NATO a definit mandatul operaţiunii sale de combatere a traficului de migranţi în Marea Egee

Adina Lateş
Politică / 25 februarie 2016

Statele membre ale NATO au definit modalităţile operaţionale ale misiunii lor navale contra traficului de migranţi către Europa având ca punct de plecare coastele turce, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat astăzi de AFP, Reuters şi DPA.

"Vom participa la eforturile internaţionale de a tăia legăturile traficului şi migraţiei ilegale în Marea Egee, pentru că această criză ne afectează pe toţi", a afirmat secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a menţionat că migranţii salvaţi de navele NATO în Marea Egee vor fi retrimişi în Turcia şi că Alianţa Nord-Atlantică stabileşte legături directe cu Frontex (Agenţia europeană pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale Uniunii Europene).

După ce miniştrii apărării din NATO au decis, pe 11 februarie, să desfăşoare nave în Marea Egee în cadrul eforturilor de combatere a traficului cu migranţi, Atena a acuzat Turcia că încearcă să submineze acordul.

"Navele noastre vor furniza informaţii Gărzii de coastă şi altor autorităţi naţionale din Grecia şi Turcia. Acest lucru va ajuta la creşterea eficienţei gestionării reţelelor de trafic ilegale. Forţele greceşti şi turceşti nu vor opera în apele teritoriale şi spaţiul aerian ale celeilalte părţi", a spus Jens Stoltenberg.

El a menţionat însă că nave din celelalte ţări membre vor avea permisiunea să patruleze în apele teritoriale ale Greciei şi Turciei.

Patru nave sub comandament german, având personal militar din Canada, Grecia şi Turcia, au fost redirecţionate săptămâna trecută către Marea Egee, venind dinspre alte zone ale Mediteranei.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia, aminteşte Agerpres.

Astfel, din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti (comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru acelaşi interval din 2015). Un număr de 413 imigranţi şi refugiaţi şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, "ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia şi Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese", a precizat OIM.

Potrivitunui comunicat al OIM, 35.132 de imigranţi au ajuns în insulele greceşti numai în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceştia (48%) provin din Siria, conform autorităţile elene. 25% sunt originari din Afganistan şi 17% din Irak.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb