Guvernul nu trebuie să se uite în mod "obsedant" la creşterea economică, apreciază Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Domnia sa consideră că ţara noastră are un potenţial ridicat pentru o creştere economică sustenabilă în următorii ani.
"România are toate ingredientele de creştere economică pentru încă câţiva ani buni. Greşeala cea mai mare a guvernelor viitoare ar fi apăsarea acceleraţiei pentru creştere economică", a declarat Guvernatorul în cadrul unui seminar desfăşurat la Banca Naţională a României.
În opinia Guvernatorului, viitorul guvern trebuie să pună mai mult accentul pe creşterea cheltuielilor pentru investiţii în infrastructură şi să aloce fonduri mai reduse pentru consum.
Domnia sa estimează un nivel al investiţiilor străine directe de zece miliarde de euro care alături de o bună absorbţie a fondurilor europene ar putea asigura o creştere sănătoasă a economiei noastre.
Riscurile unei supraîncălziri a economiei sunt încă prezente şi pentru a le evita este necesar ca politica veniturilor şi cea fiscal bugetară să se întărească şi să aibă o structură mai bună.
Potrivit Guvernatorului, cu un mix adecvat de politici economice, creşterea economică s-ar putea prelungi până în momentul aderării la zona euro. Prelungirea procesului de privatizare a făcut ca statul să se concentreze mai mult pe dezmembrarea sectorului public decât pe îndeplinirea rolului său esenţial.
În primul semestru, creşterea economică a fost de 8,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Proeicţia Guvernului pentru anul acesta indică o majorare a produsului intern brut între 8,5% şi 9,1%.
Tăriceanu stă liniştit: România nu va fi afectată de criza financiară internaţională
Domnia sa consideră că Bursa îşi va reveni
Premierul Călin Popescu Tăricenu a apreciat, ieri, că România nu va fi afectată de criza financiară internaţională. În opinia primului ministruturbulenţele înregistrate pe bursele româneşti au fost cauzate de nevoia de lichidităţi a investitorilor străini, care au fost nevoiţi să vândă participaţiile, şi nu de o scădere a încrederii în economia ţării."Criza financiară internaţională nu va avea efecte asupra economiei şi asupra cetăţenilor", a dat garanţii premierul, care a sugerat că bursele sunt foarte sensibile inclusiv la declaraţiile politicienilor.
"Având în vedere tendinţa economică de creştere solidă a României, eu nu văd în viitor decât un singur lucru: Bursa îşi va reveni", a afirmat premierul, citat de Newsin. Tăriceanu mai consideră că situaţia de pe piaţa financiară din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive, argumentând că activele imobiliare din SUA se vor ieftini şi ar putea deveni chiar accesibile pentru cumpărătorii români. Declaraţiile premierului au fost catalogate de Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România drept "pur electorale". Pârvan a apreciat că sistemul nostru de intermediere financiară este extrem de "sărac" comparativ cu cel din statele occidentale.
"La noi intermedierea financiară este foarte mică, de 34%, în timp ce, în Europa Centrală sajunge la 80% şi în Europa de Vest la peste 120%", a explicat Pârvan. Reprezentantul oamenilor de afaceri a admis totuşi că românii ar putea profita de pe urma declinului pieţei imobiliare din SUA. (C.D.)