Mugur Isărescu: Consumul nu va duce la creşterea economiei

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 februarie 2011

"Dacă avem ceva de făcut în România, atunci acel lucru este creşterea economică, prin stimularea muncii", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Dacă avem ceva de făcut în România, atunci acel lucru este creşterea economică, prin stimularea muncii", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Guvernatorul spune că trebuie încurajată munca

"Stimularea consumului pentru creşterea economiei este o idee proas-tă, pentru că nu putem să o punem în practică", a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul conferinţei "Anul financiar bancar 2011".

Domnia sa a atras atenţia că stimularea consumului înseamnă revenirea la deficitul extern mare şi că ţara noas-tră ar putea fi sancţionată de către organismele internaţionale, încă din faza de de intenţie a stimulării consumului. Mugur Isăres-cu a declarat: "De 20 de ani, România are o creştere economică dezechilibrată, cu producţie internă mai mică decât cererea. În anii "70 ne-am dezvoltat pe resurse externe, iar în anii "80 am strâns cureaua pentru a plăti datoria externă. Acest tip de creştere economică nu este fezabil, deoarece o ţară nu se poate împrumuta la infinit pe 10 ani". Guvernatorul BNR a mai afirmat că deficitul extern al Româ-niei, între anii 2007-2008 a fost de 13-14%.

Mugur Isărescu a declarat că, în cele din urmă, consumul va creşte, după ce se va înfiripa o creştere economică echilibrată. Domnia sa a precizat că se vor înregistra creşteri ale consumului în exporturi, industrie, servicii şi poate şi în sistemul bugetar.

"Dacă avem ceva de făcut în România, atunci acel lucru este creşterea economică, prin stimularea muncii", a declarat guvernatorul Băncii Centrale. Domnia sa a precizat că stimularea muncii poate fi realizată prin creşterea productivităţii, adică trebuie încurajate investiţiile, care să creeze noi locuri de muncă.

Trebuie redusă povara contribuţiilor sociale

Mugur Isărescu a mai declarat în cadrul conferinţei de ieri că este esenţială o reducere a contribuţiilor sociale la nivelul întreprinderilor. Domnia sa a declarat: "Asistenţa socială în România la ora actuală nu se poate rezolva. Dacă ai patru milioane de contribuitori şi cinci milioane de beneficiari, din punct de vedere financiar nu se poate găsi o soluţie. Vine presiunea de la beneficiarii care participă la vot, sunt mai mulţi şi te împing la o anumită decizie". Mugur Isărescu a adăugat: "Suntem într-o mare capcană din cauza asigurărilor sociale şi a nefiscalizării agriculturii. România este o ţară cu fiscalitate mică la PIB şi cu fiscalitate mare la nivelul agriculturii".

"Creşterea economică trebuie să fie în concordanţă cu obligaţiile faţă de partenerii României (n.r. Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi investitorii privaţi)", a declarat, ieri, Valentin Lazea, economist şef BNR. Domnia sa a adăugat că ţara noastră trebuie să ţină cont de angajamentele pe care le are cu organismele internaţionale. Valentin Lazea a declarat că domeniile care ar putea genera creştere economică sunt cel al industriei, cel al agriculturii, cel al infrastructurii, energiei şi mediului şi cel al serviciilor exportabile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dl Isarescu romani trebuie invatati sa ECONOMISEASCA dar in nici un caz nu trebuie PRIVATI de castigul muncii lor tinand salarile si veniturile la nivelul celor din Tunisia si Egipt!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb