Organizaţia Narada a aniversat doi ani de la lansarea HartaEdu.ro, prima platformă din România care integrează nevoile şcolilor din România şi mobilizează comunităţile pentru a găsi soluţii de rezolvare. Astfel că, în doar doi ani de la lansare, pe HartaEdu au fost înscrise aproape 1500 de alerte, dintre care 461 au fost rezolvate cu sprijinul partenerilor Narada, ai comunităţilor locale şi al altor organizaţii ONG. Cu ajutorul donaţiilor investite în educaţie care s-au ridicat la peste 1 milion de euro au fost ajutaţi peste 60.000 de elevi, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.
Potrivit sursei citate, realitatea în cifre arăta că jumătate dintre şcolile din România nu sunt dotate cu sală de sport, 500.770 de elevi nu au acces la o bibliotecă, 1 din 6 şcoli nu are sursă autorizată de alimentare cu apă, 845.000 de elevi nu au acces la un laborator de ştiinţe, iar 230.000 de elevi nu au grupuri sanitare în incinta şcolii. La acestea se adaugă starea infrastructurii şcolare, lipsa tehnologiei necesare şcolii online şi nenumăratele lipsuri cu care se confruntă instituţiile de învăţământ şi profesorii.
Prin HartaEdu.ro, organizaţia Narada şi-a propus să creeze cea mai simplă şi rapidă modalitate prin care profesorii pot să soluţioneze problemele şcolilor sau claselor unde predau, să obţină suport tehnologic modern pentru desfăşurarea orelor şi să aibă satisfacţia de a-şi face meseria la standardele secolului 21.
La aniversare, membrii echipei Narada şi-au reamintit primele intervenţii în comunitate şi primele alerte rezolvate. Una dintre ele este cea a Şcolii din Sohatu, judeţul Călăraşi, care la momentul respectiv se confrunta cu foarte multe probleme, două dintre ele fiind infrastructura şcolară inadecvată şi riscul major de abandon şcolar. Clasele au fost reabilitate şi în felul acesta, şcoala a fost eligibilă ulterior pentru programul "Şcoală după şcoală" prin care conducerea îşi propunea să reducă abandonul şcolar. Ce s-a întâmplat după rezolvarea alertei?
"Faptul că strigătul nostru, alerta noastră a fost publicată şi rezolvată de Narada, a devenit pentru primăria Sohatu clopoţelul de conştientizare a nevoilor unităţii şcolare. Astfel că, după ce au fost reabilitate cele 4 săli de clasă, investiţiile au continuat. Prin proiectele derulate în parteneriat cu Autoritatea Locală s-au reabilitat holul şi laboratorul de informatică, s-a achiziţionat centrală termică cu capacitate mare, s-a construit un teren multisport modern. Printr-o donaţie, am reuşit să dotăm laboratorul de informatică cu 12 calculatoare, astfel încât debutul anului şcolar 2023-2024 i-a găsit pe elevi într-o şcoală curată, reabilitată şi care să răspundă nevoilor fiecăruia", povesteşte Daniela Niculescu, directoarea şcolii din Sohatu.
Mai mult decât atât, la finalul anului şcolar trecut, mediile copiiilor la principalele materii au fost semnificativ mai mari decât în anii trecuţi şi probabil cel mai semnificativ progres a fost observat în lupta cu abandonul şcolar. "Am reuşit să readucem la şcoală trei elevi care se aflau în risc de abandon şcolar (erau neşcolarizaţi de ceva vreme). Anul acesta am reuşit să-l determinăm pe un elev aflat în abandon şcolar de doi ani să se reîntoarcă la şcoală. Are aproape 18 ani şi locuieşte cu un unchi. Tatăl a decedat, iar mama este recăsătorită în altă localitate de mulţi ani. Pentru noi, fiecare elev care nu abandonează este un câştig", adaugă Daniela Niculescu.
Narada menţionează că şi-a propus un obiectiv important până în anul 2030: de a ajunge la 500 de mii de copii, de a le da acestora toate instrumentele necesare pentru a se dezvolta atât din punct de vedere academic, cât şi din punct de vedere fizic şi socio-emoţional. Aceşti 500 de mii de copii reprezintă masa critică de schimbare, reprezintă motorul care poate genera transformarea în educaţie.
"În 2018, la fel ca alţi câţiva voluntari Narada, lucram cu câte un proiect în parte să îi sprijinim pe profesorii vizionari să găsească resurse pentru nevoile proiectelor lor. Primul meu astfel de proiect a fost în Prahova şi a durat aproape 1 an de la conturarea până la finanţarea lui şi apoi implementarea. În 2020, ne-am strâns tot o mână de voluntari şi noi ne propuseserăm să rezolvăm 15 astfel de proiecte într-un maraton sau... un Naradon, aşa cum l-am numit. Nu era suficient - copiii şi educaţia nu îşi permit să aştepte, au nevoie de sprijin şi de comunitate adunată în jurul lor, au nevoie să facem noi. HartaEdu.ro este modul în care am pus tehnologia la lucru spre a servi întocmai: profesorii, părinţii cărora le pasă şi vor să schimbe, să depăşească bariere, pun alerte, iar noi lucrăm umăr la umăr cu ei, cu companiile, cu ONG-urile, cu comunităţile din jurul şcolilor pentru a îi sprijini. Am ajuns până acum la 60 de mii de copii în cei doi ani de existenţă a HartaEdu şi facem asta într-un fel în care cu toţii putem contribui", precizează Raluca Jianu, CEO Narada.
Narada mai menţionează în comunicat că: "În prezent, statisticile privind şcolile din România arată astfel:
- 1.2 milioane de elevi încă învaţă în şcoli cu o infrastructură inadecvată.
- România are cea mai mare rată de abandon şcolar din Europa, cu 15% dintre elevi care nu termină şcoala. Acest lucru are un impact devastator asupra vieţii acestor tineri, limitându-le şansele de a obţine un loc de muncă bine plătit şi de a-şi construi o viaţă stabilă şi independentă.
- Rata analfabetismului funcţional ne clasează în continuare în vârful clasamentului european. Procentul depăşeşte 50% dintre elevi, ceea ce înseamnă că aceştia nu au abilităţile necesare pentru a înţelege ce scriu şi ce citesc, ceea ce atrage după sine imposibilitatea de a funcţiona şi a se descurca în societatea modernă.
- La aceste cifre îngrijorătoare se adaugă şi faptul că există un consilier şcolar la peste 1200 de elevi, motiv pentru care nu ar trebui să ne mire faptul că există droguri în unele instituţii de învăţământ din România, că există un grad mare de depresie şi anxietate printre elevi sau că fenomenul de bullying a atins cote alarmante."