Deşi ţara noastră nu va fi afectată în mod direct de criza financiară internaţională, efectele indirecte sunt din ce în ce mai evidente, a declarat ieri Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul unui discurs în faţa Parlamentului, reiterând poziţia exprimată public luni.
Guvernatorul a reamintit că băncile din ţara noastră sunt solide, foarte bine capitalizate şi independente faţă de acţionarii lor majoritari. "Singura legătură este denumirea, în fapt băncile româneşti sunt independente şi supuse reglementărilor BNR", a declarat Guvernatorul, explicând că în ţara noastră nu va exista acel "efect de domino"despre care s-a vorbit.
Sectorul bancar are un rol dominant în sistemul financiar din România, concentrând cea mai mare parte a finanţărilor, potrivit Guvernatorului. În opinia domniei sale, deşi scăderile înregistrate pe Bursa de Valori din ţara noastră sunt dramatice, importanţa acestora trebuie corelată cu dimensiunea pieţei de capital din ţara noastră.
Băncile din ţara noastră sunt ferite de criza financiară mondială întrucât nu au avut în portofoliu produse sofisticate de genul celor care au declanşat criza din Statele Unite ale Americii, a adăugat Guvernatorul, explicând că nu este vorba de o subdezvoltare a băncilor noastre, ci de faptul că băncile au găsit oportunităţi de creştere prin produsele mai puţin riscante cu o cerere mai mare pe piaţa locală. "A existat o tentaţie şi pentru produse sofisticate, dar BNR a avut o atitudine de întărire a normelor prudenţiale", a explicat Guvernatorul.
Nivelul lichidităţii de pe piaţă este încă "superabundent", iar BNR continuă să fie debitor net al sistemului bancar, potrivit Guvernatorului.
"Unele bănci au preferat să menţină surplusul de lichiditate şi să nu se expună", a precizat guvernatorul, explicând că dobânzile mari din piaţa interbancară se datorează nivelului ridicat al neîncrederii dintre jucători.
Guvernatorul a repetat declaraţia de luni potrivit căreia liniile de finanţare acordate de băncile-mamă subsidiarelor din ţara noastră au o valoare de circa 23 de miliarde de euro şi că cea mai mare dintre acestea au o scadenţă mai mare de un an. "Liniile de finanţare nu se pot retrage oricând. Băncile româneşti trebuie să se gândească la substituiri atunci când finanţările ajung la scadenţă", a explicat guvernatorul BNR. Banca Naţională este pregătită să furnizeze lichiditate băncilor în cazul în care acestea ar avea nevoie, a mai menţionat Guvenratorul în discursul în faţa Parlamentului.
Mugur Isărescu a mai spus în faţa Parlamentului că BNR va interveni pe piaţa valutară în cazul în care vor exista variaţii de curs nejustificate: "Nu agreem volatilitatea extrem de mare. Mişcările ample, cu volume de tranzacţionare mici, le catalogăm ca şi anomalii, suntem gata să intervenim pe piaţa valutară direct sau indirect pentru a le atenua".
Produsele promovate agresiv de unele bănci precum "creditul cu buletinul" înregistrează un grad neperformanţă de peste 20%, potrivit guvernatorului. Totuşi ponderea creditelor neperformante reprezintă circa 2,7% din total, mult mai mică faţă de alte ţări.
Ritmul de creştere a creditării se va tempera de la peste 50% pe an la 25%, a apreciat Guvernatorul în faţa Parlamentului, repetând că Banca Centrală nu este împotriva creşterii creditării ci doreşte temperarea ritmului de creştere al acesteia.
1. CIRC
(mesaj trimis de IOn RUSU în data de 15.10.2008, 10:54)
Isarescu se vrea un fel SPAN. Din pacate nu este verde ci uscat. Bazaconiile pe care le-a insirat ieri se dicuta la cozile de la patrunjel.Nu are habar de finante. El vorbeste de derivate ca fiind cauza crizei americane. Aceeasi parere o are si Guvernatorul din Burkina Faso, cand se lauda cu moneda. Apare la televizor Bogadan Baltazar, purtator de cuvant de meserie, si sustine aceleasi aberatii. Cand vezi atatea nulitati absolute iti vine sa versi.