Luna septembrie stă sub semnul dezastrelor naturale de tot felul: uragane, inundaţii, cutremure, ploi torenţiale. Natura este dezlănţuită, dar oamenii sunt prea puţin dispuşi să vorbească despre cauzele reale care au dus la această stare de fapt şi preferă să vâneze "teorii ale conspiraţiei", după modelul miilor de americani care au decis să tragă cu armele în uraganul Irma, sperând că în acest fel reuşesc să-l oprească. Se vorbeşte intens de experimentele militare ale Coreei de Nord, de războaie climaterice şi mai puţin despre încălzirea globală şi poluare.
Dezastre naturale au avut loc în ultimele zile în diverse zone ale globului. Mii de oameni au rămas fără adăpost după trecerea uraganului Irma, în special în estul Caraibelor, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, unde numărul morţilor este în continuă creştere. Conform OMS, în Statele Unite peste 16 milioane de persoane nu dispun în continuare de electricitate, în Florida numărul victimelor a ajuns la 12, în acest stat 192.000 de persoane sunt cazate în adăposturi , aceeaşi soartă o au alte 10.000 în Georgia.
Numărul victimelor provocate de inundaţiile catastrofale din Toscana (Italia) a crescut la nouă. Potrivit lui Massimiliano Fazzini, climatolog la Universităţile din Camerino şi Ferrara, citat de Agerpres, la Livorno cantitatea de apă căzută în două ore şi jumătate a fost aproape triplă faţă de media lunii septembrie. Primarul oraşului Livorno, Filippo Nogarin a declarat că localitatea sa a fost distrusă pur şi simplu în urma inundaţiilor produse.
Aproximativ 500.000 de persoane au fost evacuate începând de marţi de autorităţile chineze înainte de venirea taifunului Talim, care se aşteaptă să atingă uscatul în partea de sud-est a ţării, potrivit ziarului South China Morning Post. Departamentul meteo din provincia Fujian (sud-est) a anunţat sosirea acestui fenomen atmosferic de intensitate similară celei a Irma (categoria 4-5), însoţit de vânturi de peste 200 de km/h. Potrivit autorităţilor, majoritatea persoanelor care vor fi afectate de taifun trăiesc în zone predispuse inundaţiilor şi alunecărilor de teren şi în locuinţe care nu sunt suficient de rezistente la trecerea unui uragan cu forţa lui Talim.
Cutremurul cu magnitudinea de 8,2 pe Richter, produs la 7 septembrie în Mexic, a afectat în mod direct aproximativ 2,3 milioane de persoane, iar bilanţul victimelor a ajuns la 95 de morţi, au informat surse oficiale citate de agenţiile de presă internaţionale. Nu mai puţin de 41 de oraşe au fost afectate de acest seism.
Tabloul este unul terifiant şi tocmai de aceea oricât de fantezistă este o anume teorie ea îşi găseşte repede adepţi. Când mai mulţi ofiţeri de rang înalt, o parte aflaţi acum în rezervă, vorbesc despre manipularea fenomenelor meteorologice ca despre o componentă a unui război global, aceste teorii prind greutate. Pe de altă parte, oficial şi asumat, statele lumii "luptă" cu poluarea şi încălzirea globală, conform unor estimări ONU, din cauza acestor fenomene urmează ca 50 de milioane de oameni să se refugieze în emisfera nordică a planetei, până în anul 2020. În cadrul celei de-a 21-a Conferinţă ONU, desfăşurată la Paris, s-a ajuns la concluzia că, până la sfârşitul acestui secol, creşterea temperaturii trebuie limitată până la doar 2 grade pentru a fi evitată o catastrofă. Suma necesară pentru aplicarea măsurilor care să permită atingerea acestui obiectiv se ridică la aproximativ 100.000.000.000 de dolari.