurii rationali vor sa ne ia Ardealul ci chiar COZI DE TOPOR BASISTE fac asta !

    PANA AICI BASISTILOR !!! 

    Mda, ce sa iti povestesc, romanii au parte de o dobanda real pozitiva, adica de diferenta intre dobanda BNR de 2.75% si inflatia tinta pentru anul viitor de 2.5%, diferenta din care statul incaseaza si un impozit. Adica dobanda pentru depunerea banilor la banca timp de un an va fi in jur de 0.20%. Asta daca inflatia nu va depasi 2.5%, ca altfel dobanda poate fi negativa, adica romanii care depun banii la banca pierd, nu castiga.

    Domnul Isarescu poate chiar isi imagineaza ca daca dobanda ar mai scadea, intreprinzatorii s-ar ingramadi sa se imprumute si sa faca afaceri. Probabil ca nu s-ar intampla asta nici daca dobanda ar fi zero... cel putin pe termen scurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb