Mugur Isărescu: "O inflaţie de 2%, pe termen lung - rezonabilă"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 august 2013

Mugur Isărescu: "O inflaţie de 2%, pe termen lung - rezonabilă"

Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza de inflaţie pentru anul acesta şi anul viitor, la 3,1%, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, afirmând că instituţia doreşte o inflaţie de 2% pe termen lung, nivel pe care îl reprezintă "rezonabil şi prudent".

Această proiecţie se încadrează în intervalul de variaţie din jurul ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual. Mugur Isărescu a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, că BNR anticipează un minim al ratei anuale a inflaţiei pentru primul trimestru al anului viitor, de 2,1%, precizând că o inflaţie egală cu zero nu poate fi atinsă, dar că una de 2%, pe termen lung, este rezonabilă.

Domnia să a declarat: "Am redus proiecţia pentru inflaţia anuală la 3,1% pentru sfârşitul acestui an şi finele anului viitor, cu 0,1 puncte procentuale şi, respectiv, 0,2 puncte procentuale, faţă de prognoza anterioară din luna mai. Nu suntem optimişti în legătură cu această prognoză, nici pesimişti. Suntem, mai curând, prudenţi. Având în vedere componenţa indicelui preţului de consum (IPC), traiectoria descendentă ar putea să fie chiar şi mai accentuată. La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei de 2,5% şi se va menţine până la finele celui de-al doilea trimestru al anului 2015. O vom ţine în jurul unui nivel european de 2%- 3%-3,5%, dar nu ne aşteptăm să fie la fel de scăzută ca în alte state europene".

Rata anuală a inflaţiei a fost stabilă, chiar dacă în afara intervalului ţintit, acest lucru datorându-se şocurilor de ofertă din trimestrele anterioare, a mai spus Mugur Isărescu. Domnia sa a adăugat: "Rata lunară a inflaţiei a fost extrem de mică în ultimele luni, lucru care va rezulta într-o rată anuală a inflaţiei mai mică în viitorul imediat. Nu ne aşteptăm la o inflaţie spre zero, pentru că sunt preţuri de ajustat în sus, ca, spre exemplu, în energie. Un 2% pe termen lung, chiar dacă în lume este mai degrabă deflaţie decât inflaţie, este un nivel rezonabil pentru România. Încă mai sunt multe de făcut în această ţară".

Inflaţia de bază CORE2 ajustată şi-a consolidat trendul descendent, rata anuală înregistrată în luna iunie fiind de 2,85%, comparativ cu 3,03%, în luna martie, şi 3,25%, în luna decembrie a anului trecut, potrivit datelor Băncii Centrale. Guvernatorul BNR a precizat: "Factorul principal care a ţinut inflaţia de bază sub control a fost cererea de consum şi deviaţia PIB, iar motorul principal al creşterii economice din ultimele şase luni a fost exportul net. În România, continuăm să avem o deviaţie PIB negativă". Inflaţia de bază CORE2 ajustată se calculează prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice.

Potrivit şefului Băncii Centrale, majoritatea ajustărilor au fost efectuate. "Grosul ajustărilor s-a efectuat deja, ne aşteptăm ca inflaţia să rămână scăzută. Am intrat în clubul european din punct de vedere al inflaţiei", a specificat domnia sa.

Mugur Isărescu a mai indicat faptul că inflaţia ar putea coborî chiar şi sub 3% până la finele anului, datorită dinamicii preţurilor alimentare volatile şi a celor ale alimentelor procesate. Şeful Băncii Centrale a mai afirmat că un impact îl va avea şi reducerea TVA pentru făină şi pâine, dar că acesta va fi pe termen scurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb