Operatorul bursier american Nasdaq şi-a retras ieri propunerea de preluarea a Oslo Bors VPS, lăsându-şi rivalul paneuropean Euronext drept singur ofertant pentru piaţa norvegiană.
Decizia sa a venit după ce, luna aceasta, Euronext a obţinut aprobarea Ministerului de Finanţe din Norvegia pentru preluarea integrală a Oslo Bors, după o luptă dusă timp de cinci luni cu Nasdaq.
Bătălia pentru Oslo Bors a început în decembrie 2018, când Euronext a făcut prima propunere. Oferta Euronext, de 158 de coroane norvegiene pe acţiune (6,8 miliarde de coroane norvegiene sau 790 de milioane de dolari în total) a fost egală cu cea a Nasdaq.
Însă, punctul de vedere al guvernului norvegian a fost crucial. Astfel, Norvegia a respins argumentul prezentat de Nasdaq, potrivit căruia preluarea pieţei din Oslo de către o altă bursă nu ar trebui permisă decât dacă operatorul care o cumpără şi-a asigurat două treimi din acţiuni, astfel încât să deţină controlul deplin. O astfel de cerere ar fi blocat Euronext în procesul de preluare a pieţei norvegiene, în condiţiile în care compania americană îşi asigurase susţinerea a mai bine de două treimi din acţionari, inclusiv a investitorilor majoritari, DNB Bank şi KLP.
În urma deciziei Nasdaq, DNB a informat că se va întâlni cu oficialii Euronext înainte să decidă dacă îşi vinde sau nu cota de 20% din Oslo Bors către Euronext. De asemenea, DNB a precizat că va purta discuţii cu alţi acţionari ai Oslo Bors, în speranţa de a găsi o "soluţie bună" pentru piaţa norvegiană.
În urma tranzacţiei cu operatorul paneuropean, Oslo Bors va diversifica veniturile Euronext din tranzacţiile cu acţiuni şi produse derivate, dată fiind poziţia sa de lider al pieţei norvegiene pe segmentul derivatelor pe fructe de mare, servicii petroliere şi transport maritim.
Euronext vrea să-l numească în boardul său pe directorul executiv al Oslo Bors şi să stabilească un centru care va supraveghea toate tranzacţiile cu materii prime de pe piaţa de capital din Norvegia.