Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că orice război comercial între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană are impact şi asupra României şi a explicat că, dacă se va ajunge la o asemenea situaţie, în Europa nu va fi numai un impact inflaţionist, ci un eventual război comercial va crea recesiune, informează news.ro.
Guvernatorul BNR a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă măsurile economice luate de SUA au impact asupra României.
"Direct nu. Nu ştiu cât aluminiu şi cât oţel vindem, câteva sute de milioane probabil. Dar indirect, bineînţeles, orice război comercial între Statele Unite şi Europa, Uniunea Europeană, are impact şi asupra României că suntem în această alianţă, în această Uniune Europeană.
El a mai fost întrebat dacă în contextul unui război comercial care ar aduce un şoc inflaţionist puternic în România şi Europa, această situaţie va închide orice fereastră de oportunitate pentru reducerea dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care unii analişti văd o posibilă reducere dni vară.
"Şi noi o vedem, dar nu o discutăm acum, pentru că sunt foarte multe încertitudini şi nu vrem să creăm anticipaţii pe care, eventual, ulterior, nu le putem acoperi. În Europa nu va fi numai un impact inflaţionist, un eventual război comercial cred că va crea recesiune. Şi atunci lucrurile chiar se complică pentru că, observaţi, noi deja intrăm cu datele actuale certe, pentru că aşa facem prognoza, intrăm într-o perioadă de deficit de cerere. Deci de la excedent, de la presiune inflaţionistă intrăm într-o perioadă de deficit de cerere, adică o influenţă în jos asupra creşterii preţurilor şi un impact mai degradat, negativ asupra creşterii economice", a mai declarat Mugur Isărescu.
El a explicat că anul trecut România a avut o creştere masivă a consumului, dar acest lucru nu s-a dus în creştere economică, ci în importuri.
"V-am spus, însă, că impactul negativ asupra creşterii economice depinde de calitatea factorilor care contribuie la creşterea economiei. Anul trecut am avut o creştere masivă a consumului şi nu s-a dus în creştere economică, s-a dus în importuri. Anul acesta, chiar dacă consumul stagnează sau creşte foarte puţin, o creştere a absorbţiei banilor europeni şi a investiţiilor pe bază de fonduri europene poate să ducă la creştere ecomomică. Deci cam acestea ar fi câteva coordonate pe care le văd clar. Restul nu le văd clar şi nu cred că le vedeţi nici dumneavoastră, care este impactul unui război comercial. Oricum nu este bun", a mai precizat guvernatorul BNR.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a dispus săptămâna trecută mpunerea unei taxe de 25% pe importurile de oţel şi aluminiu care intră în SUA, în cadrul unei extinderi majore a barierelor comerciale existente, anunţă BBC. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că "regretă profund" decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale "nejustificate" asupra exporturilor europene de oţel şi aluminiu şi a promis că UE va acţiona pentru a-şi proteja interesele economice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 17:35)
Si ce conteaza,
vrem inarmare si razboi rusnac de 100 de ani,
slava ukri
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 21:16)
Slava ukrain pana la ultimul ucrainian! Amin!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 08:46)
Romania e nimic, a fost odata independenta...acum un teritoriu UE administrata de o gasca de golani.