MUGUR ISĂRESCU: "Nu cred că liberalizarea pieţei de energie a fost inspirată"

S.B.
Bănci-Asigurări / 9 august 2022

"Nu cred că liberalizarea pieţei de energie a fost inspirată"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că liberalizarea pieţei de energie nu a fost o decizie inspirată, precizând că este bine că lucrurile au fost aduse sub control cu această plafonare a preţurilor, informează news.ro.

El susţine că nu pot fi lăsate anumite preţuri total libere, mai ales într-o situaţie de război.

"Nu cred că a fost foarte inspirată, dar decizia acesta trebuia făcută. Dacă căutăm vinovaţi, trebuia făcută mai devreme. E greu de spus cu liberalizarea, dar inspirată nu pot să spun că a fost. Bine că s-au adus lucurile sub control acum, această plafonare toată lumea o face. Au fost discuţii şi legate de plafonare, că e bine dacă poţi să laşi pieţele... (...) Prin formaţie sunt pentru o economie de piaţă, dar sunt anumite situaţii în care pieţele nu funcţionează cum trebuie. (....) Nu poţi să laşi, mai ales în situaţie de război, să laşi anumite preţuri total libere. Trebuie să te gândeşti cu foarte mare atenţie când faci acest lucru şi o spune un individ care în esenţă sunt pentru economia de piaţă, nu numai în esenţă, şi în detalii", a declarat Isărescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că a susţinut decizia guvernului de plafonare a preţurilor la energie.

"Este bine că Guvernul a revenit şi a introdus această plafonare. Eu am fost pentru. În momentul în care inflaţia s-a dus în sus, am avut o intervenţie şi anume nu putem să lăsăm preţul la energie că se duce în toate celelalte preţuri. Pe urmă începi să fugi după iepuri prin pădure să-i prinzi de urechi. N-ai ce să mai faci, cu ce să mai contrabalansezi o asemenea inflaţie. Şi am trăit anii 90. În anii 90, această instituţie avea conflicte cu guvernele de atunci din cauza preţurilor la energie şi am calculat un indicator, nu puteam să ţinem cursul de schimb, nu aveam rezerve, s-a depreciat şi el. Era această reaccelerare. Guvernul îţi reproşa: "Ce faci, băi, Mugur Isărescu? După ce că avem necazuri, stăteau vapoarele în Portul Constanţa, nu le puteai descărca, nu aveai bani, ce faci, mai vii şi tu cu mai multă inflaţie?" Am calculat un indicator legat de preţul la energie. În anii 90 era aproape la fel de puternic ca deprecierea cursului. Nu poţi să ai doi factori inflaţionişti să-i scapi de sub control în acelaşi moment, că ai scăpat toate lucrurile de sub control", a explicat Mugur Isărescu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ai vazut si tu pina la urma ?

    Nu poţi să fii specialist în toate, chiar dacă eşti Guvernatorul BNR.

    Cu tot repectul, nu liberalizarea este cauza şi nici războiul din Ucraina 

    Putin a turnat gaz pe foc, dar cauzele dezastrului din energie vin din anul 2000!

    Unii am anticipat că vor fi mari probleme, e adevărat nu chiar la acest nivel. 

    cand vorbeam eu pe aici efectele... nimeni nu vorbea in anticipatie pe bursa...

    da bine ca liberalizarea a fost facuta bine (in minime reale)... acum ca a prins alt ciclu de crestere ce sa ii facem asta e... e va aseza si pretul pe alt platoru... dar nu prea curand.. 

    energia baga bocancul in botul consumatorului si va linistii "speculatia" pe termen mediu... dar dupa ce se consuma toate "rezervele" de "Cash/credit" ...disponibil 

    o sa intram in cea mai mare depresie... mai trist e ca va incepe instabilitate militara pe ascendent... si instabilitate financiara pe maxim prin 2023-2024 cu fierbinteala mare 2025-2026. 

    s c cret 

    Recent am citit si auzit ca ONU recomanda introducere suprimpozitarii pentru operatorii din energie care obtin profituri exceptionale (de fapt supun ca trebuie introdusa OG14 a lui Dranea)

    Mesterul „Manole” turnatorul a inceput sa bata campii?

    Bineinteles ca liberalizarea preturilor a fost timpurie cel putin din 2 motive: salariul minim din romania este mai mic de cel putin de 3-5 ori decat in occident, eficienta energetica a locuintelor este mai slaba decat afara, dar platim energia la aceasi preturi ca afara sau putin si mai scump. In romania circula multe masini mai vechi care consuma mai mult pentru ca majoritatea oameniilor nu au bani ca sa cumpere masini noi, ecologice, hibride si transportul public lasa mult de dorit. In concluzie oamenii saraci platesc mai multi bani, deci majoritatea oameniilor din romania o sa fie si mai saraci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb