NATO, în faţa unor decizii importante privind sprijinirea Ucrainei şi situaţia din Pacific

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2024

NATO, în faţa unor decizii importante privind sprijinirea Ucrainei şi situaţia din Pacific

English Version

Summitul NATO de la Washington, care se va desfăşura în perioada 9-11 iulie şi care va aniversa 75 de ani de la constituirea alianţei reprezintă un eveniment important prin prisma deciziilor care urmează a fi luate pentru continuarea susţinerii Ucrainei în faţa agresiunii ruse, precum şi a întăririi poziţiei de descurajare pe tot Flancul Estic.

Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.

La summit va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială va evidenţia, în sesiunile de lucru, importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, Klaus Iohannis va susţine deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică.

Sursa citată mai arată: "Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control robuste şi eficiente, capabile să răspundă tuturor ameninţărilor. În cadrul reuniunii, România va susţine pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina. Va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucureşti din 2008 şi de la Vilnius din 2023.De asemenea, Preşedintele României va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere. Preşedintele Klaus Iohannis va sprijini demersul NATO de consolidare a relaţiei cu partenerii din Sud".

În ceea ce priveşte postura de descurajare şi apărare a NATO, amintim că o componentă importantă o reprezintă prezenţa sa militară pe Flancul de Est. În ultimii ani, Aliaţii au sporit prezenţa NATO prin înfiinţarea de grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. De asemenea, au trimis mai multe nave, avioane şi trupe pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică în nord până la Marea Neagră în sud. Grupul de luptă din România este condus de Franţa şi din el, pe lângă soldaţii români şi francezi, mai fac parte militari din Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia şi Statele Unite ale Americii

În cadrul summitului se va mai discuta despre consolidarea rezilienţei, răspunsul NATO la ameninţările din Sud şi aprofundarea cooperării cu partenerii NATO.

Este primul summit la care participă Suedia în calitate de stat-membru, NATO numărând în prezent 32 de ţări aliate. Este ultimul summit condus de Jens Stoltenberg în calitate de Secretar General al NATO, funcţie pe care a deţinut-o 10 ani şi care, din octombrie, va fi preluată de fostul premier olandez Mark Rutte.

Pe lângă summit, la Washington are loc şi Forumul Public NATO, eveniment care îşi propune să promoveze o mai bună înţelegere publică a politicilor şi obiectivelor NATO şi a deciziilor care vor fi adoptate la Summit-ul de la Washington, prin dialog şi implicare cu un grup divers de părţi interesate, de la şefi de stat şi de guvern sau miniştri, până la experţi internaţionali în securitate, formatori de opinie, cadre universitare, jurnalişti şi tineri, într-o serie de discuţii, dezbateri şi sesiuni interactive pe diverse teme de pe agenda summitului. Anul acesta, Forumul Public NATO este organizat de guvernul SUA împreună cu think-tank-ul Atlantic Council, cu Centrul pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS), GLOBSEC, German Marshall Fund şi Institutul Hudson.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NATO a devenit conducatorul de facto al Europei avind in Rutte seful suprem .sefii de stat nu pot decit sa asculte de NATO.nici macar Trump , daca revine , nu are forta necesara de a-si impune presupusele proiecte anti NATO. cine inceraca acum sa se impotriveasca deciilor NATO pierde .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb